Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Δυνατή ανάκαμψη για ΕΛΠΕ - Σταθερό στήριγμα ο ΟΤΕ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η διόρθωση στις αμερικανικές αγορές από τις αρχές Μαΐου ήταν πολύ καλή και ευεργετική ενδεχομένως, αφού «ξεφούσκωσαν» πολλές υπερβολικές αποτιμήσεις.

Η προχθεσινή διόρθωση ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στους αγοραστές που ήθελαν να επανατοποθετηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Οι αγοραστές χθες ήταν κυρίως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια που αφού είχαν πουλήσει σε υψηλότερα επίπεδα είχαν τη ρευστότητα να επανατοποθετηθούν ακόμη και στις ίδιες μετοχές, κυρίως από τον κλάδο τεχνολογίας.

Γενικότερα η τάση που επικρατεί στις αμερικανικές επενδύσεις με τον πληθωρισμό σε υψηλά 40 ετών είναι «τοποθετήσου στα χαμηλά των μετοχών». Η μέση ρευστότητα στα αμερικανικά χαρτοφυλάκια έχει αυξηθεί από το 5% στο 10% (το υπόλοιπο 90% είναι μετοχικές τοποθετήσεις). Και η αύξηση αυτή θα τοποθετηθεί όταν βελτιωθεί η κατάσταση.

Ευρωπαϊκές αγορές: Η μεγάλη διόρθωση έφερε αγοραστές

Το σήμα έναρξης αγορών το πήραν και οι επενδυτές στην Ευρώπη. Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά πλέον το 8% μεσοσταθμικά στην ΕΕ, το να διατηρείται ρευστότητα είναι μάλλον ζημιογόνο.

Το να επενδύεται σε κρατικά ομόλογα «αυτοκτονικό» με τα σημερινά επιτόκια, το real estate είναι αρκετά ακριβό, άρα οι μετοχικές τοποθετήσεις και τα υψηλά μερίσματα στην Ευρώπη είναι μάλλον οι καταλληλότερες επενδύσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες αγορές έχουν διορθώσει κατά 15%-20% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Ελληνικό χρηματιστήριο: H χαρά των traders χτες

Το 6/6 στην πτώση ήταν ανησυχητικό και ίσως η αγορά θα έπρεπε να αντιδράσει. Κάποιοι θα θεωρείτε ότι η άνοδος 2 μονάδων (από τις 858 στις 860 μονάδες) μεταξύ των κλεισιμάτων Δευτέρας και Τρίτης δεν είναι άξια λόγου.

Μάλλον δεν θα είδατε τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου η διακύμανση μεταξύ των χαμηλών ημέρας και υψηλών ημέρας σε δεικτοβαρείς τίτλους ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Πολύ καλή συνεδρίαση για traders.

MSCI Greece: Την Πέμπτη 12 Μαΐου οι αλλαγές

Ξένοι οίκοι πιθανολογούν τόσο για την προσθήκη της ΕΤΕ αλλά και της μετοχής της Mytilineos, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων και τη διαγραφή της Jumbo.

Πάντως η μετοχή της Jumbo με την εμπορευσιμότητα που δείχνει τελευταία δεν είναι σίγουρο ότι θα βγει από τον δείκτη.

Αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών. Σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo.

Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου, δηλαδή την 1η Ιουνίου.

Μυτιληναίος

Επέστρεψε στις παρυφές των 16 ευρώ η μετοχή της Μυτιληναίος μετά τη χθεσινή της οριακή άνοδο και μετά αυξημένων διακυμάνσεων.

Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο που καταγράφει η μετοχή. Εν αναμονή εισόδου στον MSCI Greece.

ΟΤΕ

Σταθερά ανοδικός ο τίτλος του ΟΤΕ, που παραμένει το ισχυρό στήριγμα της αγοράς και μετοχή «παντός καιρού». Σε πολύ μικρή απόσταση από τα 18 ευρώ.

Η εταιρεία ουσιαστικά περιμένει την ωρίμανση του business plan με την ψηφιοποίηση που εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει τους τζίρους της.

Cenergy

Μπορεί να μην είναι η δημοφιλέστερη μετοχή ανάμεσα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά ουσιαστικά είναι η αποδοτικότερη και μάλιστα πλέον με αυξημένη συναλλακτικότητα.

Mε 5 μεγάλα έργα στο εξωτερικό το τελευταίο 6μηνο (από τον Νοέμβριο 2021) ο όμιλος μεγαλώνει και εξειδικεύεται ταυτόχρονα. Αποκτά ιδιαίτερο στίγμα ανάμεσα στις βιομηχανικές-ενεργειακές μετοχές στη Ευρώπη.

Coca Cola HBC

H μεγάλη πίεση στη μετοχή έφερε αγοραστές. Ο όμιλος ανακοινώνει αποτελέσματα α' τριμήνου την Πέμπτη και εκεί θα φανεί η πραγματική επίδραση στα μεγέθη της από την απώλεια της αγοράς της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η μετοχή πέριξ των 18,5 ευρώ βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Ή θα επιστρέψει μέσα στον Μάιο στα 20 ευρώ ή, εάν συνεχιστεί η διόρθωση, θα βρεθεί στα χαμηλά 5ετίας. Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται (να επιστρέψει στα χαμηλά 5ετίας).

Αιτία; Ο τουρισμός.

ΕΛΠΕ

Πολύ δυνατή ανάκαμψη χθες και επιστροφή στα επίπεδα των 7 ευρώ και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Και εδώ περιμένουμε καλό α' τρίμηνο, επειδή η άνοδος του πετρελαίου διαμόρφωσε υψηλά περιθώρια διύλισης και λειτουργικά αποτελέσματα.

Εχει και καλή μερισματική πολιτική.

Πλαίσιο: Μοιράζει bonus 1 εκατ. ευρώ στο προσωπικό

Ο Κώστας Γεράρδος, διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο, παρουσίασε τα ορόσημα για το Πλαίσιο το 2021 σε παρουσίαση προς τους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές:

Η αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 38%, χάρη τόσο στις εξελιγμένες υποδομές σε logistics, όσο και στη συλλογική προσπάθεια της ομάδας της Πλαίσιο

Η πορεία των Λευκών Συσκευών ξεχωρίζει με ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 90%, και με την επέκταση του καταστήματος του Ηρακλείου για να συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα σημεία πώλησης ανήλθαν στα δέκα.

Η Πλαίσιο συνεχίζοντας την παράδοση της ανάπτυξης των ανθρώπων της προήγαγε 108 συνεργάτες σε ανώτερες θέσεις εντός του οργανισμού και οργάνωσε 56.789 ώρες εκπαίδευσης. Επιπλέον, ως ανταμοιβή για την εξαιρετική προσπάθεια το 2021, αποφασίστηκε η καταβολή στο προσωπικό της εταιρείας bonus ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Πετρόπουλος

Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 10% και ανήλθαν σε 31,9 εκατ. ευρώ. Το ΕΒΙTDA του Ομίλου ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 45,8% και ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το 2021. Tα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας επίσης μειώθηκαν κατά 50%, σε 0,9 εκατ., έναντι 1,8 εκατ. το 2021.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 12,8 εκατ., από 13,2 εκατ. το 2021.

Ο δείκτης φερεγγυότητας του Ομίλου (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα μετρητά και ισοδύναμα) ήταν 69%.

Aegean

Ανέκαμψε η μετοχή της Aegean, αφού είχε πιεστεί αρκετά προς τα 5 ευρώ. Η εταιρεία έχει ως θετική εξέλιξη μπροστά της την αύξηση της πληρότητας και των δρομολογίων ενόψει καλοκαιριού 2022 και ως αρνητικό το ενεργειακό κόστος (πετρέλαιο) που έχει πολλαπλασιαστεί.

Αρα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του γ' τριμήνου για να δούμε πώς θα πάει η χρονιά.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ