Νέα
 • ΓΔ: 915.55 +0.40%
 • Τζίρος: 21,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μόνη «διασωθείσα» Πειραιώς και η δυναμική αντίδραση της Intrakat

Πηγή: Eurokinissi

Ο πληθωρισμός (8,3%) που ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων, αρχικά δεν τρόμαξε τις αμερικανικές αγορές, αλλά σταδιακά έβγαλε πωλητές. Αυτό που φοβίζει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι κυρίως τις επιχειρήσεις που καλούνται να βρουν μεγαλύτερα πελατειακά μερίδια και με μεγαλύτερες τιμές. Mission imposible, εάν θέλουμε να ονομάσουμε τις καταστάσεις με κινηματογραφικό όνομα. Οι μεγαλύτερες πιέσεις είναι στον Nasdaq, δηλαδή στις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας που είχαν προεξοφλήσει τις κερδοφορίες της επόμενης δεκαετίας και τώρα βέβαια «ξεφουσκώνουν». Εάν ο Nasdaq υποχωρήσει κάτω από τις 10.000 μονάδες, ίσως υπάρξουν και πολλές ευκαιρίες αγοράς. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, στελέχη της FED υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός επιμείνει.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στον αντίποδα των αμερικανικών αγορών, οι ευρωπαϊκές έδειξαν μεγάλη επενδυτική «όρεξη» χθες. Οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επέστρεψαν σε επίπεδα που είχαν στις αρχές Μαρτίου και εάν συνεχίσουν το μικρό σερί θα μπουν σε επίπεδα αρχών Απριλίου, καλύπτοντας τις πρόσφατες απώλειες. Για παράδειγμα ο DAX είναι σε ακτίνα με τις 14.000 μονάδες, ο CAC στη Γαλλία με τις 6.300 μονάδες, ενώ στη Βρετανία (εκτός ΕΕ ως γνωστόν) ο FTSE 100 έχει φτάσει στις 7.200 μονάδες.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Η περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου διαφοροποιήθηκε έναντι των ευρωπαϊκών, αφού η αγορά ήταν «ζωντανή», με περίπου 90 εκατ. ευρώ συναλλαγές και μεγάλη μεταβλητότητα. Ως γνωστόν η μεταβλητότητα ευνοεί το βραχυπρόθεσμο trading. Εκείνο που προβληματίζει είναι η αδυναμία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Η αναδιάρθρωση του MSCI Greece, που αναμένεται αύριο, ίσως έχει προεξοφληθεί, ίσως δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ. Aν κρίνουμε από τους όγκους συναλλαγών σε συγκεκριμένες μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, μάλλον έχει προεξοφληθεί.

Επενδυτική βαθμίδα - Πληθωρισμός

Προσπαθούν κρατήσουν «ζωντανή» την ελπίδα της επενδυτικής βαθμίδας οι ξένοι οίκοι, επαναλαμβάνοντας το θετικό σενάριο για τις αρχές του 2023. Ενδεχομένως η επενδυτική βαθμίδα να εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού. Γιατί άλλο είναι να προσπαθείς να την αποκτήσεις με πληθωρισμό μέχρι 5% και άλλο εάν ο πληθωρισμός παραμείνει για μεγάλο διάστημα πάνω από 10% που είναι σήμερα. Ομόλογα rated ΑΑ+ με πληθωρισμό 10% δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Τράπεζα Πειραιώς

Η μόνη τραπεζική μετοχή που διασώθηκε χθες, κλείνοντας στις παρυφές του 1,25 ευρώ. Οι συναλλαγές ήταν συγκριτικά χαμηλές με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο όμιλος προσπαθεί να αυξήσει μερίδια αγοράς στα δάνεια και να μειώσει περαιτέρω τα NPEs (ανοίγματα) και τα NPLs. Περιμένουμε να δούμε πώς κινήθηκε η τράπεζα στο α' τρίμηνο 2022 σήμερα που ανακοινώνει αποτελέσματα α' τριμήνου. Η Τράπεζα Πειραιώς βραβεύθηκε για ακόμη μία χρονιά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο πλαίσιο του Trade Facilitation Programme, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλες τις δυνατές διακρίσεις του συγκεκριμένου προγράμματος

ΟΤΕ

Για τη μετοχή του ΟΤΕ να μην τα ξαναλέμε. Πολύ ισχυρή και συσσωρεύει κοντά στα 18 ευρώ παρά τη μικρή διόρθωση. Όμως χθες, τεχνικά η εικόνα του έδειξε κόπωση παρά την άνοδο. Θα δούμε πώς θα αντιδράσει απέναντι στην αντίσταση των 18 ευρώ. Το θέμα που φοβούνται οι επενδυτές είναι μήπως ο όμιλος «παγώσει» τις επενδύσεις του κατά το επόμενο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ιντρακάτ

Μια νέα δυναμική αντίδραση στη μετοχή καταγράφει η Ιντρακάτ. Πρόκειται για παρατεταμένη άνοδο κατά το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Ακούγονται πολλά για είσοδο νέων (ισχυρών) μετόχων. Ωστόσο επειδή γενικά ο όμιλος κινείται κάπως απρόβλεπτα, δεν γνωρίζουμε εάν συμβεί αυτό και ποιοι θα είναι (εάν υπάρχουν βέβαια) οι νέοι μέτοχοι.

Αutohellas - Καλή εικόνα το α' τρίμηνο

Η Autohellas στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 παρουσίασε αύξηση 12,4% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 144,8 εκατ. έναντι 128,8 εκατ. το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 13,4 εκατ. έναντι 10,4 εκατ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 29,9%. Τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2022, που λόγω εποχικότητας του τουρισμού είναι πάντα το πιο αδύναμο του έτους, ανήλθαν στα 8 εκατ. έναντι 4,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 79,3%. Να υπενθυμίσουμε ότι το δυνατό τρίμηνό της είναι το γ' τρίμηνο.

ΟΠΑΠ

Όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα αποκοπής του μερίσματος (κάπου στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου) όλο και περισσότεροι ξένοι κοιτούν τη μετοχή. Σε μια περίοδο που η ρευστότητα διασαλεύεται λόγω της φθοράς από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ δεν μένει απαρατήρητη.

Viohalco - ΕΛΧΑ - Cenergy

Έντονη κινητικότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον έχουν οι 3 «συγγενικές» μετοχές. Τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι ότι:

 • Εχουν εξαιρετικά αποτελέσματα το 2021 και περιμένουν και πολύ καλά αποτελέσματα στο α' τρίμηνο 2022.
 • Αυξάνουν την εξωστρέφειά τους στις πωλήσεις τους τόσο η ΕΛΧΑ όσο και η Cenergy.
 • Έχουν μπροστά Γενική Συνέλευση στις Βρυξέλλες που αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Eurobank Research - Oι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία το α' τρίμηνο

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η διαταραχή της ανόδου των τιμών ενέργειας αποτυπώνεται ήδη στη χειροτέρευση του ισοζυγίου εμπορευμάτων λόγω της αύξησης των τιμών εισαγωγών σε σχέση με τις αντίστοιχες των εξαγωγών, στην επιβράδυνση της παραγωγής στη μεταποίηση λόγω της ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού. Τα εν λόγω αποτελέσματα αναμένεται να αντισταθμίσουν σε έναν βαθμό τη θετική επίδραση στον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022:

 • 1ον, από τη στατιστική επίδραση βάσης του 2021,
 • 2ον, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και
 • 3ον, από την ισχυρή ανάκαμψη της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης.
 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ