Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Eσπασε και τη στήριξη των 850 μονάδων - Υποχώρηση κατά 1,88%

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Εσπασε καθοδικά και τη στήριξη των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας τη μαζική και καθολική υποχώρηση των αγορών σε Ευρώπη και Αμερική.

Οι λόγοι είναι γνωστοί: Η ενεργειακή κρίση οξύνεται, ο πληθωρισμός ανά τον κόσμο αυξάνεται, οι οικονομίες διαγράφουν τις προοπτικές για σημαντική ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το α' εξάμηνο 2022 και ενδεχομένως για ολόκληρο το 2022.

Ουσιαστικά, αυτές τις ημέρες βιώνουμε την ολική επενδυτική υποχώρηση, καθώς εκτός από την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και των κρατικών και εταιρικών ομολόγων υπάρχει ένας πληθωρισμός που ροκανίζει και τις καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνεται και η υπάρχουσα ρευστότητα των οικονομιών.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι όποιες θετικές ανακοινώσεις είχαμε σήμερα από τις μεγάλες εισηγμένες για το α' τρίμηνο (ΟΤΕ, Τιτάν, Πειραιώς, Coca Cola HBC) έπεσαν μέσα στο ρεύμα της καθολικής χρηματιστηριακής υποχώρησης.

Επίσης, ουδείς ενδιαφέρεται σ' αυτή την συγκυρία ποιες μετοχές θα μπουν ή θα βγουν από τον MSCI Greece (βράδυ ώρα Ελλάδας) γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν αυτή την περίοδο εισροές κεφαλαίων όπως είχαν προϋπολογίσει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846,46 μονάδες με υποχώρηση κατά 1,88% που κορυφώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 101,8 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, μόλις 12 έκλεισαν ανοδικά και 102 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,94% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 2,95%. Να επισημάνουμε εδώ ότι σε αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, η υποχώρηση δεν οφείλεται τόσο στην ύπαρξη μεγάλων εντολών πώλησης όσο στην έλλειψη εντολών αγοράς.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση διασώθηκαν μετοχές, όπως η Coca Cola HBC και η Jumbo, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης έχασε το θετικό πρόσημο και ο ΟΤΕ.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-4,33%), Πρώτων Υλών (-4,31%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,39%), Εμπορίου (-2,93%), Τεχνολογίας (-2,78%). Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (4,75%) λόγω Coca Cola HBC, Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,21%) λόγω Jumbo.

Oι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank.

Tο ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σ' αυτή τη συγκυρία. Εάν υπάρξουν θετικά σινιάλα ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές θα ακολουθήσει και αυτό ανοδικά.

Προς το παρόν, σε νέα υποχώρηση η πρώτη στήριξη είναι στις 820 μονάδες και εν συνεχεία οι 800 μονάδες, όπου ουσιαστικά επιστρέφουμε πίσω στην περίοδο των lockdown του 2020.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ