Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η επιλογή μετοχών στο ΧΑ και η προσπάθεια αντίστασης του DAX

Πηγή: Eurokinissi

Σε χαμηλό 15 μηνών κινείται ο S&P 500. Έχασε χθες και τις 4.000 μονάδες που ήταν ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο και τώρα θα προσπαθήσει να ισορροπήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η πτώση αυτή είναι ουσιαστικά μία πτώση αναπροσαρμογής τιμών μετοχών στις νέες συνθήκες του υψηλού πληθωρισμού. Το ζητούμενο είναι εάν θα κρατήσει η κρίση μέχρι ένα εξάμηνο ή μέχρι το τέλος του έτους.

Ο στασιμοπληθωρισμός στις ΗΠΑ θεωρείται δεδομένος για το ένα εξάμηνο. Η ύφεση μέχρι το τέλος του έτους.

Και για να μην τα ρίχνουμε όλα στην κρίση, να επισημάνουμε και την υπερβολή των μετοχικών αποτιμήσεων του S&P 500 που είχε φτάσει να διαπραγματεύεται με μεσοσταθμικό P/E 30.

Ευρωπαϊκές αγορές: Προσπάθεια αντίστασης από τον DAX

Προσπάθησε να αντισταθεί χθες το γερμανικό χρηματιστήριο, με τον DAX να κινείται πέριξ των 13.700 μονάδων. Τεχνική ανάλυση με πολεμικές συνθήκες δεν μπορεί να γίνει (εκτός εάν θέλετε να παραμυθιαστείτε).

Ισως οι ευρωπαϊκές αγορές θα χρειαστούν μια περίοδο ξεκαθαρίσματος του ορίζοντα. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Θα βρείτε καλές μετοχές σε χαμηλές τιμές στο άμεσο μέλλον. Μην ξεχάσετε να ρίξετε και μια ματιά αύριο στο φιλανδικό χρηματιστήριο.

Είναι λίγο μικρότερο απ' το ελληνικό, αλλά θα συγκεντρώσει αύριο όλα τα βλέμματα λόγω των εξελίξεων (είσοδος Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κ.λπ.). Πιο γνωστή μετοχή βέβαια η Nokia, αλλά γνωστές είναι και η Nordea Bank και η Neste Oil.

Γενικός Δείκτης

Οι 850 μονάδες έσπασαν καθοδικά και πλέον συζητάμε για τις 820-800 μονάδες. Ισως η αντίδραση κάποιων δεικτοβαρών μετοχών σήμερα να συντηρήσει τα επίπεδα πέριξ των 840-850 μονάδων.

Και εδώ ισχύει η επιλογή μετοχών και όχι δεικτών, λένε οι χρηματιστές. Βρείτε τις μετοχές που σας αρέσουν και τις πιστεύετε και ακολουθήστε τες. Ισως να πέσουν και άλλο, ίσως όχι.

Το θέμα είναι να γνωρίζετε γιατί τις αγοράζετε. Σε τελική ανάλυση, πλέον οι αποτιμήσεις είναι σχετικά χαμηλές και δεν υπάρχουν εναλλακτικές επενδύσεις.

Τα ομόλογα είναι πιο επικίνδυνα και μόνο εξειδικευμένες τεχνικές με παράγωγα για hedging μπορούν να καλύψουν τον κίνδυνο.

ΕΛΠΕ

Η Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε. ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου 2022, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται σε 99 εκατ. ευρώ., αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ.

Τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως τη βελτίωση επιδόσεων του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού & Εμπορίας, λόγω των υψηλότερων διεθνών περιθωρίων διύλισης και της αυξημένης ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, που αντιστάθμισε την αρνητική επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στο λειτουργικό κόστος.

Η παραγωγή των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε σε 3,1 εκατ. τόνους (-16% έναντι α' τριμήνου 2021), καθώς υλοποιήθηκε το πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης (Full turnaround) στο διυλιστήριο Ελευσίνας, που ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και επιτυχία στις αρχές του β’ τριμήνου. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 3,3 εκατ. τόνους (-4%), με αυξημένες πράξεις εμπορίας, που αντιστάθμισαν εν μέρει την απώλεια παραγωγής.

Η ανάκαμψη της ζήτησης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, η οποία το α’ τρίμηνο 2021 είχε επηρεαστεί από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, οδήγησε σε αύξηση όγκων και συνεισφοράς, τόσο για την εγχώρια, όσο και τη διεθνή εμπορία.

Τράπεζα Πειραιώς

Σας λέγαμε προχθές για την Τράπεζα Πειραιώς και τη μετοχή της. Προφανέστατα η άνοδος αναφερόταν στα αποτελέσματα α' τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες.

Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε «ισχυρά» τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις που έχει διατυπώσει η τράπεζα.

Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 93 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ.

Πλαστικά Θράκης: Η εκτόνωση της πανδημίας περιορίζει τη ζήτηση μασκών

Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος (2022), η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης ανέφερε ότι υλοποιείται απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο ύψους 42 εκατ., και έλαβε χώρα συνοπτική αναφορά στις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί με την από 6 Μαΐου 2022 εταιρική ανακοίνωση.

Αναφορικά με το β’ τρίμηνο του 2022, ο Όμιλος στοχεύει σε κέρδη προ φόρων ύψους €9 εκατ., που σημαίνει στόχευση για αύξηση 140% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, αλλά μειωμένα κατά 72% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, όπως και ήταν αναμενόμενο, λόγω της έλλειψης της ζήτησης των προϊόντων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας (σας το είχε πει ο Καγκελάριος).

Συνολικά για το 2022, αν και υπάρχει εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα για το β’ εξάμηνο, ο ‘Όμιλος στοχεύει βάσει του προϋπολογισμού του σε κέρδη προ φόρων άνω των 25 εκατ.

Τιτάν

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σε 1,3 εκατ. (έναντι 15,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021), λόγω των χαμηλότερων επιπέδων του EBITDA και της αρνητικής επίπτωσης των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, κυρίως λόγω της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας.

Οσον αφορά στις ελεύθερες ταμειακές ροές, υπήρξαν λόγω εποχικότητας εκροές ύψους 34,5 εκατ. εξαιτίας του χαμηλότερου EBITDA, των υψηλότερων επενδυτικών δαπανών ύψους 38,9 εκατ. και των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης ύψους 50,6 εκατ.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2022 ανήλθε σε 756,8 εκατ., επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του Μαρτίου 2021.

Παπαστράτος: Εισέρχεται και στο άτμισμα

Νέο προϊόν λανσάρει η Παπαστράτος. Κάνει πράξη τη δέσμευσή της να επενδύει στην κατηγορία των καινοτόμων (χωρίς καύση) προϊόντων, εναλλακτικών του τσιγάρου, με στόχο μέχρι το 2023 το 75% των καθαρών εσόδων της να προέρχεται από αυτά -και κυκλοφορεί τη συσκευή ατμίσματος IQOS VEEV.

Με το προϊόν αυτό, η Παπαστράτος εισέρχεται δυναμικά και στην αγορά του ατμίσματος.

Eλληνικές τράπεζες και πόλεμος στην Ουκρανία

Η έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικότερα του τραπεζικού τομέα προς τις εν λόγω χώρες είναι αμελητέα, συνεπώς οι όποιες επιδράσεις θα προκύψουν δευτερογενώς μέσω των λοιπών διαύλων μετάδοσης της κρίσης, όπως:

α) ένταση των πληθωριστικών πιέσεων με επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων,

β) μείωση των εμπορικών συναλλαγών και των τουριστικών ροών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, και

γ) ενδεχόμενη δυσμενής μεταβολή του κλίματος εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκταση των τελικών επιδράσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένου ότι εμπεριέχεται υψηλός βαθμός αβεβαιότητας ως προς την έκβαση και τη διάρκεια του πολέμου, καθίσταται εξαιρετικά πρόωρη και επισφαλής.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ