Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ανάκαμψη με όχημα τράπεζες, Coca Cola και Μυτιληναίο

Πηγή: Eurokinissi

Αντιστροφή της πτωτικής εικόνας των προηγούμενων ημερών με εμφάνιση αγοραστών είχαμε σήμερα σε Ευρώπη και Ελλάδα ενώ ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικές αγορές.

Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι επενδυτές πόνταραν στις προηγούμενες υπερβολικές διορθώσεις που διαμόρφωσαν υποχωρήσεις σε μετοχές και δείκτες άνω του 20% κατά το προηγούμενο διάστημα.

Θεωρητικά, ο πρώτος κύκλος ρευστοποιήσεων λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων έχει ολοκληρωθεί και οι αγορές θα συσσωρεύσουν στα παρόντα επίπεδα, περιμένοντας είτε μία γεωπολιτική εξέλιξη στην Ουκρανία, είτε βελτίωση στο ενεργειακό θέμα και υποχώρηση των πληθωριστικών τάσεων διεθνώς.

Το γ’ τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) ουσιαστικά προσφέρεται για ανάκαμψη των οικονομιών, αφού και το ενεργειακό κόστος είναι μικρότερο και υπάρχει και ο τουριστικός παράγοντας που τροφοδοτεί ανάπτυξη σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους. Ωστόσο, οι παράγοντες πόλεμος και ο πληθωρισμός είναι απρόβλεπτοι.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ο γερμανικός DAX επέστρεψε κοντά στις 14.000 μονάδες και ο γαλλικός CAC στις 6.400 μονάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο , ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών ενισχυμένος και από την αναδιάρθρωση του MSCI Greece, εντάσσοντας εκεί τις μετοχές της ΕΤΕ και της Μυτιληναίος. Από την αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε πέριξ των 870 μονάδων και, μάλιστα, με μεγάλους όγκους συναλλαγών εξαιτίας ΕΤΕ και Μυτιληναίου.

Εκτός από τις δύο μετοχές που είχαν ειδικό λόγο αντίδρασης, αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών μετά από μία μεγάλη περίοδο πίεσης και ρευστοποιήσεων που είχαν οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές σε επίπεδα 2021.

Κάλυψε τις εβδομαδιαίες απώλειες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 867,03 μονάδες με άνοδο 2,43%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 78 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν οριακά θετική.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 2,37% και ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 1,18%.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα τρόφιμα-ποτά (5,5%), λόγω νέας αντίδρασης της μετοχής της Coca Cola HBC, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα με 3,62% και οι τράπεζες 2,71%.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης ταξιδίων (-0,96%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ