Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τι λέει η Morgan Stanley για τις ελληνικές μετοχές - Τα σενάρια για τράπεζες

«Διορθωτική» υπήρξε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Υπό τον φόβο μιας πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Η ανάκαμψη της Παρασκευής ήταν αποτέλεσμα μιας σημαντικής διόρθωσης άνω του 20% για τις τεχνολογικές μετοχές και άνω του 15% για τις βιομηχανικές.

Ωστόσο χθες επέστρεψαν οι πωλητές, που δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια αρκετά δύσβατη περίοδο με παρατεταμένη άνοδο πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους.

Στα διάφορα αμερικανικά οικονομικά κανάλια όλοι αναρωτιούνται ποιο θα είναι το «μεγαλύτερο θύμα» της κρίσης. Οι μετοχές, τα ομόλογα ή τα διαθέσιμα; Στο τέλος θα φανεί.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ό,τι αφορά τις μεταβολές δεικτών, αφού τα 3 από τα 5 μεγαλύτερα (γερμανικό, γαλλικό, ιταλικό) έκλεισαν με μικρές πτωτικές μεταβολές και τα υπόλοιπα με άνοδο.

Σίγουρα οι εξελίξεις παραμένουν αρνητικές σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και οι αγορές περιμένουν τις αντιδράσεις της ΕΚΤ για το επόμενο διάστημα.

Και όταν λέμε αντιδράσεις εννοούμε ότι έρχονται αυξήσεις επιτοκίων που ίσως να είναι μεγαλύτερες από το 0,25%.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι 870 μονάδες αποτέλεσαν ισχυρή αντίσταση για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και η δεύτερη χθες.

Αυτό επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτε, καθώς εάν αλλάξει λίγο το κλίμα προς το θετικό, ο Γενικός Δείκτης θα ανέβει προς τις 890 μονάδες.

Προς το παρόν η παραμονή του είναι μεταξύ των 850-870 μονάδων και με επιδείνωση του κλίματος θα κινηθεί προς τις 820 μονάδες.

Τράπεζες

Αντίρροπες δυνάμεις χθες στον τραπεζικό κλάδο, με τις ΕΤΕ και Eurobank να καταγράφουν άνοδο και τις Alpha Bank και Πειραιώς να υποχωρούν.

Ενδεχομένως να έχουμε αλλαγή σκηνικού στις επόμενες συνεδριάσεις ή οποιεσδήποτε μεταβολές. Επειδή δίδονται διαφορετικές ερμηνείες στην τραπεζική πτώση, να θυμίσουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές είχαν κάνει το μεγαλύτερο ράλι στο πρώτο τετράμηνο και εύλογα θα μπορούσαν να διορθώσουν εξίσου βίαια.

Πλαστικά Θράκης

Ο Ομιλος παρουσίασε κύκλο εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 106,3 εκατ., ενώ οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του προηγούμενου έτους ανέρχονταν σε 111,4 εκατ.

Τα κέρδη προ φόρων (EBT) των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων ανήλθαν σε 10,7 εκατ., εκ των οποίων 6,4 εκατ. ευρώ αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και 4,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από πωλήσεις προϊόντων προσωπικής προστασίας από τον COVID-19. Η μετοχή όμως υποχώρησε χθες προς τα 3,7 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 2020.

Η πρόταση μερίσματος προς τη γενική συνέλευση είναι ύψους γύρω στα 0,27 ευρώ ανά μετοχή.

Intralot

Σημαντική άνοδος, αλλά για συγκεκριμένο λόγο, της μετοχής της Intralot. Η μετοχή επιστρέφει πάνω από τα 0,5 ευρώ αφού εκτιμάται ότι θα κάνει εκεί (ή κάπου εκεί) την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οπότε θα πρέπει να είναι δελεαστικά τα επίπεδα τιμών προκειμένου να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι.

Αυξημένοι οι όγκοι συναλλαγών και χθες στη μετοχή. Η Intralot με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο ενημέρωσε το επενδυτικό κοινόν ότι το νομικό πρόσωπο «ALPHACHOICE SERVICES LTD», το οποίο είναι συνδεόμενο με και ελεγχόμενο από τον κ. Σωκράτη Π. Κόκκαλη, Πρόεδρο του Δ.Σ. & Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTRALOT, την 11/05/2022 απέκτησε εξωχρηματιστηριακά 2.500.799 Kοινές Oνομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές INTRALOT, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με εισφορά των ως άνω μετοχών (εισφορά σε είδος).

Οι μετοχές αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,66% περίπου της εισηγμένης.

ΕΧΑΕ

Ανοδος στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, που είχε υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάτω από τον μέσο όρο 200 ημερών.

Μαθαίνουμε ότι και τα αποτελέσματα α' τριμήνου θα είναι ικανοποιητικά εξαιτίας των μεγάλων ημερήσιων συναλλαγών κατά το διάστημα αυτό.

Ελλάκτωρ

Κάποια προσφορά τίτλων προς το τέλος της συνεδρίασης δεν φάνηκε να απορροφάται και έτσι η άνοδος της μετοχής περιορίστηκε στα 1,69 ευρώ.

Γενικότερα, οι επενδυτές (μικροεπενδυτές) φαίνονται αρκετά ήρεμοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την είσοδο της Motor Oil στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Θα διεκδικήσει και αρκετά μεγάλα έργα ο όμιλος, σε όλους τους τομείς.

ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ διαψεύδει κατηγορηματικά ως αναληθές χθεσινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου περί συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου, την είσοδο στο σχήμα στρατηγικού επενδυτή και τον περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής σημερινών μετόχων στην Εθνική Τράπεζα.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αρκετά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της εταιρείας στο «Investors Day». Δόθηκε ανάγλυφα το κλίμα ανάπτυξης που επικρατεί στη εταιρεία. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και οι μελλοντικοί στόχοι και επενδύσεις της.

Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή.

Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Αντίστοιχα την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Καρέλια

Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής καπνικών προϊόντων, ανακοίνωσε χθες στρατηγική συνεργασία με την Dannemann, κορυφαίο κατασκευαστή πούρων πολυτελείας και cigarillos.

Ετσι, από 1ης Ιουνίου 2022 η Καρέλια Α.Ε. θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής μιας ευρείας γκάμας προϊόντων της Dannemann στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των «MOODS» και των «AL CAPONE».

Morgan Stanley

Ουδέτερη είναι η σύσταση για τις εγχώριες μετοχές και για τον δείκτη MSCI Greece από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η στάθμιση της χώρας μας στον δείκτη MSCI Emerging Markets είναι 0,24% και η σύστασή της είναι οι επενδυτές και οι θεσμικοί διαχειριστές να κρατήσουν αυτή την αναλογία, σε αντίθεση με τις overweight χώρες για τις οποίες προτείνει υψηλότερη στάθμιση από 5 έως 50 μ.β.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ