Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εύλογη αντίδραση της Titan Int και η «ζωηρή» ΕΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Αντίδραση μετά από 7 πτωτικές εβδομάδες έβγαλαν χθες οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες. Ο Dow Jones αυξήθηκε πάνω από 400 μονάδες και επιστρέφει κοντά στις 32.000 μονάδες. Η αντίδραση προήλθε κυρίως από τις μετοχές των τραπεζικών ομίλων (και επενδυτικών ομίλων). Σε τεχνικό επίπεδο, η προηγούμενη διόρθωση είχε ολοκληρώσει την πτώση του 20%, ποσοστό που λόγω στατιστικών 90 και πλέον ετών θεωρείται αρκετό για να εμφανιστούν ξανά αγοραστές. Επίσης ο S&P 500 βρίσκεται κοντά στις 4.000 μονάδες που τις είχε απωλέσει προ δύο εβδομάδων.

Βέβαια υπάρχουν οι απαισιόδοξοι που θεωρούν ότι ενδεχομένως να δούμε στο μέλλον τον Dow Jones κάτω από τις 30.000 μονάδες. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε «το ποτήρι μισογεμάτο»...

Ευρωπαϊκές αγορές: Ο γερμανικός IFO ξύπνησε και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο γερμανικός δείκτης IFO είναι ουσιαστικά δείκτης που καταμετρά τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία. Από τον ορισμό του καταλαβαίνετε ότι ίσως είναι ο σημαντικότερος οικονομικός δείκτης για τη μεγαλύτερη βιομηχανική χώρα της Ευρώπης. Η άνοδος του δείκτη IFO βελτίωσε σημαντικά την τρωθείσα ψυχολογία των Ευρωπαίων επενδυτών που λόγω πολέμου στην Ουκρανία τα έβλεπαν όλα αρνητικά. Η άνοδος του DAX πάνω από τις 14.000 μονάδες ήταν ένα εξαιρετικό χρηματιστηριακό νέο, που ταυτόχρονα σηματοδότησε και την άνοδο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ο γαλλικός CAC οδεύει πλέον προς τις 6.400 μονάδες, ο ολλανδικός AEX προς τις 7.000 μονάδες, ο ιταλικός MIB ξαναβρέθηκε πάνω από τις 24.000 μονάδες (έχει υποχωρήσει περίπου 12% από τα ιστορικά υψηλά του) και ο ισπανικός IBEX προς τις 8.700 μονάδες. Περιμένουμε τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας για να δούμε εάν η αντίδραση θα συνεχιστεί.

Γενικός Δείκτης

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το ελληνικό χρηματιστήριο φάνηκε εξαιρετικά αδύναμο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Αφενός οι 870 μονάδες αποτελούν μια ισχυρή αντίσταση (για 4η συνεδρίαση δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση), αφετέρου επέστρεψε κάτω (οριακά) από τις 860 μονάδες. Νομίζω ότι οι επενδυτές δεν κοιτούν πλέον τον Γενικό Δείκτη αλλά κυρίως μεμονωμένες μετοχές.

ΕΧΑΕ

Να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και τις γνωριμίες του στη Νέα Υόρκη ζητούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και οικονομικοί παράγοντες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο. Η δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος της κεφαλαιαγοράς με ένα συνεχές ρεύμα νέων εισαγωγών αλλά και άντλησης κεφαλαίων, ξεπερνώντας τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ρευστότητας και της έλλειψης IPOs, είναι ο βασικός στόχος του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστήριου Αθηνών, Γιάννου Κοντόπουλου. Ωστόσο θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο κ. Κοντόπουλος είναι άτυχος, αφού ανέλαβε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία. Πάντως μετά τη χθεσινή υποχώρηση της μετοχής της ΕΧΑΕ (και με δεδομένη την αύξηση της κερδοφορίας στο α' τρίμηνο) κάποιοι θεωρούν τη μετοχή ως επενδυτική ευκαιρία.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ): Η εκτίναξη των τιμών των μετάλλων έφερε θεαματική κερδοφορία

Για τον όμιλο σας είχε γράψει πρόσφατα ο Καγκελάριος ως προς την ανοδική εξέλιξη των μεγεθών του. Εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους στα Βαλκάνια αλλά και μέσα στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα α' τριμήνου δικαιολογούν την άποψη.

Το 2022 ξεκίνησε με ανοδική πορεία, διατηρώντας τη δυναμική που διαμορφώθηκε στο 2021, καθώς η ζήτηση διατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη στους περισσότερους τομείς και η Εταιρεία αξιοποίησε την αυξανόμενη δυναμικότητά της, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι ενοποιημένοι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 8,7%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα του κλάδου αλουμινίου κατά 10,9% και τα προϊόντα του κλάδου χαλκού κατά 5,0%.

Ο συνδυασμός του αυξημένου όγκου πωλήσεων και των υψηλών τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα ιστορικά υψηλά, 923,6 εκ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 (αυξημένο κατά 42,7% από τα 647,3 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου).

Η ισχυρή ζήτηση, η οποία υποστήριξε τη βελτίωση των τιμών κατεργασίας, σε συνδυασμό με τους υψηλούς όγκους πωλήσεων οδήγησαν στην αύξηση κατά 78,3% των αναπροσαρμοσμένων ενοποιημένων κερδών της ElvalHalcor πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), (τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρείας), τα οποία ανήλθαν σε 74,7 εκατ. ευρώ, έναντι 41,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 28,3 εκατ. ευρώ για το Q1’22, έναντι κερδών 26,3 εκατ. ευρώ για Q1’21. Το αποτέλεσμα του μετάλλου επέδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 109,3 εκατ. ευρώ, έναντι 68,7 εκατ. ευρώ στο Q1’21.

Titan International

H μετοχή της Titan int είχε πιεστεί αρκετά το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει προς τα 12 ευρώ. Eύλογη η χθεσινή ανοδική αντίδραση, με υψηλό ημέρας πάνω από τα 12,5 ευρώ. Όμως προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν αρκετοί πωλητές στη μετοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα.

ΕΤΕ

Πολύ ζωηρή η μετοχή χθες και με ιδιαίτερα μεγάλους όγκους συναλλαγών (περίπου 25 εκατ. ευρώ), γεγονός που δείχνει ότι εισέρχονται και ξένα κεφάλαια. Η μετοχή βρίσκεται στα 3,3 ευρώ και απέχει αρκετά από τον στόχο των 4 ευρώ. Ωστόσο είναι μέσα στις τιμές-στόχους που είχαν δώσει οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Μυτιληναίος

Επέστρεψε στα επίπεδα των 16 ευρώ και εκτιμάται ότι ο όμιλος θα έχει και αυτός κέρδη και από την ενέργεια και από τα μέταλλα, όχι μόνο στο α' τρίμηνο αλλά και στο β' τρίμηνο. Εδώ οι τιμές-στόχοι που έδωσαν ξένοι οίκοι μέσα στο α' τρίμηνο είναι πάνω από τα 20 ευρώ. Ίσως δύσκολο να επιτευχθούν άμεσα, αλλά ενδεχομένως, εάν υπάρξουν θετικές οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, να δούμε επιστροφή προς τη ζώνη των 18 ευρώ και άνω. Προς το παρόν συγκεντρώνεται η μετοχή.

Centric: Θυγατρική της απέκτησε ξενοδοχείο στην Αράχωβα

Η κατά 100% θυγατρική της Centric, Grandbay Limited, συμμετείχε στη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που αφορούσε σε μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Αράχωβας και αναδείχτηκε ως υπερθεματιστής, με αποτέλεσμα την κατακύρωση της μονάδας στη θυγατρική της εταιρείας για το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για συγκρότημα δύο κτιρίων που λειτουργεί ως ξενοδοχειακή επιχείρηση. Οι ενέργειες ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών του πλειστηριασμού θα ακολουθήσουν άμεσα με την καταβολή του εκπλειστηριάσματος και των τελών χρήσης.

OΠΑΠ - Εκθεση Optima Bank

H Optima Bank σε έκθεσή της διατηρεί σύσταση «buy» για τον ΟΠΑΠ και τιμή-στόχο στα 17,1 ευρώ. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αναμένει καλό ξεκίνημα στο έτος από τον Οργανισμό από χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2021 χαρακτηρίστηκε από περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Η Optima προβλέπει ότι ο ΟΠAΠ θα εμφανίσει έσοδα GGR της τάξεως των 466 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 165 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα καθαρά κέρδη του ΟΠAΠ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 81,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οσον αφορά στο μέρισμα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι ο ΟΠAΠ αναμένεται να διανείμει συνολικό μέρισμα 1,40 ευρώ, με τη μερισματική απόδοση να υπερβαίνει το 10%.

DAVOS - Greek House Davos

Υπό τον τίτλο της Ετήσιας Συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Η Ιστορία σε σημείο καμπής: Κυβερνητικές Πολιτικές & Επιχειρηματικές Στρατηγικές», το Greek House Davos φιλοξενεί σειρά υψηλού επιπέδου διαλόγων, εκδηλώσεων και συναντήσεων, με τη συμμετοχή συνέδρων και ομιλητών από το Φόρουμ, Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων και εταιρικών ηγετών. Πολύ φοβούμαστε ότι είναι μία φιλότιμη προσπάθεια αλλά σε μία εξαιρετικά άσχημη συγκυρία.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα