Νέα
  • ΓΔ: 1024.16 +0.07%
  • Τζίρος: 22,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η άνοδος συνεχίζεται για τον Μυτιληναίο - Το «έξυπνο χρήμα» στην Alpha Bank

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Επιδεινώθηκε η εικόνα των αμερικανικών αγορών προς το τέλος των συνεδριάσεων. Οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές αυξήθηκαν και ταυτόχρονα συμπαρέσυραν και άλλες μετοχές στην πτώση. Ο Nasdaq κινδυνεύει να χάσει και τις 11.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται πλέον προς τις 3.800 μονάδες. Καλύτερη η εικόνα του Dow Jones, που απορρόφησε τις πιέσεις και υποχώρησε λιγότερο. Η Αμερική κινείται προς ύφεση και τα πρώτα χρηματιστηριακά θύματα θα είναι οι «φουσκωμένες» μετοχές τεχνολογίας με τους τριψήφιους πολλαπλασιαστές (όχι πλέον όμως).

Ευρωπαϊκές αγορές

Είπαμε ότι υπάρχει τακτικότητα στη μεταβλητότητα!!! Μία ημέρα πάνω, μία ημέρα κάτω. Ας ελπίσουμε ότι σήμερα θα είναι η μέρα της ανόδου. Πάντως και εδώ τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και ενδεχομένως τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα απ' αυτά της Αμερικής, που έχει δείξει την ικανότητα να αντιδρά και να επιστρέφει. Ο DAX επέστρεψε κάτω από τις 14.000 μονάδες και πάλι. Το ίδιο και οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές. Μία περίπτωση (εκτός ΕΕ) στην οποία ρίχνουν οι ξένοι επενδυτές μια ματιά είναι η Βρετανία, της οποίας ο δείκτης FTSE 100 έχει υποστεί απώλειες μικρότερες του 10%.

Γενικός Δείκτης

Αυτονομήθηκε ως προς τη βασική τάση ο Γενικός Δείκτης χθες και έκλεισε με μικρή άνοδο στις 863 μονάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβαίνει πάντα. Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ρηχό και περιφερειακό. Εάν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια (funds) βρεθούν σε δυσχερή θέση, θα φύγουν με πάταγο από μικρές αγορές όπως η ελληνική. Το είδαμε το έργο το 2015, ας ελπίσουμε ότι δεν θα το δούμε και το 2022.

Mυτιληναίος

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή και έχει και όγκο και αύξηση σημαντική. Χθες έκλεισε στα 16,5 ευρώ με άνοδο 3,13% και αξία συναλλαγών στα 7,27 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη του α' τριμήνου ήταν εξαιρετικά, οι προοπτικές του β' τριμήνου μοιάζουν θετικές λόγω ανόδου και των τιμών μετάλλων. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων, που μάλλον θα είναι ξένα κεφάλαια.

Alpha Bank

Σας είχαμε πει στα 0,88 ευρώ ότι στα επίπεδα αυτά βγαίνουν αγοραστές. Είναι κάτω από τα επίπεδα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πάνω από -20% από τον ΚΜΟ 200 ημερών που είναι γύρω στο 1,10. Όσοι είχαν αγοράσει χαμηλά, δηλαδή κοντά στα 0,88 ευρώ, θα γράψουν σημαντικά κέρδη μέχρι το τέλος του τριμήνου. Αυτό είναι και το μυστικό του «έξυπνου χρήματος». Αγοράζει χαμηλά.

Tράπεζα Πειραιώς: Ο ψηφιακός βοηθός της Winbank

H Τράπεζα Πειραιώς εμπλουτίζει τις πρωτοποριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής που παρέχει μέσω της Winbank. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρει στους πελάτες της έναν ψηφιακό βοηθό (Winbank Virtual Assistant) που μπορεί να απαντά αυτοματοποιημένα σε απορίες σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών καναλιών και τις συναλλαγές που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας πελάτης σε αυτά. Η εμπειρία του χρήστη βελτιώνεται σημαντικά, καθώς λαμβάνει απαντήσεις άμεσα μέσα στο περιβάλλον του ψηφιακού καναλιού που χρησιμοποιεί, χωρίς να χρειαστεί να επικοινωνήσει μέσω email ή τηλεφώνου για να αναζητήσει απάντηση, και να διακόψει έτσι την πλοήγησή του μέσα στη Winbank.

Eurobank: H δεύτερη τράπεζα παγκοσμίως στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας

Ο Όμιλος Eurobank διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που δανειοδοτούν τον κλάδο και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research©, που εδώ και 21 χρόνια καταγράφει με συνέπεια την εξέλιξη του δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας.

Το 2021, το χαρτοφυλάκιο της Eurobank αυξήθηκε κατά 29,4% σε σύγκριση με το 2020 ή κατά 768 εκατ. δολάρια. Ήταν η ελληνική τράπεζα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα δάνεια προς την ελληνική ναυτιλία το 2021 σε σύγκριση με το 2020, με τον διεθνή φορέα να υπογραμμίζει στην έκθεσή του την εντυπωσιακή άνοδο της Eurobank -κατά τέσσερις θέσεις- στη γενική κατάταξη μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Τo συνολικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Eurobank προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανήλθε σε 3,38 δισ. δολ., που αντιστοιχεί περίπου στο 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως.

Εθνική Τράπεζα: Επενδυτικό newsletter

Αναφερόμενη στον επενδυτικό ορίζοντα στην Ευρώπη, η ΕΤΕ (στο επενδυτικό της newsletter) αναφέρει για τις μετοχές στη Ευρώπη:

  • Διατηρούνται θετικές οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία το 2022 (+10%).
  • Oι αποτιµήσεις (Price/Earnings) έχουν επιστρέψει κοντά στο μέσο όρο 15ετίας (12,9x), από πολύ υψηλά επίπεδα στις αρχές του έτους.

Kαι στα μειονεκτήματα είναι:

  • Η υψηλή γεωπολιτική αστάθεια.
  • Διατηρείται η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την επίδρασή της στην οικονομία.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Το ποσό του μερίσματος που θα λάβουν οι μέτοχοι θα ανέλθει στο καθαρό ποσό 0,0285 ευρώ ανά μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. Δικαιούχοι του μερίσματος βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date) είναι οι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) επενδυτές κατά την Τρίτη 31 Μαΐου 2022. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συνεπώς, την ημέρα αυτή οι μετοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος. Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος ορίζεται η Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022. Έγιναν προτάσεις για λίγο περισσότερο μέρισμα, αλλά λόγω συνθηκών δεν εισακούστηκαν.

Coca Cola HBC

Μαθαίνουμε ότι οι προσδοκίες πωλήσεων στο γ' τρίμηνο (θερινό) έχουν ανεβεί πολύ υψηλά. Τόσο λόγω του τουρισμού που αναμένεται, όσο και -κυρίως- λόγω του ότι τα αναψυκτικά (Coca Cola και νερά) παραμένουν φθηνές επιλογές νοικοκυριών (Coca Cola) και ανελαστικές επιλογές μέσα στη ζέστη (νερό). Στον όμιλο θεωρούν ότι μια αύξηση πωλήσεων στην Ελλάδα της τάξης του 25%-30% σε ποτά και νερά μέσα στο καλοκαίρι θα είναι μιας καλή βάση για τον όμιλο.

ΕΛΠΕ

Μετά την πρόσφατη ενημέρωση της απόφασης της ΤotalEnergies να αποσυρθεί από τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όσον αφορά την έρευνα για υδρογονάνθρακες, η «Total E&P Greece B.V». και οι «ΕΛΠΕ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» και «ΕΛΠΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση. Οι ανωτέρω διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, θα ακολουθήσει δε προσήκουσα ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με την ολοκλήρωσή τους. Σημειωτέον επίσης ότι η οποιαδήποτε σχετική συναλλαγή, στον βαθμό που θα λάβει χώρα, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ