Νέα
 • ΓΔ: 912.33 +0.05%
 • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο στόχος για τη Eurobank και οι νέες επενδύσεις του ΟΤΕ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η χθεσινή ήπια ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών απλώς ήταν μια ανακωχή μέσα στη μάχη. Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι αυξημένος, ενώ το ενδεχόμενο ύφεσης στο υψηλότερο σημείο. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι ακόμη και στο δυσχερέστερο σενάριο, η έξοδος από την κρίση για την αμερικανική οικονομία θα είναι πιο εύκολη από την έξοδο των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών. Σε ό,τι αφορά το αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, ζητούμενο η επιστροφή του Dow Jones πάνω από τις 32.000 μονάδες και του S&P 500 πάνω από τις 4.000 μονάδες. Όσο για τον τεχνολογικό Nasdaq, εκεί ισχύει το easy coming, easy going.

S&P VIX

Ο γνωστός «δείκτης φόβου» δεν έχει ξεφύγει πάνω από το 30. Να θυμίσουμε ότι στις αρχές της πανδημίας βρισκόταν στο 35. Όχι ότι ουσιαστικά δείχνει κάτι (αφού είναι ένας αλγόριθμος από τις μεταβολές μετοχών και δεικτών), αλλά ίσως δείχνει ότι οι αγορές μάλλον προεξοφλούν ηπιότερες καταστάσεις απ’ ό,τι οι αναλυτές και οι πανεπιστημιακοί.

Eυρωπαϊκές αγορές

Ήπια άνοδο στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές και προσέγγιση των 14.000 μονάδων για τον DAX. Γενικά, ο γερμανικός δείκτης αποτελεί τον σηματωρό των χρηματιστηριακών εξελίξεων στην Ευρώπη. Ίσως γιατί οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές προτιμούν τις μετοχές των γερμανικών εταιρειών από τα γερμανικά ομόλογα.

Eυρωπαϊκά ομόλογα

Ο Καγκελάριος σας είχε επισημάνει ότι ενδέχεται οι αυξήσεις επιτοκίων να ξεπεράσουν το 0,25% που είχε δηλώσει η ΕΚΤ και να φτάσουν στο 0,5% όπως υποστηρίζουν αρκετοί υπουργοί Οικονομικών (κυρίως από την ομάδα των βορείων) μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου. Μια εξέλιξη που ουσιαστικά θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Όμως εδώ ισχύει ότι εάν όλες οι αποδόσεις εκτοξευτούν, ουσιαστικά θα πληγούν τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης όπως τα ελληνικά. Ίσως γι’ αυτό βιάζεται η κυβέρνηση να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Γενικός Δείκτης

Έσπασε τις αντιστάσεις των 870 μονάδων ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Μια εξέλιξη ήσσονος σημασίας, αφού θα πρέπει να περιμένουμε και τις άλλες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τάση. Η εκτίμηση είναι ότι όσο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται ανάμεσα στις 850-870 μονάδες τα πράγματα είναι θετικά γιατί συσσωρεύει.

Eurobank

H τράπεζα ανήγγειλε χθες τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Ισχυρή κερδοφορία που επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι του 2022 είναι επιτεύξιμοι. Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα:

 • Καθαρά κέρδη 305 εκατ., έναντι 72 εκατ. το α' τρίμηνο του 2021
 • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 22,9%
 • Αύξηση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 10,4%, στα 240 εκατ.
 • Δείκτης NPEs 6,0% 
 • Δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 71,5%
 • Συνολικά NPEs μετά από προβλέψεις στα 0,7 δισ.

Η άνοδος της μετοχής είχε προεξοφλήσει αυτά τα αποτελέσματα. Να δούμε πώς θα αντιδράσει σήμερα. Πάντως ο στόχος είναι να συσσωρεύσει μεταξύ 0,97-1 ευρώ άμεσα και ενδεχομένως μετά να κινηθεί ανοδικά.

Αlpha Bank

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας σε συνάντηση της τράπεζας με μεγάλους πελάτες, σημείωσε πως η Πολιτεία «πρέπει να παραμείνει αμετακίνητη στη στρατηγική της επιλογή για αναβάθμιση των υποδομών, την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά και να συνεχίσει την ήδη καρποφορούσα προσπάθεια για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και τη Δικαιοσύνη». Αναφορικά με τον ρόλο των τραπεζών, και ειδικότερα της Αlpha Bank, ανέφερε πως κύρια ευθύνη είναι η ισχυρή στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, όχι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, «αλλά και με δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας που χρηματοδοτούν νέα επιχειρηματικά σχέδια».

ΟΤΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, δήλωσε για τις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα προϊόντα του ομίλου:

«Κλείσαμε το 2021 έχοντας δώσει πρόσβαση σε Fiber-To-The-Home (FTTH) σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία. Οι επενδύσεις αυτές είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Καλύπτουμε τις σημερινές ανάγκες των πελατών μας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογική μας υπεροχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζουμε, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες internet στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η υποδομή FTTH, όπου αυτό είναι εφικτό, βασιζόμενοι στην τεχνολογία FTTC».

Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, σημείωσε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αυξηθεί η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G σε 80%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα φτάσει σε σχεδόν 100%. Εμείς θα συμπληρώναμε ότι θετικά είναι όλα αυτά, αλλά υπάρχουν παράπονα γενικότερα για το after sales service. Όσο για την Cosmote TV, δεν ξέρουμε εάν είναι τόσο θετική η «προσωποποιημένη» τηλεόραση. Προσωπική άποψη του Καγκελάριου.

Mυτιληναίος

Ανεβαίνει η μετοχή προς τα 17 ευρώ και έχει και σημαντικούς όγκους συναλλαγών. Εκτιμούμε ότι μπορεί να φτάσει στα ιστορικά υψηλά που επιτεύχθηκαν προ μηνός (πάνω από τα 18 ευρώ) γιατί η πορεία του ομίλου σε όλους τους κλάδους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Ίσως γι’ αυτό και οι εισροές ξένων κεφαλαίων στη μετοχή.

Όμιλος Quest

Ο Όμιλος Quest, σε σχέση με το 2021, παρουσίασε αύξηση 10,2% στις πωλήσεις, μείωση 8,1% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) στα ίδια επίπεδα με της περσινής περιόδου και πτώση 8,5% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ). Σημειώνεται ότι τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του 3Μ2021 περιείχαν και έκτακτα κέρδη περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεγέθη του 3Μ2022 περιείχαν έκτακτα κέρδη 1,3 εκατ. από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα μεγέθη, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο 3Μ2022 είναι βελτιωμένα κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι. Η μετοχή όμως διόρθωσε λίγο χθες.

ΕΛΤΟΝ

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διάθεση των ετήσιων κερδών της χρήσης 2021 και την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για τη διάθεση μερίσματος συνολικού ποσού 2.673.018,70 ευρώ στους μετόχους, ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα υπόκειται σε φορολογία 5%, ήτοι ποσό 0,005 ευρώ. Το καθαρό ποσό του μερίσματος μετά φόρου είναι στο ποσό 0,095 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημέρα αποκοπής μερίσματος ορίστηκε η Τετάρτη 29η Ιουνίου 2022.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ