Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυναμική της Alpha Bank και η νέα επένδυση της Premia Properties

Πηγή: Eurokinissi

Αντίδραση ελατηρίου στις αμερικανικές αγορές. Η διόρθωση έφερε ανάκαμψη. Η χθεσινή έντονα ανοδική αντίδραση των αμερικανικών δεικτών (και ειδικά του Nasdaq) ήταν αποτέλεσμα 3 βασικών παραγόντων:

  • Εταιρικών αποτελεσμάτων καλύτερων των αναμενομένων.
  • Μεγάλη πίεση και διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών (άνω του 20%).
  • Ελπίδες στη FED για διαχείριση της πληθωριστικής κρίσης.

Η αμερικανική οικονομία φλερτάρει με τον στασιμοπληθωρισμό (αλλά και την ύφεση), αλλά στελέχη της FED και των περιφερειακών τραπεζών δηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία, παρά τον πληθωρισμό και το χρέος, παραμένει ισχυρή.

Για να παρακολουθήσουμε καλύτερα την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας θα πρέπει να δούμε την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ αλλά και την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ευρωπαϊκές αγορές

Άνοδος εξ αντανακλάσεως από την Αμερική για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα μηνύματα τα είχαν πάρει νωρίς το πρωί και από την έναρξή τους κινούνταν ανοδικά και μάλιστα όσο διάστημα συνέπεσαν με τις αμερικανικές αγορές, η άνοδος αυξανόταν.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi συστήνουν στους επενδυτές τους να αγοράζουν ευρωπαϊκές μετοχές κατά τις μεγάλες πτώσεις (buying the dip).

Γενικός Δείκτης: Εφτασε τις 890 μονάδες... Και τώρα τι;

Πολύ σημαντική η χθεσινή αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τεχνική άποψης. Από τις 850 μονάδες μέσα σε δύο εβδομάδες έφτασε στις 890 μονάδες, που είναι μια ισχυρή αντίσταση.

Όσο καιρό λειτούργησε ως στήριξη στην πτώση, τόσο καιρό θα κάνει για να το υπερβεί το επίπεδο αυτό ως αντίσταση στην άνοδο. Νομοτελειακά εάν το σπάσει ανοδικά (τις 890 μονάδες), τότε μπορεί να μπει σε κανάλι ανόδου 3-5%.

Αλλά με τις παρούσες συνθήκες εσείς το πιστεύετε;

ΔΕΗ

Εντονα επηρεασμένη από την ενεργειακή κρίση που εκτινάσσει το κόστος λειτουργίας της είναι η ΔΕΗ, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022.

Η μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, των υγρών καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας παρά την αύξηση του μέσου εσόδου, καθώς οι μεταβολές στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς αντανακλώνται με 1 μήνα καθυστέρηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της παραγωγής, το οποίο συνέβαλε στην πράξη στην στήριξη των πελατών. Παράλληλα, θετικά επέδρασε και η διενέργεια πράξεων για την αντιστάθμιση κινδύνου. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 30,3 εκατ. έναντι ζημιών 29 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2021.

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 125,4 εκατ. ευρώ - Mέρισμα από το 2023

Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank συνέχισε τη δυναμική της πορεία στις χορηγήσεις νέων δανείων σύμφωνα με το στρατηγικό της σχέδιο. Η συνεχής επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, με καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει τη δυναμική του δικτύου στις πιστοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 29,7 δισ. ευρώ (+ 1,1 δισ. ευρώ).

H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, σε 108 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, επίδοση που ξεπερνά το όριο των 100 εκατ. ευρώ, για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 46,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω εποχικότητας. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank θα συνεχίσει να ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Πλαστικά Θράκης

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 25ης Μαΐου 2022 ενέκρινε ομόφωνα τη διανομή (καταβολή) προς τους μετόχους της Εταιρείας μερίσματος συνολικού ποσού 11.750.000 ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι ποσού 0,268623913 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό). Αν προσθέσουμε και το προηγούμενο μέρισμα που είχε μοιράσει (0,10 ευρώ), η μερισματική απόδοση ανεβαίνει κοντά στο 10%.

Intralot

Την απόφαση να προχωρήσει στην ΑΜΚ πήρε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Στόχος της ΑΜΚ έως 130 εκατ. ευρώ είναι η επαναγορά του ποσοστού 34% της θυγατρικής στις ΗΠΑ που δεν ελέγχεται από την Intralοt μετά την αναδιάρθρωση δανεισμού τον περασμένο Αύγουστο.

Η εταιρεία δρομολογεί ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων και με στρατηγικό επενδυτή τη Standard General για μεγάλο μέρος από τα αδιάθετα.

Aegean

Μείωση ζημιών ανακοίνωσε χθες η Aegean. Τα αποτελέσματα κινήθηκαν καλύτερα από το 2021 και εάν δεν υπήρχε το αυξημένο κόστος καυσίμων (σας το είχε αναφέρει ο Καγκελάριος), θα ήταν ενδεχομένως και κερδοφόρα.

Η πληρότητα έχει αυξηθεί σημαντικά στο α’ τρίμηνο 2022 (στο 66%) έναντι του α’ τριμήνου 2021 (γενικά τα α’ τρίμηνα δεν είναι ισχυρά στις αεροπορικές εταιρείες λόγω της περιόδου). Για να αντιμετωπίσει την αύξηση του λειτουργικού κόστους η εταιρεία αναπροσάρμοσε λογικά και τις τιμολογήσεις της.

Την τιμή-στόχο των 6,3 ευρώ και τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Aegean διατηρεί η Eurobank Equities σε έκθεσή της, με την αναμενόμενη συνολική απόδοση του τίτλου σε 12μηνο ορίζοντα να εκτιμάται στο 24,3% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα έσοδα της εισηγμένης είναι σε τροχιά επιστροφής στην ομαλότητα μετά τους μεγάλους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια αναμένεται να μετριάσουν την επίπτωση από την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, επισημαίνει.

Premia Properties

Η Premia Properties προχώρησε στην υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ. Η συμφωνία προβλέπει ότι η PREMIA θα αποκτήσει τις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων στο Μαρούσι Αττικής με παράλληλη μακροχρόνια δεκαπενταετή μίσθωση, με δικαίωμα επαναγοράς, και χρήσης από τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ.

Στα ακίνητα περιλαμβάνονται σχολικά κτίρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις 23.114 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδα 26,6 στρεμμάτων.

Η αρχική επένδυση για την PREMIA ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια θα εξεταστούν βελτιώσεις καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών.

Ιατρικό Αθηνών

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει το Ιατρικό Αθηνών την 17η Ιουνίου 2022 στις 10:00 π.μ. στα γραφεία της Εταιρείας (Αίθουσα Συνεδριάσεων, κτίριο Ε) στο Μαρούσι Αττικής και επί της οδού Διστόμου 1, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ανάμεσα στα θέματα θα είναι και η επιστροφή κεφαλαίου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα