Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήρια: Με θετική εβδομαδιαία απόδοση θα ολοκληρωθεί η εβδομάδα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

Το τέλος της εβδομάδας θα δείξει εάν η πρόσφατη άνοδος των διεθνών αγορών (αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου) ήταν μία συγκυριακή αντίδραση λόγω των κινήσεων της FED στα επιτόκια ή θα έχει και συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές, η εβδομαδιαία απόδοση θα είναι θετική.

Η Πέμπτη ήταν μία ημέρα ιδιαίτερα ενθουσιώδης χρηματιστηριακά στα περισσότερες αγορές του πλανήτη. Αφ’ ενός οι εκτιμήσεις ότι η FED θα λειτουργήσει λελογισμένα σε ότι αφορά τα επιτόκια , αφ’ ετέρου η σημαντική διόρθωση (άνω του 20%) σε δείκτες και δεικτοβαρείς μετοχές σε Αμερική, Ευρώπη δημιούργησαν ένα ευνοικό σκηνικό τοποθετήσεων. Οι αμερικανικοί δείκτες επέστρεψαν κοντά στις προηγούμενες στηρίξεις τους, ενώ και οι μεγάλοι ευρωπαικοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά και επέστρεψαν σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Οι αγοραστές (σε Αμερική και Ευρώπη) επικεντρώθηκαν σε δύο κλαδους. Τις τράπεζες (προοπτικές ανάπτυξης λόγω επιτοκίων) και στις τεχνολογικές (είχαν υποστεί σημαντική υποχώρηση).

Ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε χθες την ανοδική τάση των ευρωπαικών αγορών και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις παρυφές των 890 μονάδων. Οι αγοραστές ήταν στην πλειονότητα των blue chips και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές που έχουν αρχίσει να «ζεσταίνονται» από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2022. Μετά την Eurobank, ακολούθησε χθες η Alpha Βank ανακοινώνοντας σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα. Θα ακολουθήσουν και οι άλλες δυο συστημικές τράπεζες με τις τιμές τους να προεξοφλούν και γι’ αυτές θετικά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, μη χρηματοοικονομικά blue chips, είχαμε επιστροφή στην άνοδο για τον ΟΤΕ (σημαντική εξέλιξη για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς) και καλή κίνηση για την πλειονότητά τους , λόγω προηγούμενης πίεσης και αναμενόμενων θετικών μεγεθών. Η προσέγγιση των 890 μονάδων (λειτουργεί πλέον ως αντίσταση) για τον Γενικό Δείκτη είναι ένα τεχνικό θέμα που η έκβασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών και από το γεγονός ότι είθισται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να αυξάνονται οι αποκομίσεις κερδών.

Τα τρία σενάρια της ημέρας

Στο ανοδικό σενάριο, ο Γεν. Δείκτης θα επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες, στο αναμενόμενο σενάριο ο Γεν. Δείκτης θα συσσωρεύσει μεταξύ 880-890 μονάδων και στο αρνητικό σενάριο θα δούμε επιστροφή κάτω από τις 880 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ