Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο νέος στόχος της ΕΤΕ και η «παραφωνία» της ΔΕΗ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Τα αποτελέσματα α' τριμήνου των ελληνικών συστημικών τραπεζών δημιουργούν μία αίσθηση αισιοδοξίας και ασφάλειας για την ελληνική οικονομία.

Θεωρούμε δεδομένο ότι υγιείς τράπεζες σημαίνει και περισσότερες χορηγήσεις και καλύτερη επιχειρηματικότητα. Οι 4 συστημικές τράπεζες αναμένεται να μοιράσουν περίπου 10 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια μέσα στο 2022 και αυτό είναι η μεγαλύτερη στήριξη που θα μπορούσε να έχει η ελληνική επιχειρηματικότητα, τη στιγμή μάλιστα που σταματά η πολιτική των επιδομάτων.

Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, η παρατεταμένη πίεση στις τραπεζικές μετοχές δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί από τη στιγμή που και τα αποτελέσματα α' τριμήνου κρίνονται καλύτερα των προσδοκιών και οι τιμές των μετοχών τους είχαν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (Μαρτίου 2020).

Η εβδομαδιαία μεταβολή του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασε το 8%.

Γενικός Δείκτης

Με τις καλύτερες συνθήκες έκλεισε η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, που ξεπέρασε τις 890 μονάδες. Υλοποιήθηκε το θετικό σενάριο που έβλεπε την υπέρβαση του επιπέδου αυτού μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Επίσης οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλότεροι μεν απ' αυτούς της πτώσης, αλλά στην παρούσα συγκυρία κρίνονται καλοί. Όπερ σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Βέβαια εάν δεν υπήρχε και η εξαιρετική αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων σε Αμερική (κυρίως) και μετά σε Ευρώπη, τώρα δεν θα γράφαμε αυτά τα πράγματα.

Αμερικανικός πληθωρισμός: «Φρενάρισμα» στην άνοδο

Τάσεις «φρεναρίσματος» (ή μάλλον μείωσης του ρυθμού ανόδου) δείχνει ο αμερικανικός πληθωρισμός και αυτό γιορτάστηκε ιδιαιτέρως στα χρηματιστήρια. Οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στο NYSE επέστρεψαν σε επίπεδα που είχαν προ μηνός καλύπτοντας την ανησυχητική διόρθωση.

Και λέμε ανησυχητική γιατί εάν έσπαγε καθοδικά τις 31.000 μονάδες ο Dow Jones, μετά θα κυλούσε προς τις 26.000 μονάδες. Επίσης η «εξαέρωση» στον Nasdaq (-20% από τα υψηλά Φεβρουαρίου) και πάνω από -30% για πολλές μετοχές τεχνολογίας φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν βασικό λόγο για επιστροφή αγοραστών προς τις μετοχές των κλάδων της.

O πληθωρισμός αρχίζει τουλάχιστον να υποχωρεί από το υψηλό 40 ετών, κάτι που θα μπορούσε να είναι θετικό για τις μετοχές, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Όπως μεταδίδει το CNBC, αναλυτές της Goldman τόνισαν ότι τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά όταν ο πληθωρισμός εμφανίσει σημάδια ότι έχει πιάσει «ταβάνι».

«Η αγορά συνήθως πέφτει ενόψει της κορύφωσης του πληθωρισμού, όπως ακριβώς έχουμε δει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε σε σημείωμα ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τη Σάρον Μπελ. «Αλλά μετά την κορύφωση υπάρχει λίγο μεγαλύτερη εναλλαγή και κατά μέσο όρο η αγορά ανακάμπτει».

Σε 13 κύκλους πληθωρισμού από το 1951, η αγορά βρισκόταν τις εννιά φορές υψηλότερα 12 μήνες αργότερα. Η καλύτερη επίδοση ήταν μια αύξηση 33,2% από το υψηλό του Μαρτίου του 1980. Η χειρότερη επίδοση ήταν μια πτώση 17,3% από το υψηλό του Ιανουαρίου του 2001.

Ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν από την αρχή της χθεσινής ημέρας ότι μπορούν να κινηθούν έντονα ανοδικά. Μόλις άνοιξαν και είδαν και τα αμερικανικά futures, τότε δρομολογήθηκε μια σημαντική αγοραστική κίνηση όχι μόνο στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στα περιφερειακά.

Eξαιρετική εικόνα για τον DAX που οδεύει αισίως προς τις 14.400 μονάδες. Η απόλυτη καταστροφή με την απόλυτη άνοδο «ένα τσιγάρο δρόμος».

ΕΤΕ

Η μετοχή της ΕΤΕ το έδειχνε ότι θα έπρεπε να περιμένουμε καλά αποτελέσματα. Έκλεισε πάνω από τα 3,6 ευρώ και πλέον ο επόμενος στόχος είναι τα 3,90-4 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι στα 3,8 ευρώ διακόπηκε (λόγω Ουκρανίας) η ανοδική της πορεία.

Tα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω σε 2,0 δισ., ή 0,4 δισ. μετά από προβλέψεις. Ο εγχώριος δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 6,5%.

H δεύτερη τράπεζα (μετά τη Eurobank) που πιάνει τον στόχο του μονοψήφιου δείκτη. Tα καθαρά κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 348 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 270 εκατ., μειωμένα κατά μόλις 3% σε ετήσια βάση, παρά την πώληση του χαρτοφυλακίου Frontier.

ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν η «παραφωνία» στη χθεσινή συνεδρίαση. Ουσιαστικά ήταν ο απόηχος των μάλλον μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε πρόσφατα.

Η μετοχή κινείται πάλι σε χαμηλά 2 ετών. Το ζητούμενο είναι εάν θα σπάσει τα επίπεδα των 6 ευρώ καθοδικά ή θα ξεκινήσει αντίστροφη (ανοδική) πορεία από τη Δευτέρα.

ΟΤΕ

Η πτωτική τάση του ΟΤΕ μοιάζει να έχει σταματήσει μετά από δύο συνεχόμενες ανόδους. Ο στόχος είναι τα 18 ευρώ πάλι για τη μετοχή, αλλά θα χρειαστεί να δοκιμαστεί από τα funds που προσπαθούν να τη σορτάρουν για να αντισταθμίσουν την πτώση άλλων μετοχών τους.

Mυτιληναίος

Μια μικρή στάση, για τις απαραίτητες «χρηματιστηριακές ανάσες», πραγματοποίησε η μετοχή της Μυτιληναίος. Δεν είναι προς ανησυχία, αφού αυτές οι μικρές διορθώσεις δίνουν την ευκαιρία στη μετοχή να συσσωρεύσει και να μπουν και νέα κεφάλαια.

Ελλάκτωρ

Στις 31 Μαΐου θα ανακοινώσει αποτελέσματα α' τριμήνου 2022 και εκεί θα φανούν οι όποιες θετικές εκπλήξεις έχει να ανακοινώσει ο όμιλος. Όμως μετά θα υπάρξει teleconference και θα ανακοινωθούν οι νέοι στόχοι και οι προοπτικές μετά την είσοδο του νέου μετόχου (Motor Oil).

Αutohellas

Η μετοχή διόρθωσε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά χθες επέστρεψε αρκετά δυναμικά και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Είχε ανακοινώσει πρόσφατα (11/5) εξαιρετικά αποτελέσματα (αύξηση 79% των κερδών) και έχει μπροστά της την τουριστική σεζόν κατά την οποία παραδοσιακά πραγματοποιεί το 60% των εσόδων της.

MΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ

Eγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο, για τη δημόσια προσφορά στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα έως 7.200.000 νέων, κοινών, μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστης, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, και την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας, Νέων και υφιστάμενων, προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ