Νέα
  • ΓΔ: 1026.11 +0.26%
  • Τζίρος: 27,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Πού «βλέπουν» την ΕΤΕ οι θεσμικοί - Οι αυξημένες προσδοκίες της Coca Cola

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αφού δοκίμασαν τα χαμηλά 27 μηνών (από τον Μάρτιο 2020) με μία μεσοσταθμική υποχώρηση περίπου 20% για τον Dow Jones και τον S&P 500 και 25% για τον Nasdaq (υπήρχαν τεχνολογικές μετοχές με πολύ μεγαλύτερες πιέσεις), οι αμερικανικές αγορές από την προηγούμενη εβδομάδα πέρασαν στην αντεπίθεση και πλέον έχουν καλύψει τις απώλειες Απριλίου-Μαΐου.

Ο Dow Jones βρίσκεται πάνω από τις 33.200 μονάδες, ο S&P 500 από τις 4.100 μονάδες και ο Nasdaq τις 12.100 μονάδες. Εν ολίγοις, ο «Αρμαγεδδώνας» που έβλεπαν αρκετοί «σορτάκηδες» μπορεί να περιμένει.

Η στήλη παρακολουθεί από άποψη τις αμερικανικές αγορές (χθες ήταν κλειστές λόγω της Memorial Day) και πλέον η εικόνα είναι εξαιρετικά δυναμική. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει συσσώρευση στα παρόντα επίπεδα πριν συνεχίσουν σε υψηλότερα. Η τελευταία ημέρα του μήνα, πάντως, συνοδεύεται τακτικότατα από ρευστοποιήσεις.

Πετρέλαιο: Ασχημα μηνύματα κερδοσκοπίας

Eνώ οι χρηματιστηριακές αγορές μετοχών δείχνουν σαφή σημάδια ανάκαμψης (έστω και εάν διορθώσουν πρόσκαιρα), στα συμβόλαια πετρελαίου (WTI και Brent) καταγράφεται μεγάλη αύξηση. Το WTI (Τέξας) διαμορφώνεται πάνω από τα 117 δολάρια/βαρέλι. Η άνοδος αυτή προέρχεται εξαιτίας της κατάστασης της ΕΕ σε ό,τι αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και σε κερδοσκοπικές κινήσεις πολλών μεγάλων funds. Οι «καρχαρίες των αγορών» μύρισαν αίμα πάλι...

Ευρωπαϊκές αγορές

Διπλή εικόνα κατά τη χθεσινή ημέρα. Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι δείκτες συνέχισαν ανοδικά. Το αρνητικό είναι ότι η άνοδος «ξεθύμανε» προς το τέλος της συνεδρίασης. Πάντως οι δείκτες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των προηγούμενων απωλειών. Ωστόσο η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και στο επόμενο διάστημα. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση, καθώς είναι η τελευταία του μήνα και ως είθισται βγαίνουν πολλοί πωλητές για αποκόμιση κερδών.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Πολλοί είδαν τη χθεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο υπό το πρίσμα της αδυναμίας υπέρβασης των 900 μονάδων. Όμως μετά την άνοδο περίπου 4% σε διάστημα 6 συνεδριάσεων (5+1), η αγορά θα χρειαστεί να συσσωρεύσει πέριξ των 890 μονάδων, ειδικά σήμερα που είναι η τελευταία ημέρα του μήνα. Η υπέρβαση των 900 μονάδων μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

ΕΤΕ

Άνοδος με αυξημένους όγκους και στη χθεσινή συνεδρίαση για την ΕΤΕ. Η εικόνα αυτή αποδίδεται κυρίως στο rebalancing αλλά και στην ικανοποίηση που επέφεραν τα αποτελέσματά της. Γενικά οι εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί τη βλέπουν προς τα 4 ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ίδωμεν...

Alpha Bank: Kαλύτερα των επενδυτικών προσδοκιών τα κέρδη, αλλά μάλλον δεν τους άκουσαν

H Goldman Sachs αξιολογεί τα αποτελέσματα της Alpha Βank ως πολύ θετικά για την τιμή της μετοχής και προτείνει αγορά μετοχής με στόχο τα 1,74 ευρώ, ενώ προβλέπει επίσης ότι η απόδοση κερδοφορίας θα αυξηθεί στο 6,4% φέτος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον οίκο και στη μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και την καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ που συγκρίνεται με την εκτιμώμενη των 2,2 δισ. ευρώ για όλο το έτος.

Η JP Morgan κάνει επίσης λόγο για ισχυρή πιστωτική επέκταση, χαμηλές προβλέψεις και ισχυρά αποτελέσματα στο σύνολό τους, ενώ προτείνει αυξημένες θέσεις (overweight) στη μετοχή, με τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα καθαρά κέρδη 125 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου ήταν σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις του οίκου που περίμενε κέρδη από 47 έως 58 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο η μετοχή πιέστηκε χθες και υποχώρησε κάτω από το 1 ευρώ. Πάντως αγοραστές βγήκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Coca Cola HBC

Αυξημένες προσδοκίες για τα έσοδα και την κερδοφορία του ομίλου έχουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές. Οι προσδοκίες αυτές ξεπηδούν από το «ελληνικό καλοκαίρι», την αύξηση του τουρισμού και την παραδοσιακή άνοδο της κατανάλωσης σε νερά και αναψυκτικά. Ο όμιλος δεν έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο εξαγοράς μικρότερης εταιρείας νερού (πιθανότατα εξ Ηπείρου). Ωστόσο λόγω προηγούμενων αντιδράσεων, κοιτά και προς την Εύβοια και προς την Κρήτη.

EXAE: Η αύξηση των συναλλαγών έφερε άνοδο εσόδων

Κερδισμένη από τη θεαματική αύξηση των όγκων συναλλαγών κατά το α' τρίμηνο είναι η ΕΧΑΕ. Ο όμιλος καταγράφει αύξηση και στα έσοδα και στα κέρδη του, όπως σας είχε ενημερώσει αρκετό χρόνο πριν ο Καγκελάριος. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 4,55 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35,8% σε σχέση με τα 3,35 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το α’ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα 3,43 εκατ. ευρώ, έναντι 2,28 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 50,4%.

Το α’ τρίμηνο του 2022 η κερδοφορία του ομίλου ενισχύθηκε από έκτακτα έσοδα (έσοδα από επιστροφές φόρου) ύψους 0,6 εκατ., και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 3,27 εκατ. ευρώ, έναντι 1,95 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 67,7%.

Intralot

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναφέρθηκαν στελέχη της εταιρείας, τονίζοντας ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξαρτάται από την έγκριση. Εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου».

Η Intralοt έλαβε πριν από μερικές μέρες το «πράσινο φως» από τους μετόχους για να προχωρήσει σε ΑΜΚ μέχρι και του ποσού των 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην επαναγορά περίπου του 34% της αμερικανικής θυγατρικής Intralοt Inc, το οποίο είχε ανταλλαχθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της εισηγμένης τον Αύγουστο του 2021.

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει υπέρ των παλαιών μετόχων, ενώ ο ιδρυτής Σωκράτης Κόκκαλης αναμένεται να καλύψει πλήρως το ποσοστό του που ανέρχεται στο 28%. Από την άλλη, το αμερικανικό fund (νέοι μέτοχοι) έχει δεσμευθεί να λάβει μέχρι και το ένα τρίτο των αδιάθετων μετοχών. Πάντως τα αποτελέσματα α' τριμήνου δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές. Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 4,5% και μετά βίας κρατά τα 0,5 ευρώ.

Oμόλογα: Προσεκτικά κινείται ο ΟΔΔΗΧ λόγω επισημάνσεων από την ΤτΕ

Τα «καμπανάκια» που χτύπησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος φαίνεται ότι εισακούστηκαν από τον ΟΔΔΗΧ και η χθεσινή δημοπρασία / επανέκδοση 15ετών και 20ετών ομολόγων έγινε εξαιρετικά προσεκτικά και διακριτικά.

Σε μικρές επανεκδόσεις ομολόγων 15ετούς και 20ετούς λήξης κατέφυγε το ελληνικό δημόσιο για άντληση άμεσης ρευστότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για δημοπρασίες συγκεκριμένου ποσού και όχι για ολόκληρο το ποσό, με στόχο να τροφοδοτηθεί η άμεση ρευστότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο ΟΔΔΗΧ, η μία δημοπρασία αφορούσε επανέκδοση τίτλου λήξεως Ιανουαρίου 2037 απόδοσης 4%, από τον οποίο αντλήθηκαν 250 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να φτάνουν τα 920 εκατ. Ο δεύτερος τίτλος που επανεκδόθηκε ήταν λήξεως Ιανουαρίου 2042 με απόδοση 4,2%, από τον οποίο αντλήθηκαν 150 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των προσφορών έφτασε 675 εκατ. Οι μικρές επανεκδόσεις είναι σε ομόλογα μακράς διάρκειας και προς το παρόν δεν δημιουργούν άμεσα προβλήματα για το χρέος.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ