Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η σημαντική άνοδος της Eurobank και η «μετοχή της ημέρας» ΕΥΔΑΠ

Πηγή: Eurokinissi

Διόρθωναν μέχρι λίγο πριν από το κλείσιμο οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες κάτω από το πρόσχημα στοιχείων για την απασχόληση. Οι επενδυτές και ειδικά οι μεγάλοι ξένοι οίκοι έχουν μπει στη φάση της εναλλαγής «ανόδου - καθόδου» και όταν έχουν υπεραξίες από μετοχές, βγαίνουν με κέρδη άνω του 10%. Αλλιώς περιμένουν το επόμενο «τρένο». Γενικότερα, τα μεγάλα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν αυξήσει τα ρευστά διαθέσιμα στο 10%, τις μετοχές τους στο 80% και το υπόλοιπο είναι εναλλακτικές επενδύσεις και παράγωγα. Έχουν ρευστοποιήσει μεγάλες θέσεις σε αμερικανικά ομόλογα.

Eυρωπαϊκές αγορές

Επειδή είναι μόδα η καταστροφολογία στις αγορές, ένας παλιός χρηματιστηριακός κανόνας λέει ότι όταν ΟΛΟΙ λένε για ένα γεγονός ή μία κατάσταση (βεβαιότητα), αυτή δεν πραγματοποιείται. Αυτό συμβαίνει σήμερα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όλοι εσχατολογούν για τον πληθωρισμό και τη μεγάλη κρίση που έρχεται, όμως οι ευρωπα:iκές αγορές παραμένουν σε απόσταση 10% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους. Ουδείς φεύγει από το καράβι... ακόμη και εάν όλοι πιστεύουν ότι θα βουλιάξει.

Ομόλογα: Αρχίζουν να «σπεκουλάρουν» πάνω στις μελλοντικές αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Εντάξει, η κατάσταση στα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν είναι καλή. Κάποια μεγάλα hedge funds έχασαν από την άνοδο των αποδόσεων πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και μάλλον δεν θα ξαναμπούν μέχρι το 2024. Ωστόσο μαθαίνουμε ότι στη Φρανκφούρτη γίνονται συνέχεια roadshows προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμικοί επενδυτές στα γερμανικά ομόλογα, όταν οι αποδόσεις τους γίνουν έντονα θετικές. Βλέπουν το 10ετές bund μέχρι και 1,5% στο τέλος του εξαμήνου.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Τις εκτιμήσεις μας ότι ο Γενικός Δείκτης θα συσσωρεύσει μέσα στο διάστημα 890-900 μονάδων (που είχαμε εκφράσει προ εβδομάδας) επιβεβαίωσε χθες η αγορά. Δεν ήταν κάποια δύσκολη πρόβλεψη εάν κάποιος έβλεπε τη διελκυστίνδα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μισές να ανεβαίνουν και τις άλλες μισές να υποχωρούν. Ήταν εμφανέστατο ότι δεν υπήρχαν δυνάμεις για κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών δεν επέτρεπαν και σορτάρισμα.

Ελληνικές τράπεζες

Τα στοιχεία για τα επιτόκια που έδωσε προχθές η ΕΚΤ δείχνουν γιατί οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν τόσο «καυτές» επιλογές για τους ξένους επενδυτές. Ίσως γιατί θα έχουν (με βεβαιότητα) αυξημένα οργανικά έσοδα από τα επιτοκιακά περιθώρια. Στην Ελλάδα έχουμε τα μεγαλύτερα spreads μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων στην Ευρώπη.

Εurobank

Τα θετικά αποτελέσματα α' τριμήνου αλλά και η βελτίωση της εικόνας της τράπεζας (η πρώτη που έφτασε σε μονοψήφιο NPE) είναι ενθαρρυντικές εξελίξεις για το α' εξάμηνο 2022. Ναι, ήδη κάποιοι βλέπουν και μεγάλη άνοδο στα μεγέθη του α' εξαμήνου, που βέβαια θα ανακοινωθούν κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, και τοποθετούνται. Σημαντική η άνοδος χθες στα 1,05 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε ότι στην κορύφωση της διόρθωσης η μετοχή της Eurobank είχε υποχωρήσει προς τα 0,88 ευρώ. Έχει δηλαδή καταγράψει μέσα σε έναν μήνα άνοδο περίπου 28%. Θα μοιράσει και μέρισμα χρήσης 2022.

ΕΥΔΑΠ

Η μετοχή της ημέρας με μεγάλη άνοδο και κυρίως αυξημένους όγκους συναλλαγών. Τα αποτελέσματα α' τριμήνου είναι θετικά, οι προβλέψεις εξίσου θετικές, μοιράζει και μέρισμα. Η «χαρά των θεσμικών» και ειδικά κάποιων ασφαλιστικών ταμείων που είχαν αυξημένες θέσεις. Ανελαστική η ζήτηση στο νεράκι το καλοκαίρι... Έρχονται και επενδύσεις από το φθινόπωρο.

Cenergy: Οικολογική συνεργασία με την Alcoa

Mια σημαντική συνεργασία με περιβαλλοντικές προεκτάσεις πραγματοποιεί η Cenergy με τον καναδέζικο κολοσσό της Alcoa (η Alcoa είναι γνωστή ως η εταιρεία που ανακοινώνει πρώτη αποτελέσματα στη Wall Street κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες). Η Alcoa Corporation (AA: NYSE) ανακοίνωσε χθες ότι προμηθεύει αλουμίνιο EcoLum TM χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα στην Hellenic Cables, τον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη στις βασικές αγορές μεταφοράς και διανομής ανανεώσιμης ενέργειας.

Coca Cola HBC

Στα 20 ευρώ έκατσε η μετοχή χθες με μικρή σχετικά διόρθωση. Όσο υπάρχει η συγκέντρωση στα επίπεδα 19-20 ευρώ, τόσο κάποιοι ξένοι θεσμικοί δείχνουν να ενδιαφέρονται για επανατοποθετήσεις. Η μετοχή έχει ολοκληρώσει μία διόρθωση περίπου 33% από τον Φεβρουάριο, ενσωματώνοντας τη βεβαιότητα ότι αντικατοπτρίζει τις απώλειες της Ουκρανίας.

Ιntrakom

Μπορεί οι εποχές που ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ο «Λέων της Σοφοκλέους» να παρήλθαν, αλλά ακόμη «βρυχάται». Το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου του κ. Σωκράτη Π. Κόκκαλη στην Ιντρακόμ ανέρχεται σε 25,295%. Και η Ιντρακόμ πάει καλά.

ΟΤΕ

Οι εγχώριοι θεσμικοί πουλάνε και οι ξένοι βασικοί μέτοχοι αγοράζουν. O ΟΤΕ, σε συνέχεια της πρόσφατης (16 Μαΐου 2022) ανακοίνωσής του σχετικά με το ποσοστό της DEUTSCHE TELEKOM AG (DT), με έδρα τη Βόννη της Γερμανίας, επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΤΕ Α.Ε (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου των ιδίων μετοχών που κατείχε η Εταιρεία) το οποίο στις 13 Μαΐου 2022 ανήλθε σε 50,00%, ανακοινώνει επίσης ότι το ποσοστό της DT επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΤΕ Α.Ε. είχε ανέλθει στις 19 Ιουλίου 2021 σε 48,29% (ή 220.567.676 μετοχές μετά των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου) σύμφωνα με την από 30 Μαΐου 2022 σχετική γνωστοποίηση της DT προς την ΟΤΕ Α.Ε.

Premia: Aλλάζει το όνομά της σε... πιο απλό

Από τις 07/06/2022 η επωνυμία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει σε «PREMIA AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» με διακριτικό τίτλο «PREMIA PROPERTIES».

Mυτιληναίος: Τέλος Ιουνίου κόβει το δικαίωμα στο μέρισμα και πληρώνει μέχρι 1η Ιουλίου

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την 2α Ιουνίου 2022, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος ανερχόμενο 0,42 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, το προς διανομή μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου ποσοστού 5% (με την εξαίρεση ή διαφοροποίηση του ποσοστού παρακράτησης για μετόχους οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις). Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 24η Ιουνίου 2022 και η διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2022.

Καραμολέγκος: Προχωρά σε squeeze out

Eγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αίτημα άσκησης του Δικαιώματος Εξαγοράς. Το Δικαίωμα Εξαγοράς αφορούσε 230.616 μετοχών που αντιπροσωπεύουν περίπου 2,4% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Περαιτέρω, στο χρονικό διάστημα από 14.04.2022 έως τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 27.05.2022, ο Προτείνων προέβη σε αποκτήσεις 2.010 Μετοχών. Η άσκηση του Δικαιώματος Εξαγοράς θα γίνει έναντι καταβολής ανταλλάγματος 3,22 ευρώ ανά μετοχή τοις μετρητοίς από τον Προτείνοντα προς τους κατόχους των μετοχών.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ