Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ράλι των ΕΛΠΕ και η στήριξη για την Coca Cola

Πηγή: Eurokinissi

Θετική η ιδιωτική κατανάλωση στις ΗΠΑ στις αρχές του 2ου τριμήνου (+0,7% μηνιαία τον Απρίλιο), καθώς το «μαξιλάρι» αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, προς το παρόν, αντισταθμίζει την απώλεια πραγματικού εισοδήματος λόγω πληθωρισμού.

Η τριμηνιαία ετησιοποιημένη μεταβολή του ΑΕΠ για το Τ1:2022 διαμορφώθηκε σε -1,5% σύμφωνα με τη 2η εκτίμηση, από +6,9% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι επιδόσεις αυτές ήταν εν πολλοίς σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αναθεωρήσεις σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση για -1,4%.

Τέλος, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά -2,7%, τριμηνιαία ετησιοποιημένα, από -2,6% στο Τ4:2021 (-1,6% ετήσια).

Γενικός Δείκτης

Γράφαμε για συσσώρευση μεταξύ 890-900 μονάδων χθες το πρωί και τελικά ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας οριακά πάνω από τις 900 μονάδες και πολύ χαμηλές συναλλαγές έδειξε ότι αφενός ότι το «κάστρο» των 900 μονάδων αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή, που η «άλωσή» του πρέπει να κρατήσει αρκετά μέχρι να δούμε το επόμενο ανοδικό άλμα, αφετέρου ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μάλλον υπολειτουργούσε αφού οι συναλλαγές των 49 εκατ. ευρώ μόνο ικανοποιητικές δεν πρέπει να θεωρηθούν, όταν ο μέσος ημερήσιος όγκος από την αρχή του χρόνου είναι περίπου 75-80 εκατ. ευρώ.

Μακροοικονομικά δεδομένα

Το ελληνικό ΑΕΠ και οι εκτιμήσεις για το α' εξάμηνο είναι το κλειδί της επόμενης ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό θεωρούν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι διεθνείς εξελίξεις και στην τρίτη θέση οι εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις. Εάν το ελληνικό ΑΕΠ είναι καλύτερο απ' ό,τι εκτιμάται, τότε ενδέχεται να δούμε επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 910-920 μονάδες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αρκεί βέβαια να μη χαλάσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ευρωπαϊκές αγορές / ΕΚΤ

Με το βλέμμα στην κυρία Λαγκάρντ κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές. Η σημερινή έντονα ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θεωρείται μια προεξόφληση των κινήσεων της ΕΚΤ για τις αυξήσεις επιτοκίων. Όμως το ζητούμενο είναι ότι οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι εάν θα είναι 0,25% ή 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τις «εσωτερικές» μάχες συσχετισμών μέσα στην ΕΚΤ, φαίνεται ότι όσο οι εκτιμήσεις για μειωμένη ανάπτυξη αυξάνονται τόσο κερδίζουν αυτοί που θέλουν αναπτυξιακά κίνητρα και όχι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Ναυτιλία / «Ποσειδώνια»

Είναι γνωστό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πολλές και μεγάλες προσπάθειες προσέλκυσης μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων. Οι περισσότερες απέτυχαν, καθώς οι εφοπλιστές προτιμούν το City ή το NYSE απ' ό,τι το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο κ. Κοντόπουλος, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να ενταχθούν μεγάλοι ναυτιλιακοί όμιλοι και έχει ως συμμάχους και μεγάλους ξένους οίκους που το θέλουν αυτό (για να κερδίσουν ως ανάδοχοι).

Πάντως από ακτοπλοϊκές δεν έχουμε παράπονο. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε τον Στρίντζη (πολύ δραστήριο στις καλές ημέρες του 1999), τις Επιχειρήσεις Αττικής, την ΑΝΕΚ, τη ΝΕΛ. Τώρα λιγόστεψαν και έχασαν τη δεικτοβαρή τους προσέγγιση. Αλλά με τόσα χρόνια κρίση στο ελληνικό χρηματιστήριο, τίποτε δεν είναι ίδιο όπως το 1999.

Motor Oil

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α' τριμήνου και, όπως αναμενόταν, ήταν πολύ ικανοποιητικά. Αύξηση κατά 73%, στα 3,2 δισ. ευρώ, παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου της Motor Oil Hellas κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα 318 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 197 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ως προς τα προσαρμοσμένα μεγέθη, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία ανήλθε στα 189 εκατ. ευρώ έναντι 80 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 97 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Μόνο στο χρέος μάς τα χάλασε λίγο, κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της αύξησης των πρώτων υλών.

Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα, τη διανομή συνολικού μεικτού μερίσματος για τη χρήση του 2021 ύψους 99,704 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,9 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι έχει ήδη διανεμηθεί για το 2021 ενδιάμεσο μέρισμα 22,156 εκατ. ευρώ (0,2 ευρώ ανά μετοχή) τον Νοέμβριο του 2021, ενώ το υπόλοιπο 0,7 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί εντός του 2022.

ΕΛΠΕ

Για τα ΕΛΠΕ ξέραμε τα αποτελέσματα α' τριμήνου από τα μέσα Μαΐου. Χθες η μετοχή τους συνέχισε το προηγούμενο ανοδικό ράλι (λόγω αποτελεσμάτων και τάσης) εκμεταλλευόμενη και το momentum του κλάδου.

Η εκτόξευση των περιθωρίων διύλισης ενισχύει τις βασικές λειτουργίες των διυλιστηρίων, ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς προσθέτει στους λόγους για αισιοδοξία.

Οι καλύτερες ταμειακές ροές αναμένεται να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ρυθμιστικές αλλαγές και επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν τις προοπτικές για τον κλάδο.

Revoil

Και μιας και μιλήσαμε για momentum του κλάδου των πετρελαιοειδών, η εταιρεία REVOIL Α.Ε.Ε.Π ανακοίνωσε ότι, σε εκτέλεση της από 25/5/2022 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, προέβη στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου μέχρι ποσού 4.200.000 ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς.

Το δάνειο έχει διάρκεια 3 ετών, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και σκοπός του είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου ομολογιακού δανείου.

Coca Cola HBC

Φαίνεται ότι τα 20 ευρώ αποτελούν μια καλή στήριξη στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον όμιλο. Οι επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) θεωρούν ότι η τιμή της μετοχής έχει ενσωματώσει πλέον τις επιπτώσεις του κλεισίματος του εργοστασίου στη Ρωσία και πλέον κινείται βάσει των θετικών προοπτικών του «ελληνικού καλοκαιριού».

Ενα νέο live your myth in Greece θα βιώσει ο όμιλος.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

H εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. ανακοίνωσε ότι η επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την εταιρεία ICAP CRIF A.E. την κατέταξε στη διαβάθμιση ΑΑ.

Η διαβάθµιση ΑA υποδηλώνει πάρα πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό δυσμενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά υψηλή.

Ελληνικές τράπεζες / Deutsche Bank

Οι συστάσεις για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες της Deutsche Bank, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι «αγορά» για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και «διακράτηση» για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Οι τιμές-στόχοι των εγχώριων τραπεζών είναι 1,55 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου πάνω από 55%, 4,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα με περιθώριο της τάξεως του 23%, 1,15 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank και περιθώριο 11% και τέλος 1,55 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και περιθώριο ανόδου 32%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ