Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πτώση χωρίς αντίσταση στις 862,55 μονάδες - «Απογειώθηκαν» τα ομόλογα

Πηγή: Eurokinissi

Eντονα πτωτική η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου και άκρως αναμενόμενη η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη που ακολούθησε τη διεθνή χρηματιστηριακή πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε την υποχώρησή του στις 862,55 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,72%. Η πτώση ήταν εντονότερη των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης και της «ρηχότητας» της αγοράς.

Τα πακέτα μετοχών που έβγαιναν προς πώληση δεν έβρισκαν αγοραστές και έτσι οι τιμές διολίσθαιναν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εντονες οι πιέσεις κυρίως προς τις τραπεζικές μετοχές που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την άνοδο του πληθωρισμού και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και ρευστοποιήσεις σε αρκετά μη χρηματοοικονομικά blue chips στη σημερινή συνεδρίαση.

Οι έντονες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα που εκτόξευσαν την απόδοση του 10ετούς στα 4,3% επιδείνωσαν την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η ένταση της πτώσης φαίνεται και στο αρνητικό ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών μετοχών με 21 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 94 μετοχές πτωτικά. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,89%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 1,97%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, μόνο ο κλάδος Υγείας έκλεισε ανοδικά με 0,98%. Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι βιομηχανικές (-4,69%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-3,6%), Τράπεζες (-3,59%) και τεχνολογία (-3,05%).

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Εurobank.

H νέα εβδομάδα θα δείξει εάν εκτονωθούν οι πιέσεις ή θα υπάρξει νέος γύρος ρευστοποιήσεων που θα ρίξει το Γενικό Δείκτη προς τις 850 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές: Μεγάλες ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα

Δραματικές διαστάσεις πήραν οι ρευστοποιήσεις των ευρωπαϊκών αγορών, με τους μεγαλύτερους δείκτες να καταγράφουν απώλειες πάνω από 2%. Στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία προσομοιάζουν τις σημερινές απώλειες με την αντίστοιχη πτώση στα μέσα Μαρτίου 2020 λόγω του πρώτου πανευρωπαϊκού lockdown.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κινείται κάτω από τις 14.000 μονάδες με απώλειες άνω του 2%, ενώ μεγάλες πτώσεις καταγράφουν και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού είναι έντονες ενώ και τα μέτρα της ΕΚΤ δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις αγορές.

Επίσης, πολύ μεγάλες πιέσεις καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα και αυτό φοβίζει ιδιαίτερα τα χρηματιστήρια. Πίσω από τις ρευστοποιήσεις κρύβεται ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού και, ουσιαστικά, ο φόβος για είσοδο της Ευρώπης σε ύφεση.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν και οι αμερικανικοί δείκτες που είναι εμφανέστατα επηρεασμένοι από την ανακοίνωση του πληθωρισμού στο 8,6%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ