Νέα
  • ΓΔ: 1017.7 -0.24%
  • Τζίρος: 68,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι ελκυστικές τράπεζες και το νέο βήμα της ΔΕΗ στην ηλεκτροκίνηση

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων (treasuries) δείχνει ότι η FED προετοιμάζεται για «άγριες» αυξήσεις, ενδεχομένως προς το 0,75%.

Εάν δεν συμβεί άμεσα, θα συμβεί τουλάχιστον στις αρχές του β’ εξαμήνου.

Χρηματιστηριακά, ο δείκτης Dow Jones φλερτάρει καθοδικά με τις 30.000 μονάδες. Εκεί θα φανεί η πραγματική τάση. Εάν χαθούν τα κέρδη μιας 5ετίας ή εάν επιστρέψουν οι επενδυτές για επαναγορές.

Oμως με τον αμερικανικό πληθωρισμό να είναι στα υψηλά 40 ετών, η νέα άνοδος θα είναι κάπως δύσκολη και ευμετάβλητη.

Ευρωπαϊκές αγορές

Eξαιρετικά αυξημένη η μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών δεικτών και η συσχέτισή τους με τις αμερικανικές αγορές. Με το που γύρισαν καθοδικά οι αμερικανικές αγορές (λόγω δηλώσεων στελέχους της FED Φιλαδέλφειας), γύρισαν πτωτικά και οι ευρωπαϊκές αγορές, ή τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι δείκτες.

To αξιοσημείωτο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι η ανθεκτικότητα του βρετανικού, παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη. Ο FTSE 100 παραμένει σε επίπεδα άνω των 7.000 μονάδων και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία στα πολλά βρετανικά funds ότι τελικά η βρετανική οικονομία θα πιεστεί λιγότερο.

Eλληνικά ομόλογα: Γιατί δεν τρομάζει τόσο η άνοδος των αποδόσεων

Μεγάλη άνοδος των αποδόσεων κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας (υψηλό 10ετούς στο 4,71%), αλλά σταδιακή αποκλιμάκωση προς το απόγευμα.

Να θυμίσουμε ότι οι αγορές ομολόγων και το Forex δεν κλείνουν, όπως κλείνουν τα χρηματιστήρια μετοχών.

Πάντως, ανεξάρτητα από τους φόβους που δημιουργεί η άνοδος της καμπύλης επιτοκίων, στελέχη από τα dealing rooms ελληνικών τραπεζών δεν δείχνουν τόσο φοβισμένα για έναν απλό λόγο. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν εξαιρετικά μικρούς όγκους συναλλαγών, βρίσκονται σε κανάλι παρακολούθησης από τους πιστωτές τους και γενικότερα θα τα φροντίσει η ΕΚΤ με ειδικό πρόγραμμα.

Το ιταλικό χρέος είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο.

Γενικός Δείκτης: Κράτησε τις 820 μονάδες χθες, αλλά σήμερα;

Για έναν συγκεκριμένο λόγο οι εγχώριοι αναλυτές και επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι ίσως σήμερα αποφύγουμε την πτώση προς τις 800 μονάδες, όπου θα είναι η επόμενη στήριξη.

Ωστόσο, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν αρκετές ανεκτέλεστες εντολές από χθες και ίσως υπάρξει δοκιμασία στα επίπεδα των 820 μονάδων ή και κάτω απ’ αυτά.

Το ζητούμενο είναι στο τέλος της συνεδρίασης να μη χαθούν οι 820 μονάδες. Πάντως, κάτω από τις 800 μονάδες το είδαμε το ΧΑ αρκετές φορές μέσα στην τελευταία διετία.

Mετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Αν και οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν πολύ μικρή έκθεση στους διεθνείς επενδυτές (μεσοσταθμικά δεν ξεπερνούν το 15%), εντούτοις επηρεάστηκαν έντονα από τη χθεσινή διόρθωση στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αιτία τα margin calls που «χτύπησαν» σε εγχώριους επενδυτές και οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις μικρών όγκων μετοχών, αλλά άνευ ζήτησης.

Πάντως οι market makers (αυτοί, δηλαδή, που ρυθμίζουν την προσφορά και ζήτηση στο τέλος των συνεδριάσεων) προσπάθησαν να λειάνουν λίγο τις απώλειες σε αρκετές μετοχές από τον FTSE Mid Cap.

Τραπεζικές μετοχές

Οσο και εάν κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις από τα μέτρα Λαγκάρντ, το χρηματιστήριο είναι ο καθαρός καθρέφτης για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο.

Η διακοπή επαναγοράς ομολόγων ίσως στερήσει σημαντικά έσοδα από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και η άνοδος του πληθωρισμού δημιουργεί ανησυχίες για νέα NPEs.

Πάντως, οι τιμές μετά και τη χθεσινή διόρθωση σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελκυστικές. Ψάξτε να βρείτε πού ξεκίνησε το τελευταίο ράλι ανάκαμψης για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών.

ΔΕΗ: Εξαγόρασε startup που εστιάζει στην ηλεκτροκίνηση

Η ΔEΗ, κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς τους αυξανόμενους χρήστες της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge.

Η εταιρεία Carge, μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες startup επιχειρήσεις του χώρου της, ειδικεύεται στην ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού για εφαρμογές οι οποίες -μεταξύ άλλων- δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από έναν ψηφιακό χάρτη, φτάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή.

Η σχετική τεχνολογία μπορεί να δώσει επίσης μια σειρά από άλλες πληροφορίες, όπως την υγεία της μπαταρίας του οχήματος κ.λπ.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή της ΔΕΗ κινείται έντονα καθοδικά το τελευταίο διάστημα (δύο εβδομάδες). Κάποια λένε ότι ουσιαστικά κινείται αντίστροφα με τον ρυθμό που ανέβαινε την προηγούμενη 3ετία. Σημαντική πτώση πάνω από 5% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Profile

Προέβη στην πώληση και μεταβίβαση της επιχειρηματικής μονάδας (Business Unit) Διαχείρισης Κρατήσεων (Ticketing) και Διαχείρισης τελωνειακών εργασιών για εκτελωνιστές προς την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «CRS LIKNOSS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΛΗΣ», έναντι συνολικού τιμήματος 2.250.000 ευρώ.

Η μεταβιβασθείσα επιχειρηματική δραστηριότητα (Business Unit) αφορά το σύστημα κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων UTS TicketLink και το λογισμικό διαχείρισης τελωνειακών εργασιών, της οποίας ο κύκλος εργασιών, το 2021 ανήλθε σε 851 χιλ. ευρώ.

Interlife

Ετοιμάζεται για τη γενική συνέλευση των μετόχων, αλλά θα έχει και ένα σημαντικό πάνελ συζήτησης σχετικά με την οικονομική κρίση.

Η εταιρεία παρουσίασε αυξημένα μεγέθη στο α’ τρίμηνο, θα μοιράσει και μέρισμα. Μάθαμε ότι και στο πεντάμηνο τα μεγέθη της ήταν εξίσου καλά και ανοδικά σε σχέση με τα περσινά.

Intrakom Defence

H INTRACOM DEFENSE (IDE), της οποίας τα προϊόντα εξάγονται κατά 95% στο εξωτερικό, τιμήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA) με το Βραβείο «Έρευνας - Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης».

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων φορέων.

Το βραβείο παρέλαβε από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Ιωάννη Μπρατάκο, ο διευθύνων σύμβουλος της IDE, Γεώργιος Τρουλλινός. Η φύση των προϊόντων (αμυντικό υλικό υψηλής τεχνολογίας) στη συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί μια πρόκληση για την εταιρεία.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ

To Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε χθες τη διοίκηση και στελέχη της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά των 43.200.000 μετοχών της εταιρείας.

Ο κ. Mike Eυμορφίδης κήρυξε την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ