Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η δυναμική του ΟΤΕ και η «αντίδραση» της ΔΕΗ

Οι κεντρικές τράπεζες διαδραματίζουν τον ρόλο του «χρηματιστηριακού πρωταγωνιστή» για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '90, με τον τότε «σταρ» της FED, Άλαν Γκρίνσπαν, που όταν μιλούσε σιωπούσαν όλοι και άκουγαν μετά προσοχής. Τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν «σταρ τραπεζίτες», αλλά πρωταγωνιστούν στις χρηματιστηριακές εξελίξεις λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν και πολύ συχνά επικρίνονται γι' αυτά. To θέμα είναι τώρα να «γίνει η δουλειά», δηλαδή η πάταξη του πληθωρισμού και η ανάπτυξη.

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,75%

Με τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994, στο ύψος του 0,75%, απάντησε χθες η FED στους επικριτές της για καθυστέρηση και ατολμία. Η ανακοίνωση της αύξησης του επιτοκίου κατά 0,75% σίγουρα δεν αιφνιδίασε τις επενδυτικές τράπεζες που το περίμεναν εδώ και καιρό. Όμως οι αμερικανικοί δείκτες, αν και ξεκίνησαν ανοδικά, έχασαν τον ρυθμό τους και έκλεισαν πλαγιοκαθοδικά (ήπια πτώση και μεικτές τάσεις). Εδώ ισχύει και μια κινέζικη παροιμία που λέει: «Πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί».

HΠΑ: Μεγάλη μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2022

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία προβλέπει πλέον ότι θα διευρυνθεί κατά 1,7% το τρέχον έτος, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 2,8% που έδινε τον Μάρτιο. Εύλογες λοιπόν οι μεγάλες διορθώσεις στις αμερικανικές μετοχές που προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Ευρωζώνη και ΕΚΤ: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων

Η ΕΚΤ με μία λιτή ανακοίνωση χθες άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν επιλογές στήριξης των οικονομιών (ομολόγων) με επιλεκτική χρήση του PEPP (εννοώντας τη στήριξη των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων) ή με κάποιο εναλλακτικό επενδυτικό εργαλείο για τη μείωση του «κινδύνου αγοράς», για το οποίο δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις, παραπέμποντάς το στην επόμενη σύνοδο του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Οι κινήσεις αυτές βοήθησαν να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που είχαν εκτοξευτεί από την προηγούμενη Πέμπτη. Χθες το βράδυ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ήταν στο 4,26%, από 4,71% που είχε φτάσει στις αρχές της εβδομάδας.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πολύ χάρηκαν την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων οι ευρωπαϊκές αγορές και μέχρι αργά το απόγευμα «έγραφαν» σημαντική άνοδο οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Eνδεικτικά ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης (MIB) αυξήθηκε κατά 2,87%, όταν οι υπόλοιποι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης αλλά και η Βρετανία είχαν άνοδο πάνω από 1%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Γενικός Δείκτης σε ανάκαμψη

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών και έφτασε στις παρυφές των 840 μονάδων. Το ζητούμενο για την αγορά (από τεχνικής άποψης) είναι να κλείσει την εβδομάδα πάνω από τις 850 μονάδες, ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης που καταγράφηκε από την υποχώρηση από τις 862 μονάδες προς τις 822 μονάδες. Κάποιες από τις μετοχές που «έφαγαν ξύλο» στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις (από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη), χθες είχαν μία καλή ανοδική αντίδραση. Περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να διαπιστώσουμε τη διατήρηση του κλίματος.

ΟΤΕ

Πολύ δυναμική η αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ και σε άνοδο και σε όγκο συναλλαγών. Δεν υπάρχει μυστικό για την αντίδραση αυτή. Η μετοχή δέχθηκε παράπλευρα πυρά και υποχώρησε κάτω απ' τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών στις προηγούμενες συνεδριάσεις και τώρα αναδύθηκε. Αποτελεί ένα βασικό growth stock στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΔΕΗ

Πολλοί είχαν εστιάσει πού θα σταματήσει η πτώση της ΔΕΗ και ποια θα είναι η αντίδραση της μετοχής της. Χθες η μετοχή ανέβηκε μεν, αλλά θα μπορούσε να κινηθεί καλύτερα, εκτιμούν κάποιοι της αγοράς. Ίσως παραμένει η αδυναμία μετά τα αποτελέσματα του α' τριμήνου.

Τράπεζες

Η αγορά περιμένει μια αντίδραση από τις τραπεζικές μετοχές που διόρθωσαν έντονα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Το γεγονός ότι (όπως γράφαμε και χθες) τα ελληνικά ομόλογα θα τύχουν της «προστασίας» της ΕΚΤ είναι μια θετική εξέλιξη και για το ελληνικό χρέος και για τις ελληνικές τράπεζες. Πάντως χθες και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές (με πρώτη την υπερπιεσμένη Alpha Bank) κινήθηκαν ανοδικά.

ΕΤΕ

Την ενδιαφέρει άμεσα η τελική απόφαση της ΕΚΤ για στήριξη των ελληνικών ομολόγων, αφού έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε ελληνικά ομόλογα. Εάν η απόφαση είναι θετική, τότε η Εθνική Τράπεζα θα γράψει νέες υπεραξίες από τα ελληνικά ομόλογα.

Coca Cola HBC

Σημαντική άνοδος στη μετοχή και μάλλον αναμενόμενη. Η θερινή περίοδος ταιριάζει στη μετοχή. Οι πωλήσεις της αναμένονται αυξημένες όχι μόνο λόγω θέρους και τουρισμού αλλά και γιατί σε περίοδο μείωσης εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού, τα αναψυκτικά καλύπτουν και άλλες ανάγκες. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι πωλήσεις της Coca Cola HBC στο β' και γ' τρίμηνο 2022 θα κλείσουν κάπως το κενό που δημιούργησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στον όμιλο.

Πλαίσιο

Εγκρίθηκε προχθές η διανομή προς τους μετόχους της εταιρείας μερίσματος από τα κέρδη της κλειόμενης χρήσης 2021 (01.01.2021-31.12.2021) και ειδικότερα αποφασίσθηκε η καταβολή συνολικού ποσού 2.207.566,50 ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή της Εταιρείας (μικτό ποσό). Το τελικώς καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος θα ανέλθει σε 0,095 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

Δικαιούχοι του μερίσματος χρήσης 2021 είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) μέτοχοι την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 (record date).

Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.

Αναλυτικότατη ήταν η παρουσίαση της εταιρείας στη Γεν. Συνέλευση, όπως τη διαβάσατε και στο imerisia.gr. Θα θέλαμε όμως να μας πει κάποιος από το Δ.Σ. πώς βλέπουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από το retail αλλά και τη διεύρυνση της πίτας από τη χρήση των refurbished υπολογιστών. Μαθαίνουμε ότι στις πωλήσεις η αναλογία είναι 2 refurbished για 1 νέον υπολογιστή και (λόγω κρίσης) τείνει να αυξηθεί.

Quest

H Τακτική Γενική Συνέλευση της 15ης Ιουνίου 2022 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρεία. Διευκρινίζεται ότι δόθηκε προσωρινό μέρισμα των 1,25 ευρώ (μικτό ποσό) ανά μετοχή που αφορούσε στις 35.740.896 μετοχές της Εταιρείας οι οποίες κατόπιν της από 28 Φεβρουαρίου 2022 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης διαιρέθηκαν (split: 1 παλαιά μετοχή σε 3 νέες) σε 107.222.688 νέες μετοχές. Με βάση την από 15 Ιουνίου 2022 απόφαση της Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης της Εταιρείας αποφασίστηκε η καταβολή μερίσματος 0,15 ευρώ (μικτό ποσό) που αντιστοιχεί στον νέο αριθμό μετοχών. Μου θυμίζει κάτι ασκήσεις χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο...

Eurobank 7ημέρες Οικονομία

Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή το 4ο τρίμηνο 2019, η αύξηση της συνολικής προστιθέμενης αξίας κατά 2,2% στο 1ο τρίμηνο 2022 προήλθε κυρίως από τη βιομηχανία (14,8%) και σε δεύτερο βαθμό από τον κλάδο του εμπορίου, μεταφοράς και αποθήκευσης, υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης. Οι κατασκευές σημείωσαν υψηλή άνοδο (22,0%), ενώ κλάδοι όπως αυτοί των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, επισκευών ειδών νοικοκυριού και άλλες υπηρεσιών (9,1%) και των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (8,4%), υπερκάλυψαν τις ισχυρές απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του 1 ου lockdown.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ