Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Κόντρα στον κατήφορο η Coca Cola, μεγάλη πίεση στις τράπεζες

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αυτό που έμοιαζε «χρηματιστηριακός φόβος» πριν από μερικούς μήνες, γίνεται πραγματικότητα. Οι πιθανότητες εισόδου των ΗΠΑ σε ύφεση έχουν αυξηθεί δραματικά.

Ο Dow Jones χάνει τα ψυχολογικά επίπεδα των 30.000 μονάδων, γυρνώντας πίσω στον Νοέμβριο 2020. Ουσιαστικά έχουν χαθεί οι υπεραξίες του 2021 και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποιήσεων.

Oμως για τους οικονομολόγους οι απώλειες κεφαλαιοποιήσεων δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα με είσοδο σε ύφεση είναι ότι θα κινδυνέψει για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια η πραγματική αμερικανική οικονομία.

Είχαν ξεχάσει τι σημαίνει κρίση οι Αμερικανοί. Μόνο οι σημερινοί 80άρηδες θυμούνται τις αρχές της δεκαετίας του '70 τι συνέβαινε στις ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στην ΕΕ το πρόβλημα είναι ίσως χειρότερο. Και απειλούνται τα κράτη-μέλη από ύφεση και η ΕΚΤ ουσιαστικά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά τα νέα επενδυτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η άγνοια είναι πολύ κακός επενδυτικός σύμβουλος.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων (και εδώ έχουμε γυρίσει πίσω στο 2020) θα ήταν ελκυστικά. Όμως εάν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη μπουν σε στασιμοπληθωρισμό ή ύφεση, τότε και τα μεγέθη των εισηγμένων επιχειρήσεων θα συρρικνωθούν και έτσι οι πολλαπλασιαστές κερδών θα μείνουν στα ίδια επίπεδα.

«Τζάμπα γεύμα στις αγορές» δεν υπάρχει.

Τράπεζα της Αγγλίας: Μικρή και σταδιακή αύξηση επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης χθες, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δράσει «ισχυρά» για να εξουδετερώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός, που ξεπερνά το 11%. Μια μέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (πρώτη φορά από το 1994), η BoE παρέμεινε στην πιο σταδιακή και συντηρητική προσέγγισή της καθώς προειδοποίησε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής των εννέα μελών ψήφισε με 6-3 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, όπως και τον Μάιο, με τη μειοψηφία να ζητά αύξηση 50 μονάδων βάσης. Το βρετανικό επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Λίγο άντεξε ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 820 μονάδες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Όταν οι ξένοι επενδυτές είδαν τα αμερικανικά futures, ξεκίνησε το «χώσιμο» και στις ευρωπαϊκές αγορές και βέβαια στο μικρό περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γ.Δ. άγγιξε τα χαμηλά ημέρας στις 813 μονάδες και μετά βγήκε μικρή ανοδική αντίδραση που τον έφερε προς τις 815,27 μονάδες. Γενικά μέσα σε μία συνεδρίαση έχασε 1,5 δισ. ευρώ περίπου κεφαλαιοποίηση το Χ.Α., και από την προηγούμενη Πέμπτη (ανακοινώσεις ΕΚΤ) η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 4,5 δισ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί στο 7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης περίπου ή στο 2% επί του ελληνικού ΑΕΠ

Τράπεζες

Ανομοιόμορφη συνεδρίαση. Αρχικά με προσπάθειες ισορροπίας και μετά με έντονες πιέσεις λόγω μεγάλων εντολών πωλήσεων. Και οι 4 τραπεζικές μετοχές (συστημικές) υποχώρησαν, αλλά με διαφορετική ένταση και ρυθμούς.

Το ζητούμενο τώρα είναι εάν οι τραπεζικές μετοχές είναι ελκυστικές για αγορά, αφού τα στοιχεία που είχαν διαμορφωθεί στο 5μηνο έδειχναν πολύ καλά αποτελέσματα. Πόσο πολύ θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες από τη διακοπή επαναγοράς ελληνικών ομολόγων και πόσο θα επηρεαστούν από τις αυξήσεις επιτοκίων;

Τι βλέπουν για τον κίνδυνο αύξησης των NPEs; Θα τα μάθουμε στις ανακοινώσεις του α' εξαμήνου.

Coca Cola HBC

Η μετοχή έχει τη φήμη του μεγαλύτερου «contrarian» (πηγαίνει δηλαδή κόντρα στην τάση της αγοράς) και χθες φρόντισε να τη δικαιώσει. Από τις λίγες μετοχές που κατάφερε να κλείσει με άνοδο άνω του 1% στη συνεδρίαση. Θεωρητικά, όπως γράψαμε και πρόσφατα, το καλοκαίρι τής «πάει».

Θα το δείτε και στα νούμερα που θα βγουν προς τον Οκτώβριο.

ΟΤΕ

Μία ενδιαφέρουσα είδηση για τον ΟΤΕ που θα αξιολογηθεί από την αγορά σήμερα. O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει ότι η θυγατρική του, ΟΤΕ plc, εξέδωσε σήμερα ομόλογo ύψους 150 εκατ. ευρώ λήξεως Ιουνίου 2023. Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 0,666% ετησίως. Το νέο ομόλογο αναλήφθηκε πλήρως από την Deutsche Telekom AG.

Το νέο ομόλογο εκδόθηκε από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (GMTN Programme), που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, και δεν είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση. Η εκκαθάριση πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Ιουνίου 2022. Τα έσοδα από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση μέρους του ομολόγου ποσού 375 εκατ. ευρώ της OTE plc, λήξεως Ιουλίου 2022.

Η είδηση βρίσκεται αφενός στο χαμηλό επιτόκιο (0,66%) και αφετέρου στην αναχρηματοδότηση τμήματος από το παλαιότερο ομόλογο ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Epsilon Net: Σημαντική στρατηγική συνεργασία με τη skroutz.gr

O Όμιλος Epsilon Net, μαζί με το skroutz.gr, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στη χώρα μας, ανακοινώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία. Η σύμπραξη ξεκινά με το integration των λύσεων Epsilon Smart, τη Νο 1 web λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και με το Pylon ERP, την απόλυτη ERP λύση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με την πλατφόρμα skroutz.gr, προσφέροντας την πλέον ενδεδειγμένη λύση πώλησης μέσα από μία εφαρμογή.

Απώτερος στόχος είναι η εξαιρετική εμπειρία χρήσης που προσφέρει το σύγχρονο και ενιαίο περιβάλλον των εφαρμογών, η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και η άμεση εξυπηρέτηση των πελατών τους, εφόσον δεν είναι πλέον απαραίτητοι οι ενδιάμεσοι διακομιστές.

Επιπλέον αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες εκτέλεσης των παραγγελιών, με πλήρη ασφάλεια των δεδομένων τους ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της πλατφόρμας myDATA της ΑΑΔΕ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Μια «πράσινη» εταιρεία

Για 2 συνεχείς χρονιές, είναι στη λίστα του QualityNet Foundation με τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον τομέα της βιωσιμότητας στην Ελλάδα, ενώ το 2021 βρέθηκε ανάμεσα στις 35 εισηγμένες εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης του ESG, του χρηματιστηριακού δείκτη που παρακολουθεί την απόδοση των εταιρειών σε ζητήματα περιβάλλοντος και κοινωνικής δραστηριοποίησης.

Αλλαγές στη σύνθεση του Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών «Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων» σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες.

Εισαγωγές Ομολόγων

Ομόλογο έκδοσης 09.06.2022 της εταιρείας «EUROBANK SA» με κωδικό ISIN «XS2488092219» ονομαστικής αξίας έκδοσης 500 εκατ ευρώ με κουπόνι 4.375%

Διαγραφές Ομολόγων

Ομόλογο λήξης 18.07.2022 της εταιρείας «ΟΤΕ PLC» με κωδικό ISIN «XS2055106137» ονομαστικής αξίας έκδοσης 400 εκατ. Ευρώ με κουπόνι 2.375%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ