Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «εκτίναξη» της Τέρνα Ενεργειακή και η ανάκαμψη της ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Επιστροφές δεικτών και μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα στις αμερικανικές αγορές, σταθεροποίηση άλλων και ανακοπή των έντονων πιέσεων σε μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακές εβδομάδες του 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τώρα αν αναρωτιέται κάποιος μήπως «παρατράβηξε» η διόρθωση... νομίζω ότι με ένα (μεσοσταθμικό) -20% έχουν προεξοφληθεί οι περισσότερες αρνητικές εξελίξεις.

Αν τα επίπεδα τιμών των μετοχών είναι «δίκαια» (fair) θα το δείξουν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών προς το τέλος του καλοκαιριού. Πάντως, όπως λένε και οι ξένοι διαχειριστές, στα παρόντα επίπεδα αγοράζει κάποιος με άνεση, ακόμη και εάν δεν ολοκληρώθηκε η διόρθωση.

Τη Δευτέρα τα αμερικανικά χρηματιστήρια αργούν...

Ευρωπαϊκές αγορές

Περίεργη εικόνα είχαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές. Οι περισσότερες έκλεισαν θετικά, κάποιες αρνητικά, αλλά τάση δεν έβγαζαν. Κανείς δεν μπορεί να πει εάν θα συνεχιστεί η πτώση ή θα αρχίσει η άνοδος από την επόμενη εβδομάδα. Οι δείκτες βρίσκονται πλέον σε επίπεδα τέλους 2020.

Όπως σημειώνει η Bank of America, μετά από πτώση 19% από το ιστορικό υψηλό τον Ιανουάριο, ο δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κάτω από την πρόβλεψή της για το επίπεδο των 410 μονάδων, η οποία βασίζεται στις μακροοικονομικές υποθέσεις της ότι:

(α) ο PMI της ζώνης του ευρώ θα υποχωρήσει από το τρέχον επίπεδο των 53,5 μονάδων στο 49 έως το τέταρτο τρίμηνο, και

(β) η απόδοση του πραγματικού 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, δηλαδή το προεξοφλητικό επιτόκιο για τις παγκόσμιες μετοχές, θα αρχίσει να αντιστρέφει μέρος της πρόσφατης ανόδου, δεδομένου ότι, κατά την άποψή της, ο κύκλος σύσφιξης της Fed έχει πλέον πλήρως τιμολογηθεί.

Eλληνικά ομόλογα

Ηρέμησαν τα ελληνικά ομόλογα και ηρέμησαν και οι θεσμικοί κάτοχοί τους, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4% (σημαντικά χαμηλότερη από αυτή της Τρίτης που είχε φτάσει στο 4,73%) και οι ελπίδες είναι να επιστρέψουν πάλι μέχρι το τέλος Ιουνίου προς τα 3,5%.

Λίγο δεν το λες, αλλά τουλάχιστον η παρέμβαση της ΕΚΤ και οι διευκρινίσεις της κυρίας Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα έφεραν ισορροπία και φρέναραν την ανεξέλεγκτη άνοδο.

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Αν θέλαμε να αξιολογήσουμε τη χθεσινή συνεδρίαση, θα θέταμε ως βάση τις 820 μονάδες και όχι υψηλότερες προσδοκίες. Προς το τέλος της συνεδρίασης, προς τις 820 μονάδες πήγαινε να συσπειρωθεί ο Γενικός Δείκτης. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι θα χρειαστούν ακόμη μερικές θετικές συνεδριάσεις για να δρομολογηθεί η επιστροφή προς τις 850 μονάδες.

Πάντως η εβδομάδα που έληξε (τεσσάρων συνεδριάσεων) ήταν μία από τις χειρότερες του τριμήνου με εβδομαδιαίες απώλειες 4,3% για τον Γενικό Δείκτη.

Οι συνελεύσεις και οι αποκοπές μερισμάτων δεσπόζουν στην εγχώρια οικονομική ατζέντα της προτελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου. Χωρίς το μέρισμα διαπραγματεύονται την Τρίτη οι μετοχές της Inform Λύκος (0,04 ευρώ/μετοχή), της Μοτοδυναμικής (0,041 ευρώ) και του Πλαισίου (0,10 ευρώ).

Την Τετάρτη η μετοχή της AS Company θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,11) ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Μυτιληναίος (0,42 ευρώ).

Τέρνα Ενεργειακή: Φήμες εκτίναξαν την μετοχή

Οι φήμες αναφέρουν ότι η συνέλευση των ομολογιούχων αντανακλά την απόφαση για πώλησή της στο αυστριαλιανό fund. Η φημολογία για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη μετοχή να καταγράφει σημαντική άνοδο και μάλιστα με όγκο συναλλαγών πάνω από 500 χιλ. τεμάχια.

Με ανακοίνωση που βγήκε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η εταιρεία ενημέρωσε ότι «η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει γίνει και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποδέκτης του ενδιαφέροντος μεγάλων διεθνών επενδυτών.

Το ενδιαφέρον αυτό αξιολογείται, χωρίς προς το παρόν να έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη προς ανακοίνωση. Στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής των δύο εταιρειών, για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού».

Τράπεζες: Αντίρροπες δυνάμεις στις μετοχές, οριακή άνοδος στον κλάδο

Αντίρροπες δυνάμεις χθες στον τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank κινήθηκαν ανοδικά και ήταν αντίρροπες με τη μετοχή της Eurobank που υποχώρησε. Σταθεροποιητικά κινήθηκε η ΕΤΕ. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η μικρή άνοδος του τραπεζικού δείκτη.

Οι τράπεζες γράφουν υποαξίες από την εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά μετά την παρέμβαση της κυρίας Λαγκάρντ (ουσιαστικά έδειξε προστασία των ελληνικών ομολόγων) οι τράπεζες μπορούν να προγραμματίσουν πιο άνετα τις επόμενες κινήσεις τους. Μαζί με τις υποαξίες των ομολόγων τους...

Coca Cola HBC

Συνεχίζει ανοδικά (αυτή τη φορά μαζί με την άνοδο της αγοράς και όχι κόντρα σ' αυτήν) η μετοχή της Coca Cola HBC και ξεπέρασε τα 21 ευρώ. Οι λόγοι γνωστοί. Μένει τώρα να επιβεβαιώσει τους στόχους του καλοκαιριού 2022.

ΔΕΗ

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές διορθωτικές συνεδριάσεις για να ανακάμψει η μετοχή της ΔΕΗ. Η μετοχή έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής και των ενεργειακών προβλημάτων της.

Εάν θα συνεχίσει η άνοδος και πού θα φτάσει η μετοχή, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Πάντως, στα παρόντα επίπεδα οι αναλυτές τη θεωρούν μάλλον μια καλή μακροπρόθεσμη επενδυτική επιλογή. Κινείται κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Φουρλής

Τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η γενική συνέλευση της Fourlis χθες. Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος (Record Date) προτάθηκε και εγκρίθηκε η Παρασκευή 01.07.2022, ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος η Πέμπτη 30.06.2022 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος η Τετάρτη 06.07.2022, όπως έχει ήδη ανακοινώσει από την Εταιρεία με το Οικονομικό Ημερολόγιο του έτους 2022.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα α' εξαμήνου (β' τριμήνου) οι εκτιμήσεις από την χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι ίσως θα είναι επηρεασμένα από τη μείωση της κατανάλωσης λόγω πληθωρισμού. Κρατάμε τις εκτιμήσεις με κάποιες επιφυλάξεις.

Ελλάκτωρ

Στις 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων, σε κλίμα μάλλον πολύ καλύτερο απ' ό,τι οι προηγούμενες που είχαν γίνει εν μέσω πανδημίας και με «πολεμικό» κλίμα. Πλέον θα ακούσουμε και για το ομολογιακό δάνειο που πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και για τα μελλοντικά σχέδια του ομίλου, αλλά και την παρουσία του νέου μετόχου, της Motor Oil.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ αποδέχεται τα προτεινόμενα από τη μέτοχο μειοψηφίας Motor Oil μέλη και εισηγείται την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση στο χρηματιστήριο.

Οπως αναφέρει, η Motor Oil έχει προτείνει την εκλογή των κ.:

  • Παναγιώτη Κυριακόπουλου,
  • Γεωργίου Τριανταφύλλου και
  • Γεωργίου Προυσανίδη

ως πρόσθετων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Η Ελλάκτωρ σημειώνει ότι θεωρεί, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, ότι θα ενισχύσουν το ΔΣ ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη των επιχειρηματικών σκοπών και τη μεγιστοποίηση της αξίας της Εταιρείας και του Ομίλου, προς όφελος του συνόλου των μετόχων της Εταιρείας

Attica Group: Μια μεγάλη επένδυση 21 εκατ. ευρώ

Kαι μια ευχάριστη, καλοκαιρινή επένδυση. Η Attica Group, μέλος του Ομίλου Marfin Investment Group, ανακοίνωσε την παραλαβή του νεότευκτου catamaran Aero 2 Highspeed που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Brødrene Aa της Νορβηγίας.

Το Aero 2 Highspeed είναι το δεύτερο από την παραγγελία τριών υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran, τα οποία θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του Ομίλου στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα