Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Μικρή υποχώρηση με υποτονικές συναλλαγές και σήμερα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

H κατάθεση Πάουελ (FED) στην Γερουσία υπογράμμισε την πρόθεση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά δεν απέτρεψε την έναρξη με υποχώρηση μετοχών και δεικτών στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με ήπια υποχώρηση δείχνοντας στάση αναμονής και σταδιακά έχουν περάσει σε θετικό έδαφος.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν έντονα πτωτικά τις συνεδριάσεις του (πέριξ του -2% οι μεγαλύτεροι δείκτες) για λόγους αποκόμισης κερδών και ενόψει των φόβων για πιθανή είσοδο σε υφεσιακό κύκλο, ενώ σταδιακά οι απώλειες περιορίστηκαν στο -1% (στους μεγαλύτερους δείκτες).

Ουσιαστικά μετά από τις 3 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εμφανίστηκαν πωλητές προκειμένου να αποκομίσουν τα κέρδη τους. Αλλωστε και τα προβλήματα με τον πληθωρισμό οξύνονται και η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο απόγειό της.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX κατέγραφε υποχώρηση (-1%) , ο γαλλικός CAC υποχώρηση κατά (-0,99%) και ο Eurostoxx 50 υποχωρούσε κατά (-0,81%).

Ηπια υποχωρηση στις 835 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης και οι δεικτοβαρείς μετοχές επηρεάστηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις και διαμορφώθηκαν πτωτικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836,48 μονάδες με υποχώρηση 0,5% και χαμηλές συναλλαγές στα 51 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων-χαμένων ήταν αρνητικό με 46 ανοδικές και 58 πτωτικές μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε οριακά θετικά (0,01%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια) με 1,09%, τα ταξίδια και αναψυχή (0,8%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,84%), οι τραπεζες (-0,82%), οι τηλεπικοινωνίες (-0,78%), Προσωπικά-Οικιακά προιόντα (-0,76%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ, η Eurobank, ο ΟΤΕ, η Motor Oil , η ΕΤΕ και η Alpha Bank οι οποίες πραγματοποίησαν περίπου το 60% των συναλλαγών.

Οι επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα δειξουν πώς θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εάν δηλαδή, θα δοκιμαστούν και πάλι οι 825 μονάδες ή εάν θα επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 840.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ