Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυναμική άνοδος της ΔΕΗ και το «γύρισμα» των τραπεζών

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Η μεταβλητότητα στις αμερικανικές αγορές προέρχεται από την ασάφεια, όπως έγραψε ο Καγκελάριος χθες. Οι μισοί επενδυτές πανηγυρίζουν για τις προθέσεις της FED να πολεμήσει τον πληθωρισμό και οι άλλοι μισοί φοβούνται την είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση. Αποτέλεσμα της «επενδυτικής διχογνωμίας» είναι ότι μετοχές και δείκτες κινούνται χωρίς τάση και αλλάζουν πρόσημα μεταβολής μέσα στις συνεδριάσεις. Για να μην μπερδευόμαστε, χρηματιστηριακά όσο ο Dow Jones είναι πάνω από τις 30.000 μονάδες και ο S&P πάνω από τις 3.600 μονάδες, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ανατρέψιμη.

Ευρωπαϊκές αγορές

Η Γερμανία και οι φοβίες της για το φυσικό αέριο επανέφεραν τις ανησυχίες για την οικονομία της χώρας αλλά και ευρύτερα της ΕΕ. Και σαν να μην έφταναν οι γερμανικές ανησυχίες για το φυσικό αέριο, ήρθε και δημοσίευμα για το μεγάλο fund της Bridgewater (ότι θα σορτάρει ευρωπαϊκές μετοχές ύψους 10,5 δισ. δολαρίων) στο Bloomberg και ήρθαν οι πωλητές, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πτωτικά και οι υπόλοιπες αγορές.

Εκτός από τη Γερμανία, υπάρχουν ανοικτά πολιτικά θέματα και στη Γαλλία και οι επενδυτές είναι αρκετά προβληματισμένοι με το ενδεχόμενο η συμμετοχή της κυρίας Λεπέν στη γαλλική κυβέρνηση να φέρει αντιευρωπαϊκό άνεμο.

DAX: Χάθηκαν προσωρινά (;) οι 13.000 μονάδες

Oι πιέσεις στις γερμανικές μετοχές λόγω της ενέργειας (φυσικό αέριο) έφεραν μεγάλη πτώση στον DAX. Ο γερμανικός δείκτης έχασε τις 13.000 μονάδες, προς μεγάλη ανησυχία Ευρωπαίων και Αμερικανών επενδυτών. Οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία πλέον.

Το ζητούμενο είναι να επιστρέψουν άμεσα πάνω από τις 13.000 μονάδες, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθεί χιονοστιβάδα πωλήσεων στην ΕΕ.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η στάση αναμονής αλλά με έντονη μεταβλητότητα

Και πάλι μία μάλλον προβληματική συνεδρίαση, όχι μόνο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αλλά και σε επίπεδο χαμηλών συναλλαγών και μεταβλητότητας. Το γύρισμα των τραπεζικών μετοχών (ειδικά Eurobank, Πειραιώς) έφερε τη μεταστροφή στον Γενικό Δείκτη. Πάντως επιβεβαιώθηκε ότι κινείται μέσα στο διάστημα 825-845 μονάδων και μάλλον θα παραμείνει για αρκετό διάστημα εκεί. Έως ότου ξεκαθαρίσει ο επενδυτικός ορίζοντας.

Τράπεζες: Το ΔΝΤ ακούμπησε «ανοικτές πληγές»

Η έκθεση του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες, όπως τουλάχιστον βγήκε, ακουμπά κάποια προβλήματα των ελληνικών τραπεζών που πρέπει να διορθώσουν. Το βασικό πρόβλημα είναι τα κόκκινα δάνεια και κυρίως οι ρυθμοί με τους οποίους απελευθερώνονται οι τράπεζες από αυτά.

Τα επιτοκιακά έσοδα παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Στο δυσμενές σενάριο, τα επιτοκιακά έσοδα μειώνονται κατακόρυφα, ανεξαρτήτως της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων.

Παρά την προβλεπόμενη αύξηση των κερδών, αυτά μπορεί να μην ικανοποιήσουν πλήρως τις προσδοκίες των επενδυτών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου (cost of equity) για τους μετόχους τους σε όλη την ΕΕ.

Τα περιθώρια στις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή για την κερδοφορία τους.

ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ είχε μία πολύ δυναμική άνοδο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Έφτασε στα 5,56 ευρώ με άνοδο πάνω από 4%. Κάποιος σαφής λόγος δεν υπήρχε. Απλώς η μετοχή είχε πιεστεί ιδιαίτερα προς τα 5 ευρώ και τώρα αντιδρά. Περιμένουμε τη συνέχεια μέχρι το τέλος του μήνα.

Ελλάκτωρ: Προαιρετική δημόσια πρόταση

Από τις 24 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου ορίζεται η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ από την RB Ellaktor Holding B.V., θυγατρική της Reggeborgh, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μετά και την έγκριση του σχετικού πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο Προτείνων προσφέρει 1,75 ευρώ σε μετρητά για κάθε μία Μετοχή που προσφέρεται στον Προτείνοντα από τους Μετόχους σύμφωνα με τον νόμο.

Η Motor Oil, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Εταιρείας, επιβεβαίωσε ότι δεν θα προσφέρει στη Δημόσια Πρόταση τις μετοχές που κατέχει. H RB Ellaktor τονίζει εξάλλου την πρόθεσή της να διατηρήσει την εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Προτείνων είναι 100% θυγατρική της Reggeborgh Investment B.V αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30,522% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου αυτής.

Εκτός από τη Reggeborgh Investment B.V. και κάθε άλλη οντότητα που ελέγχεται από τη Reggeborgh Investment B.V. δεν υπάρχουν άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενεργούν σε συντονισμό με τον Προτείνοντα

Όλες οι Μετοχές οι οποίες δεν κατέχονται άμεσα ή έμμεσα από τον Προτείνοντα ή από Πρόσωπα που ενεργούν σε συντονισμό με τον Προτείνοντα αντιπροσωπεύουν περίπου το 69,5% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός Μετοχών που πρέπει να προσφερθεί προκειμένου να ισχύει η Δημόσια Πρόταση.

ΚΕΚΡΩΨ: Ποιες είναι οι επόμενες νομικές κινήσεις; Θα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια;

Διαβάσαμε την ανακοίνωση της εταιρείας (ειδικά του νομικού της τμήματος) σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ουσιαστικά δικαιώνεται το Δημόσιο για τα εντός σχεδίου στρέμματα και η εταιρεία για τα -λιγότερα- στρέμματα εκτός σχεδίου. Διακρίναμε μια απογοήτευση για την εξέλιξη και το γεγονός ότι αφού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια στην Ελλάδα θα αναζητηθούν άλλες νομικές μορφές διεκδίκησης, μάλλον θα στραφεί και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Profile

Η PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE Α.Ε. ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η διανομή (καταβολή) μερίσματος από κέρδη προηγουμένων χρήσεων συνολικού ποσού 770.000,00 ευρώ.

Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος.

Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πληρώτριας της ΕΤΕ.

ΕΛΤΟΝ

Προχωρά στη σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας πέντε ετών με κάλυψη αυτού από τη Eurobank. Διαχειριστής πληρωμών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων ορίσθηκε η Εurobank.

Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Μυτιληναίος

Το καθαρό προς είσπραξη ποσό από τους μετόχους θα ανέλθει στο ποσό των 0,4123879331 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα (24η Ιουνίου 2022) οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα στο ως άνω μέρισμα. Δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την 27η Ιουνίου 2022 (record date). Ημερομηνία έναρξης πληρωμής μερίσματος ορίζεται η 1η Ιουλίου 2022.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα