Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Κλειδί οι τραπεζικές μετοχές

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά την εβδομάδα, συνεχίζοντας την μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε την Παρασκευή. Ο γερμανικός DAX βρίσκεται πάνω από τις 13.200 μονάδες με σημαντική άνοδο και ο γαλλικός δείκτης CAC πάνω από τις 6.100 μονάδες. Ανοδικά ξεκίνησαν και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια, όπως και το βρετανικό με τον FTSE 100 να είναι σταθερά πάνω από τις 7.200 μονάδες. Οι ξένες αγορές ανακάμπτουν από την πρόσφατη διόρθωση η οποία ουσιαστικά ήταν μία προεξόφληση των επιδράσεων της κρίσης του α' εξαμήνου 2022.

Η Σύνοδος των G7, η κρίση των κρυπτονομισμάτων και τα ομόλογα της Ρωσίας

Στο επίκεντρο της ειδησιογραφίας είναι η Σύνοδος των G7 στη Βαυαρία όπου θα εξετάσουν όλα τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα και θέματα οικονομίας. Σημαντικό διεθνές θέμα είναι η μεγάλη κρίση στα κρυπτονομίσματα (crypto's). Σε ότι αφορά τη Ρωσία, χθες έληγαν τα κουπόνια δύο ρωσικων ομολόγων (τα κουπόνια ήταν 100 εκατ. Δολάρια) τα οποία δεν είχαν πληρωθεί. Οι αγορές περιμένουν κάποιες εξελίξεις σήμερα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης δεν ακολούθησε την Παρασκευή την μεγάλη άνοδο των ξένων αγορών αλλά σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 830 μονάδες παρά τις αντίρροπες τάσεις μεταξύ των τραπεζικών μετοχών και των μη χρηματοοικονομικών blue chips. Οι τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω χαμηλών συναλλαγών (πέριξ των 55 εκατ. Ευρώ ημερησίως) και αυτό δείχνει ή στάση αναμονής ενόψει μελλοντικών εξελίξεων ή φόβους για οικονομική επιδείνωση στην Ευρώπη και ανάγκη διατήρησης ρευστότητας.

«Kλειδί» στην «πόρτα της ανόδου» οι τραπεζικές μετοχές

Στα επίπεδα των 840 μονάδων ξεκίνησε την συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης και η πορεία των τραπεζικών μετοχών θα καθορίσει και την σημερινή συνεδρίαση.

Oι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί μία διόρθωση τις τελευταίες συνεδριάσεις και όχι πάντα ομοιόμορφα. Κάποιοι την αποδίδουν είτε στην αποκόμιση κάποιων κερδών από το προηγούμενο ράλι είτε σε απομάκρυνση κάποιων ξενων χαρτοφυλακίων από τις περιφερειακές αγορές είτε στο ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να έχουν πληγεί από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Πάντως σήμερα, οι περισσότεροι αναμένουν κάποια στοιχεία χρηματιστηριακής ανάκαμψης των τραπεζικών μετοχών. Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ΟΤΕ , ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, η μετοχή Μυτιληναίου που 'έκοψε' το δικαίωμα στο μέρισμα την Παρασκευή και αναμένεται να ανακάμψει, η Aegean, Μotor Oil και ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Eλλάκτωρ, η ΔΕΗ που έδειξε ότι ανακαμπτει από τα χαμηλά των 5,1 ευρώ και πλέον κινείται προς τα 6 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ και άλλες εταιρείες υποδομών , η μετοχή του Titan International, η Cenergy , η ΕΛΧΑ και η μετοχή της Viohalco

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα