Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Νέα πτώση ελέω πληθωρισμού και προβλέψεων ΙΟΒΕ

Πηγή: Eurokinissi

Η εκτίναξη του ελληνικού πληθωρισμού στο 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τροφοδότησε ένα νέο κύκλο υποχώρησης στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να έχει αυξημένη μεταβλητότητα μεταξύ των 813 και 805 μονάδων και, τελικά, να κλείνει κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Αντίθετα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και μόνο μετά την έναρξη των αμερικανικών αγορών έδειξαν σημάδια κόπωσης. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με ήπια διόρθωση, αλλά μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ουδείς γνωρίζει πώς θα κλείσουν την εβδομάδα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάστηκε και από τον υψηλό πληθωρισμό που ανακοίνωσε για την Ελλάδα η Eurostat αλλά και από τα αρνητικά στοιχεία που είχε η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για την πορεία βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα όμως από τα θεμελιώδη μεγέθη που εμφανίζονται πτωτικά, η τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ξεκάθαρα καθοδική. Ισως το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο της συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι κατάφερε παρά την πτώση να κρατήσει τις 800 μονάδες.

Εντονη υποχώρηση στον ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερίσματος

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 805,79 μονάδες με υποχώρηση 0,57%. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν -3,48%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,67%, ενώ ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,68%, εξαιτίας ανόδου μεμονωμένων μετοχών. Να επισημανθεί ότι την μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος υγείας (24,82%), εξαιτίας της ανόδου της μετοχής της Medicon.

Από τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Τρόφιμα-Ποτά (3,42%), λόγω Coca Cola HBC, οι Πρώτες Υλες (0,71%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,33%), η Τεχνολογία (0,33%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-4,98%), λόγω μεγάλης πτώσης στον ΟΤΕ (αποκοπή δικαιώματος στο μέρισμα), οι Βιομηχανικές (-1,36%), Προσωπικά και οικιακά προϊόντα (-1,05%).

Το ζητούμενο για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα είναι να κρατηθούν οι 800 μονάδες και να υπάρξει ανάκαμψη σε μη χρηματοοικονομικά blue chips. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε μεν σήμερα, αλλά είχε μεταβλητότητα και διαφοροποίηση ανάμεσα στις μετοχές του.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ