Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα σύννεφα της κρίσης και το χειρότερο εξάμηνο του S&P 500 από το 1970

Πηγή: Eurokinissi

Η έναρξη του β' εξαμήνου δεν επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις για τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Οι αμερικανικοί δείκτες αν και ξεκίνησαν ήπια πτωτικά, στο τέλος γύρισαν σε θετικό πρόσημο, με τη Wall Street να «υποδέχεται» με άνοδο το β' εξάμηνο.

Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι μάλλον η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες και ότι σε κάθε περίπτωση βιώνουμε έναν «αρνητικό κύκλο» στην παγκόσμια οικονομία, απ' όπου δεν ξέρουμε πότε θα ξεφύγουμε. Για την ιστορία και μόνο, ο S&P 500 κατέγραψε το χειρότερο εξάμηνο από το 1970.

Πάντως ο Dow Jones παραμένει πάνω από τις 30.000 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 3.500 μονάδες, που θεωρούνται τεχνικά στηρίγματα. Αρα υπάρχουν ακόμα ελπίδες επιστροφής σε υψηλότερα επίπεδα.

Αρκεί να έρθουν θετικές ειδήσεις.

Παράγωγα στις διεθνείς αγορές: Διπλάσιες σχεδόν οι συναλλαγές

Με το τέλος του α' εξαμήνου θα πρέπει να δούμε πώς κινήθηκαν τα παράγωγα προϊόντα στα μεγάλα χρηματιστήρια. Ομολογώ ότι δεν έχω πληροφόρηση για την αύξηση του όγκου τους, αλλά μαθαίνω από εγχώριους χρηματιστές ότι ήταν διπλάσιοι απ' τα προηγούμενα χρόνια και για τα συμβόλαια επί των δεικτών και επί των μετοχών (μιλάμε για τα μεγάλα χρηματιστήρια Αμερικής και Ευρώπης).

Επίσης είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις από τους όγκους εάν τα συμβόλαια αυτά ήταν για αντιστάθμισμα κινδύνου (όπως κάνουν όλες οι μεγάλες εταιρείες) ή για κερδοσκοπία.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στην Αμερική φοβούνται για χαμηλή ανάπτυξη ή στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και ύφεση, στην Ευρώπη (ΕΕ και Βρετανία) φοβούνται για την εκτίναξη του πληθωρισμού. Στη Γαλλία, έγινε σάλος με το περίπου 6,4% που ήταν ο πληθωρισμός του α' εξαμήνου. Μία ημέρα μετά, η Eurostat ανακοίνωσε πληθωρισμό-σοκ για την Ευρωζώνη στο 8,6%.

Πάντως, οι χρηματιστηριακοί δείκτες μάλλον είχαν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο πληθωρισμό και κατέγραψαν μικρή άνοδο (οι περισσότεροι). Εάν τα αποτελέσματα των ευρωπαικών επιχειρηματικών ομίλων στο τέλος του α' εξαμήνου είναι καλύτερα απ' αυτά που έχουν προυπολογίσει στα business plans τους οι όμιλοι, θα έχουμε μία ομαλότερη χρηματιστηριακή εξέλιξη.

Ο γερμανικός DAX πασχίζει να κρατηθεί πάνω από τις 12.800 μονάδες.

Γενικός Δείκτης

Στα καθ' ημάς τώρα, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 805,79 μονάδες μπορεί να ιδωθεί είτε ως επιβεβαίωση αυτών που τον ήθελαν να «κρατάει» πάνω από τις 800 μονάδες, είτε ως επιβεβαίωση αυτών που έβλεπαν μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και μήνες και το έλεγαν από τότε που ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 850 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν καλή, αφού δεν υπήρχε -πλην εξαιρέσεων- μετοχή για να «ακουμπήσει» κάποιος επενδυτής. Επίσης, η ανακοίνωση πληθωρισμού από την Eurostat της τάξης του 12% μόνο αισιόδοξη είδηση δεν ήταν. Το χειρότερο είναι ότι διευρύνεται η απόκλιση του ελληνικού πληθωρισμού από τον μεσοσταθμικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που ήταν 8,6%.

Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην συνέχεια.

ΟΤΕ

Η μεγάλη πτώση της μετοχής του ΟΤΕ ερμηνεύεται από την αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα. Μετά ενεργοποιήθηκαν και άλλοι πωλητές και έτσι έκλεισε στο χαμηλό ημέρας η μετοχή.

Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 7 Ιουλίου. Θα ικανοποιήσει αρκετα ξένα funds αλλά πολύ περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία, θεσμικούς και ΤΕΑ που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή.

Σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου ΟΤΕ, ανάμεσα στους πολλούς στόχους είναι να φτάσει η οπτική ίνα σε περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027.

Ευρωπαϊκή Πίστη:  Δημόσια Πρόταση της Allianz στα 7,8 ευρώ / μετοχή

Είδηση της τελευταίας στιγμής, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, είναι η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης που κατέθεσε η Allianz για να απορροφήσει το σύνολο (100%) των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πιστης. Το τίμημα ανά μετοχή είναι 7,8 ευρώ.

Οι Πωλητές θα μεταβιβάσουν τις Μετοχές στον Προτείνοντα εντός της Περιόδου Αποδοχής και συγκεκριμένα δύο εργάσιμες ημέρες πριν το τέλος της Περιόδου Αποδοχής μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής.

Η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι δύνανται να αποδέχονται τη Δημόσια Πρόταση με την υποβολή σχετικής έγγραφης δήλωσης αποδοχής θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις εβδομάδες, με έναρξη στις 04/07/2022, στις 08:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και λήξη στις 01/08/2022, με το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

IDEAL Holdings: To σχέδιο απορρόφησης της Byte Computer

Mε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως το ποσό των 2.515.317,20 ευρώ με την έκδοση 6.288.293 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ εκάστη -η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με εισφορές σε είδος και συγκεκριμένα με την εισφορά των μετοχών της εταιρείας «BYTE COMPUTER- κατόπιν αποδοχής των μετόχων αυτής της από 1.7.2022 υποβληθείσας Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης, με δυνατότητα μερικής κάλυψης της εν λόγω αύξησης η Ideal ουσιαστικά απορροφά τη Byte computer.

Η Ideal Holdings θα προχωρήσει σε Eκτακτη Γενική Συνέλευση στις 25 Ιουλίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, με υβριδικό τρόπο, ήτοι με φυσική παρουσία των μετόχων στο κτήριο της ΕΧΑΕ ή εξ αποστάσεως.

Noval Property: Θετικές εκτιμήσεις για το ελληνικό real estate

O CEO της Noval Property κ. Καπετανακος, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου για τα ακίνητα και το Real Estate επεσήμανε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων αντιδρά πλέον ενεργά, με σχεδόν 4 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης.

Σήμερα παρατηρείται ένας διαφορετικός τύπος επενδυτικών σχεδίων, με έργα υψηλής ποιότητας, περισσότερες κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων, καθώς και πιο σύνθετες συναλλαγές απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η αγορά ωριμάζει και πλησιάζει σταδιακά στο σημείο που βρίσκονται και αγορές του εξωτερικού.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η τάση επένδυσης στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί να συνεχιστεί, ο κ. Καπετανάκος εξήγησε ότι πλέον η αγορά διαθέτει καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν, πολλά «πράσινα» κτήρια και μεγάλα έργα αστικής ανάπλασης, έχει προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό επενδυτών από το εξωτερικό και ότι η τάση αυτή αναμένεται ότι θα συνεχιστεί.

«Tέλος εποχής» για τις μετοχές Νίκα και Καραμολέγκο

Τη διαγραφή των μετοχών της εταιρίας «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της εταιρίας ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης ενέκρινε και την διαγραφή των μετοχών της εταιρείας «ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της εταιρίας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα