Νέα
  • ΓΔ: 906.03 +0.21%
  • Τζίρος: 15,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το «σωσίβιο»-ΟΤΕ, οι πολύφερνες τράπεζες και η απαντοχή της FITCH

Πηγή: Eurokinissi

Το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία εμφάνισε ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο (δηλαδή, περισσότερες εισαγωγές έναντι εξαγωγών) το Μάιο του 2021 για πρώτη φορά από το 1991, αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο που ο DAX έκλεισε με μικρή υποχώρηση.

Αντίθετα, οι άλλοι δείκτες των μεγάλων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης δεν επηρεάστηκαν αρνητικά και έκλεισαν με οριακές ή μεγαλύτερες ανόδους.

Χαμηλοί οι όγκοι συναλλαγών στις περισσότερες αγορές, επηρεασμένοι απο την συγκυρία, αλλά και από το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές λόγω Εθνικής Εορτής (Hμέρα Ανεξαρτησίας).

Αργία, αλλά προβληματισμός για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

«Αιματοβαμμένος» ήταν ο εορτασμός της ημέρας Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου) στις ΗΠΑ και αυτό άφησε πίσω τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι Αμερικανοί.

Το ερώτημα «Ανάπτυξη ή πληθωρισμός» για τους αναλυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων καταλήγει στην «Σολομώντεια» λύση δραστική αντιμετώπιση του πληθωρισμού με ήπια υποχώρηση της ανάπτυξης. Το γνωστό soft landing.

Πάντως, τα αμερικανικά futures ήταν ήπια αρνητικά χθες βράδυ.

ΧΑ: Με αγορές της τελευταίας στιγμής κρατήθηκαν οι 800 μονάδες

Το χειρότερο σενάριο, δηλαδή, το σπάσιμο των 800 μονάδων αποφεύχθηκε. Αφού ο Γενικός Δείκτης εκανε χαμηλό ημέρας στις 801-802 μονάδες εμφανίστηκαν αγοραστές σε συγκεκριμένα blue chips, ήρθε και το «ιππικό» των market makers και έσωσε την κατάσταση.

Οπως έχουμε επισημάνει στην «Η», τα επίπεδα των 800-820 μονάδων είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Αν σπάσουν οι 800 μονάδες αλλάζει η τάση και γίνεται ξεκάθαρα πτωτική. Θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές γεωπολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις για να ξαναγίνει ανοδική.

Αξιολόγηση της FITCH: Δείκτης εξελίξεων η υποχώρηση των ομολόγων

H αξιολόγηση της FITCH την Παρασκευή, θα είναι μία από τις εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν τη διολίσθηση του ελληνικού χρηματιστηρίου και κυρίως των τραπεζικών μετοχών. Oμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε σε μακροοικονομικό επίπεδο ούτε σε μικροοικονομικό (εταιρικό) επίπεδο. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα χθες κατέγραψαν μία σημαντική υποχώρηση της απόδοσής τους κάτω από 3,5% στο 3,471%. Δεν ξέρω εάν σας λέει κάτι αυτό.

Πάντως, η FITCH θα ζυγίσει θετικά σενάρια (ανάπτυξη μεγαλύτερη από την μεσοσταθμική της Ευρωζώνης) και αρνητικά σενάρια (αυξημένος πληθωρισμός, ελλείμματα και χρέος) προκειμένου να βγάλει την δική της αξιολόγηση. Που μπορεί και να μην αλλάξει και κάτι...

Τράπεζες: Μήπως έγιναν ελκυστικές oι αποτιμήσεις;

Αρχίζει να εκνευρίζει αυτή η ιστορία με την αποθέωση των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους οίκους, με την ταυτόχρονη υποχώρηση των μετοχών τους.

Μία αντιφατική ιστορία που δημιουργεί υπόνοιες είτε για προσπάθεια χειραγώγησης (manipulation στα ελληνικά) της αγοράς, είτε για προσπάθεια δημιουργίας αγοραστικού ενδιαφέροντος εκ μέρους μεγάλων ξένων ομίλων, προκειμένου να πουλήσουν κάποιοι.

Πάντως, οι εγχώριοι θεσμικοί και ιδιώτες ίσως θα πρέπει να ξαναδούν τις χαμηλές αποτιμήσεις και να τις επαναξιολογήσουν προς την κατεύθυνση της αγοράς.

Εκτός εάν οι εγχώριοι επενδυτές εκτιμούν ότι το μέλλον θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο γι' αυτές.

Alpha Bank

Η Alpha Bank και η Nexi επιβεβαίωσαν χθες ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό του κλάδου αποδοχής πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών (merchant acquiring) στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την έλευση μίας νέας εποχής ψηφιακών πληρωμών στη χώρα.

Οι δύο Ομιλοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας εταιρείας με την επωνυμία «Nexi Payments Greece», που στοχεύει στην παροχή πρωτοποριακών λύσεων για εμπόρους, καθώς και στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής στην ελληνική αγορά.

Aegean: Νησίδα ασφαλείας σε έναν κλάδο που βρίσκεται στα «χαρακώματα»

Το «ισχυρό χαρτί» για την αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι. Οι μετοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό (άμεσα ή έμμεσα) βρίσκονται σε «πρώτο ράφι» αυτή την περίοδο.

Η Aegean, για παράδειγμα, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων όσων θέλουν να ποντάρουν στον τουρισμό. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Aviation-Event, το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον Δήμο της Αθήνας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ο CEO της Αegean κ. Δημ. Γερογιάννης τόνισε ότι η θερινή σεζόν παρουσιάζει μια ιδιαίτερα έντονη δυναμική ως προς τις προκρατήσεις, με αυξημένους συντελεστές πληρότητας που πλησιάζουν τα προ πανδημίας επίπεδα, ενδεικτικό της έντονης και απότομης αύξησης της ζήτησης.

Επεσήμανε, δε, πως στόχος της Αegean είναι αφενός η προσφορά νέων υπηρεσιών και περισσότερων επιλογών για τους επιβάτες και αφετέρου η επίτευξη της πρώτης κερδοφόρας χρονιάς από την έναρξη της πανδημίας. «Δίχως αμφιβολία, σε ένα περιβάλλον με υψηλή αβεβαιότητα και υψηλό κόστος καυσίμων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα παραμένουν βασικές προτεραιότητες», τόνισε ο Δ. Γερογιάννης.

Ο Καγκελάριος συμφωνεί με την γενική κατεύθυνση, αλλά βλέπει τι γίνεται και στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης με τις συνεχείς απεργίες και τις ακυρώσεις των πτήσεων και έτσι κρατά μία μικρή επιφύλαξη -όχι για την Aegean, αλλά για το σύνολο του κλάδου των αεροπορικών στη Ευρώπη.

ΟΤΕ

Για άλλη μία φορά η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί σωσίβιο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Κράτησε το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες. Είναι τέτοια η συμπεριφορά του που οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι εάν δεν ήταν η μετοχή του ΟΤΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ίσως ο Γενικός Δείκτης να ήταν 5-10% χαμηλότερα.

Ωστόσο, οι συναλλαγές του ήταν σχετικά χαμηλές ως προς το σύνολο των συναλλαγών.

ΟΠΑΠ

Kαλή και η εικόνα του ΟΠΑΠ, με αγοραστές στα τελευταία λεπτά και προσπάθεια του market making να την οδηγήσει προς τα 14 ευρώ.

Εχει μπροστά του τις μερισματικές διανομές και επιστροφές κεφαλαίου και αποτελεί ένα από τα καλύτερα divident stocks στην Ευρώπη. Δεν ξέρουμε εάν είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα, αλλά σίγουρα είναι υψηλά.

Eυρωπαική Πίστη

Την πιο εύκολη άνοδο και τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών είχε η μετοχή, μετά την επίσημη ανακοίνωση της διαδικασίας της προαιρετικής δημόσιας πρότασης στα 7,8 ευρώ.

Η μετοχή έκλεισε το διάστημα αυτό με άνοδο 2,63%.

Ευρωσύμβουλοι: Στην «σκυταλοδρομία ανόδου» των μετοχών τεχνολογίας

Μεγάλη άνοδο και με αυξημένους όγκους συναλλαγών για τη μετοχή των Ευρωσυμβούλων. Αναμένει βελτιωμένα μεγέθη το α' εξάμηνο 2022 και διεκδικεί και μεγάλα έργα στην ελληνική επικράτεια μαθαίνουμε.

Είναι η μετοχή τεχνολογίας που θα πάρει με την σειρά της την σκυτάλη ανόδου του κλάδου; Ρωτάμε, γιατί ο συγκεκριμένος κλάδος θυμίζει σκυταλοδρομία ανόδου. Πρώτα η Epsilon Net, μετά η Entersoft και η Profile και τώρα οι Ευρωσύμβουλοι.

Intrakat

Συνεχίζεται το ράλι της μετοχής Intrakat, βασιζόμενο στις πληφορορίες (φήμες) της αγοράς περί πώλησής της.

Και χθες μεγάλη άνοδος στη μετοχή με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Περιμένοντας τον αγοραστή ο οποίος όμως αργεί προς το παρόν.

Μπορεί και να μην έρθει ...

Noval Property

Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης βασίστηκε στα επικαιροποιημένα πρότυπα του Global Reporting Initiative (GRI Standards 2021) καθώς και τις συστάσεις της European Public Real Estate Association (EPRA) ως προς τις Βέλτιστες Πρακτικές Βιωσιμότητας (sBPR). Ο Απολογισμός έχει αναπτυχθεί με την υποστήριξη του τμήματος Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥ Ελλάδος.

Σημαντικό ορόσημο - απόδειξη της δέσμευσης της Noval Property για βιώσιμη ανάπτυξη και επιβεβαίωση των πολιτικών της για την εφαρμογή της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί και η έκδοση πράσινου ομολόγου το 2021 (εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών), το οποίο συνοδεύεται από συγκεκριμένους στόχους βελτίωσης της περιβαλλοντικής/ενεργειακής επίδοσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

Medicon

Τί γίνεται με την μετοχή αυτή; Στη μια συνεδρίαση εκτινάσσεται στα ύψη και στην άλλη βυθίζεται στο χάος. Και όλα αυτά με λίγα τεμάχια.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ