Νέα
  • ΓΔ: 907.95 +0.43%
  • Τζίρος: 11,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εξαιρετική ανθεκτικότητα του ΟΤΕ και η εξωστρέφεια της Cenergy

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Η ύφεση, που μέχρι προ εβδομάδων οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έδιναν πιθανότητες 30%-40% να συμβεί σε Αμερική και Ευρώπη, είναι προ των πυλών και για την Αμερική και για την Ευρώπη και για την Ασία.

Τα βασικά ζητούμενα είναι το τρίμηνο στο οποίο θα συμβεί (δ' τρίμηνο 2022 ή α' τρίμηνο 2023), πού θα χτυπήσει πρώτα, ποια η έντασή της και πόσο θα κρατήσει. Οι περισσότεροι τώρα ισχυρίζονται ότι οδεύουμε σε ένα soft landing της παγκόσμιας ανάπτυξης, δηλαδή πολύ χαμηλούς ρυθμούς (μέχρι 1,2-1,5%), ή σε μια εξαιρετικά σύντομη υφεσιακή φάση.

Το «θρίλερ» έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

O «Γερμανός ασθενής» παρασύρει σε πτώση το ευρώ

Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή! Πριν από 10 χρόνια, η πανίσχυρη Γερμανία κούναγε το δάκτυλο στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Δέκα χρόνια μετά, η Γερμανία αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα από τη δεκαετία του '70.

Ενεργειακή κρίση με πλαφόν σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μεγάλο πληθωρισμό (ο εφιάλτης των Γερμανών), έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου (πρώτη φορά από το 1991) και γενικευμένη κοινωνική κρίση με απεργίες στα μεγαλύτερα συνδικάτα.

Το θέμα είναι ότι τα γερμανικά προβλήματα σε συνδυασμό με την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων οδηγούν σταδιακά την ισοτιμία του ευρώ σε 1/1 με το αμερικανικό δολάριο.

Πετρέλαιο: Μπορεί να υποχωρήσει μέχρι τα 65 δολάρια το βαρέλι

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (πολλά κλισέ σήμερα ο Καγκελάριος). Η ύφεση φέρνει μείωση παραγωγής και μείωση τιμών πετρελαίου.

Ηδη το Brent έχει υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι (περίπου στα 97 δολάρια διαμορφώθηκε) και σύμφωνα με νέα μελέτη της Citi, υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει στα 65 δολάρια το βαρέλι.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ξεκίνησαν ήπια ανοδικά χθες οι ευρωπαϊκές αγορές και στη συνέχεια ήρθε η «σφαγή των αμνών». Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 12.401 μονάδες με υποχώρηση 2,91%, ο γαλλικός CAC έχασε και τις 5.800 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx βρέθηκε στο -2,68%.

Οι ελπίδες των χρηματιστών στην Ευρώπη είναι να έχουμε κάποια λεκτική παρέμβαση (ή όχι μόνο λεκτική) από την ΕΚΤ αύριο που θα καταφέρει να φρενάρει την πτώση.

Γενικότερα, υπάρχει μεγάλος φόβος στην Ευρωζώνη από την κατάσταση της Γερμανίας. Γιατί εάν οι Γερμανοί «κρυώσουν», οι υπόλοιποι θα πάθουν «πνευμονία».

Βρετανική οικονομία: Συμπάσχει με την Ευρωζώνη

Για να μη νομίσουμε ότι όσοι είναι εκτός του «μαντριού» περνούν καλύτερα, η Βρετανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της από τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν στην εξουσία ήταν οι Εργατικοί και προετοιμαζόταν η εποχή της Θάτσερ.

Μεγάλος πληθωρισμός, μείωση κατανάλωσης και χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Ο FTSE 100 (στο Σίτι) έχασε πάνω από 2,8% χθες, αλλά τουλάχιστον έχει κρατήσει τις στηρίξεις των 7.000 μονάδων. Μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον.

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, η Βρετανία αντιμετωπίζει και προβλήματα εφοδιασμού που είναι απόρροια του Brexit.

Nasdaq: Mια απρόσμενη τεχνολογική άνοδος

Ενώ οι άλλοι δύο βασικοί αμερικανικοί δείκτες υποχωρούσαν, ο Nasdaq κινούνταν ανοδικά (άνω του 1%) προς το τέλος των αμερικανικών συνεδριάσεων. Ίσως οι υπερπιεσμένες αποτιμήσεις βασικών τεχνολογικών μετοχών να αποτέλεσαν αφορμή για αγορές.

Ισως να υπάρχει και άλλος λόγος, που εμείς μακριά από τη Νέα Υόρκη δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα. Πάντως η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί τις τοποθετήσεις σε αμερικανικά assets.

Στον βωμό της θυσίας οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Οι τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν στα επίπεδα που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίων τους. Πώς ερμηνεύεται όμως η μεγάλη πτώση;

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν την μεγαλύτερη έκθεση απ' όλα τα blue chips στα ξένα χαρτοφυλάκια. Σε περιόδους κρίσεων, οι ξένοι επενδυτές (ιδιαίτερα εάν γράφουν κέρδη) ξεπουλούν όλες τις «περιφερειακές» τοποθετήσεις τους και αυξάνουν ρευστότητα. Ετσι ερμηνεύεται η μεγάλη πίεση στις τραπεζικές μετοχές.

Εάν θυμάστε το χθεσινό σχόλιο του Καγκελάριου σχετικά με τον υπέρμετρο... θαυμασμό των ξένων οίκων για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και την αναντιστοιχία του με τις πωλήσεις στο ταμπλό...

Γενικός Δείκτης

Ο φόβος μας έγινε πραγματικότητα. Οι 800 μονάδες έσπασαν με ιδιαίτερη ευκολία χθες και δεν παρουσιάστηκε καμία στήριξη. Τα δεδομένα δεν είναι ευχάριστα, αλλά για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο υπάρχει στους χρηματιστηριακούς κύκλους η αισιοδοξία ότι θα εμφανιστούν αγοραστές σε συγκεκριμένες μετοχές στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αν μάλιστα μας αναβαθμίσει και η Fitch, τότε η επιστροφή πάνω από τις 800 μονάδες θεωρείται δεδομένη -αλλά το πλαφόν θα είναι οι 820 μονάδες.

Στο αρνητικό σενάριο συνέχισης της πτώσης, η επόμενη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 750-780 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

Cenergy

Τη συμπάθειά μας προς τις εξωστρεφείς εταιρείες δεν την κρύψαμε. Η Cenergy αποτελεί ίσως την πλέον εξωστρεφή εταιρεία του ομίλου Viohalco αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας γενικότερα. Ανακοίνωσε χθες το έκτο έργο στο εξωτερικό σε διάστημα μηνών.

Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας και Δέσμευσης Παραγωγής (Exclusivity and Capacity Agreement - ECA) για την προμήθεια inter-array καλωδίων XLPE 66 kV και συναφών εξαρτημάτων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long 2 και 3.

Το έργο κατασκευής Hai Long στην Ταϊβάν αποτελείται από δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα (OWF), τα Hai Long 2 (HL2) και Hai Long 3 (HL3), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.044 MW.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 140 χιλιόμετρα XLPE μονωμένων inter-array καλωδίων 66 kV με τα συναφή εξαρτήματα. Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. H κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 για το Hai Long 2 και το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου έτους για το Hai Long 3.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, στη συνεδρίασή του στις 28.06.2022, αποφάσισε ομοφώνως την τροποποίηση διάθεσης ποσού ύψους ευρώ 1,6 εκατ. από το ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει.

Πρόκειται για υπόλοιπο/διαφοράς προϋπολογισθεισών – πραγματοποιηθεισών δαπανών εκδόσεως του ΚΟΔ, προκειμένου με το ποσό αυτό να καλυφθούν, το αργότερο έως 31.12.2022, ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.

ΔΕΗ

Παρελθόν αποτελούν και τα 5 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ. Θυμάστε τον αγώνα που έκανε η διοίκηση με market making και αγορές ιδίων για να τη στηρίξουν πάνω από τα 5 ευρώ.

Χθες έκλεισε στα 4,94 ευρώ.

ΟΤΕ

Και πάλι σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση με πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων, η μετοχή του ΟΤΕ είχε οριακές απώλειες και παραμένει πάνω από τα 16 ευρώ. Εξαιρετική ανθεκτικότητα.

Ελπίζουμε να συνεχίσει να αποτελεί τον «ισχυρό λιμενοβραχίονα που θα σπάνε πάνω του τα κύματα των ρευστοποιήσεων» του ελληνικού χρηματιστηρίου (έχει έμπνευση ο Καγκελάριος σήμερα).

Alpha Trust

Eισήχθη -με μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά- ο όμιλος Alpha Trust στην Κύρια Αγορά. Μια μετάταξη που λόγω ιστορίας (35 ετών) στη διαχείριση επενδύσεων, τη δικαιούται απόλυτα. Έλαμπε ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης από χαρά έχοντας τώρα δύο εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, την Alpha Trust Aνδρομέδα ΑΕΕΧ και την Alpha Trust ΑΕΔΑΚ.

Βέβαια οι τυμπανοκρουσίες σε μία τέτοια ημέρα διόρθωσης ίσως ήταν υπερβολικές. Πάντως ο κ. Ταμβακάκης έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο. «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι».

Noval Property

Χορηγήθηκε άδεια για τη μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου και την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κατόπιν της ανωτέρω αύξησης, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται πλέον σε διακόσια εξήντα οκτώ εκατομμύρια εξακόσιες εξήντα επτά χιλιάδες οκτακόσια εβδομήντα ευρώ (268.667.870), διαιρούμενο σε διακόσια εξήντα οκτώ εκατομμύρια εξακόσιες εξήντα επτά χιλιάδες οκτακόσιες εβδομήντα (268.667.870) κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ