Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η έντονη υποχώρηση της ΕΤΕ και το απροσδόκητο ξεπούλημα στην Ελλάκτωρ

Πηγή: Eurokinissi

Οι Γερμανοί μοιάζουν αρκετά πανικοβλημένοι με την πρόθεση της Gazprom να μειώσει τις ροές του φυσικού αερίου. Η γερμανική πολιτική ηγεσία θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο πριν βρει άμεσα εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η είδηση πάντως για την Gazprom οδήγησε σε αρνητικό πρόσημο τον DAX.

Δεν ήταν μεγάλη η πτώση, αλλά ήταν ενδεικτική προθέσεων και τάσεων. Θα παρακολουθούμε τον DAX μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να δούμε πού θα καταλήξει το θέμα, χρηματιστηριακώς. Χθες ξεκίνησε ανοδικά και κατέληξε με μικρή υποχώρηση.

Σε ό,τι αφορά το άλλο «προβληματικό» μέλος της ΕΕ (εκτός από εμάς), την Ιταλία, ο MIB συνεχίζει ανοδικά και μάλιστα έντονα. Οι Ιταλοί θυμούνται ότι και τη δεκαετία του '70 είχαν παρεμφερή προβλήματα (και μάλιστα με προβλήματα τρομοκρατίας) και τα έβγαλαν πέρα.

Aμερικανικές αγορές: Μια ύφεση που ουδείς ξέρει πότε θα ξεσπάσει

Όλοι μιλούν για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά προς το παρόν φτάνουμε Αύγουστο και ακόμη τα μεγέθη είναι καλά. Ίσως το δ’ τρίμηνο να υπάρξουν ενδείξεις αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο. Προς το παρόν οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ δίνουν πιθανότητες 30-40% για ύφεση.

Αυτό σημαίνει ότι κατά 60-70% οι πιθανότητες είναι να μείνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η Αμερική. Εξαρτάται πώς βλέπει ο καθένας το ποτήρι. Μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Ο Dow Jones βρίσκεται σε τροχιά προς τις 32.000 μονάδες, ο S&P 500 προς τις 4.000 μονάδες και ο Nasdaq εξαρτάται από τα αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.

FED: Θα πατάξει τον πληθωρισμό, «σκοτώνοντας» την ανάπτυξη;

H αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ξεκινά σήμερα, Τρίτη, τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με ακόμα μία τεράστια αύξηση των επιτοκίων της.

«Η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 0,75% ή περισσότερο αυτή την εβδομάδα για να περιορίσει τον πληθωρισμό», αναφέρουν οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock,

Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, «οι κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν μόνο μια ήπια επιβράδυνση, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι απίθανο, κατά την άποψή μας».

XA: Στάση αναμονής πριν τις 850 μονάδες ή μήπως πτώση πάλι προς τις 820;

«Στόλαρε» (κατά την αεροπορική διάλεκτο) ο Γενικός Δείκτης χθες, ανάμεσα σε αντικρουόμενες τάσεις δεικτοβαρών blue chips. H διελκυστίνδα κρατά ισορροπίες. Το θέμα είναι εάν από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας οδηγηθούμε προς τις 840-850 μονάδες ή μήπως προς τις 820 μονάδες.

Οπως την είδαμε πάντως την αγορά χθες, το πτωτικό σενάριο (προς τις 820 μονάδες) είναι πιο λογικό. Οι χαμηλοί όγκοι προδικάζουν ήπια διόρθωση.

ΕΤΕ

«Επαιξαν» οι δηλώσεις του κ. Μυλωνά στα ΜΜΕ, αλλά η αγορά στο τέλος είχε άλλες προθέσεις. Από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή κατέγραφε σημαντική άνοδο, αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν πωλητές και η μετοχή υποχώρησε έντονα.

Πάντως η εικόνα της μετοχής παραμένει καλή και είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα.

Ελλάκτωρ

Αυτό πάλι το ξεπούλημα προς το τέλος της συνεδρίασης ήταν μάλλον απροσδόκητο. Αλλά επειδή η μετοχή δεν κάνει τρελούς τζίρους, ούτε έχει μεγάλες επαφές (πλην των Ολλανδών) με ξένα funds, μάλλον η χθεσινή πτώση μοιάζει για προσυνεννοημένη συναλλαγή. Ούτε το market making δούλεψε.

Για να δούμε εάν θα ισορροπήσει σήμερα. Στις 28/7 έχει την τακτική γενική συνέλευση.

EXAE: Βελτιώθηκε οικονομικά ο όμιλος το α’ εξάμηνο

Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΕΧΑΕ το α' εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 8,0 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,1% σε σχέση με τα 7,4 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το α' εξάμηνο του 2022, ανήλθαν στα 5,7 εκατ. έναντι 5,3 εκατ. το α' εξάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 7,5%.

Το α' εξάμηνο του 2022 η κερδοφορία του Ομίλου ενισχύθηκε από έκτακτα έσοδα (έσοδα από επιστροφές φόρου) 0,6 εκατ., και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 5,4 εκατ. έναντι 5,1 εκατ. το α' εξάμηνο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 5,9%. Ο κύκλος εργασιών το α' εξάμηνο του 2022 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε 19,6 εκατ., έναντι 18,4 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,5%.

Το 59% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζοντας μια μεταβολή EUR0,9 εκατ. σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2021, ήτοι αύξηση 8,7%. Ποσοστό 12% του κύκλου εργασιών αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο σε συνάρτηση με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά EUR0,5 εκ. σε σχέση με το περυσινό α' εξάμηνο (+29,0%), κυρίως λόγω της αύξησης του μεγέθους της αγοράς. Τα εύσημα για την καλή εικόνα πάνε και στην παλιά διοίκηση και στη νέα διοίκηση.

Entersoft: Ενα θετικό εξάμηνο και μια αισιόδοξη πρόβλεψη

Παρά τη δυσμενή συγκυρία η Entersoft συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξή της βασιζόμενη σε ένα μείγμα οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το α' εξάμηνο 2022:

  • Έσοδα 14,6 εκατ., έναντι 12,6 εκατ. στο α' εξάμηνο 2021
  • EBITDA 4,6 εκατ., έναντι 4,4 εκατ. στο α' εξάμηνο του 2021
  • Διατήρηση υψηλής ρευστότητας με ταμειακά διαθέσιμα 16,6 εκατ. και καθαρά διαθέσιμα 4,3 εκατ. μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού

Η αύξηση των εσόδων κατά 16% προήλθε κατά το ήμισυ (50%) οργανικά και κατά το υπόλοιπο από την εξαγορά των LogOn και Bit Software. To α' εξάμηνο 2022 διαπιστώθηκε σημαντική ανάπτυξη των εσόδων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και ιδιαίτερα στην ηλεκτρονική τιμολόγηση (Retail Link eInvoicing) που κατέγραψε οργανική ανάπτυξη 31% σε σχέση με το α' εξάμηνο 2021, καθώς και στα προϊόντα Logistics και Warehouse Management όπου επιτεύχθηκε αύξηση 30% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021

Ιντρακόμ

Μεγάλη σύμβαση αμυντικού εξοπλισμού με τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, αξίας 8,1 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων IRIS-T, ανακοίνωσε η Intracom Defence.

Με αυτή την νέα ανάθεση, η IDE επεκτείνει την επιτυχημένη της συνεργασία με την Diehl Defence στο πολυεθνικό συνεργατικό πρόγραμμα IRIS-T.

R Ενέργεια 1: Eνεργειακό ομόλογο

Στις 29 Ιουλίου 2022 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Ομολογιών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών των 4.075 κοινών ονομαστικών άυλων Ομολογιών του κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ), ονομαστικής αξίας 1.000 Ευρώ που έχει εκδώσει η R Ενέργεια 1.

Συγκεκριμένα, στις 22.12.2021 ολοκληρώθηκε η Περίοδος Κάλυψης του ΚΟΔ της ανωτέρω εταιρείας όπου διατέθηκαν, με Ιδιωτική Τοποθέτηση σύμφωνα με τις από 24.11.2021 και 25.11.2021 αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, συνολικά 4.075 κοινές ονομαστικές άυλες Ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία, με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 4.075.000 ευρώ. Το ΚΟΔ έχει διάρκεια πέντε (5) έτη, ετήσιο επιτόκιο 4,50% και δέκα (10) εξαμηνιαίες περιόδους εκτοκισμού. Η ημερομηνία έκδοσης του ΚΟΔ ορίστηκε η 22η Δεκεμβρίου 2021.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ