Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αφύπνιση των τραπεζών και η αθόρυβη άνοδος της Jumbo

Δυναμική άνοδος στη χτεσινή συνεδρίαση για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street, μετά την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις το προσεχές διάστημα.

Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, πάντως, ήταν μέσα σε αυτά που είχαν προεξοφλήσει οι αγορές στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Aυτά είναι γνωστά. Αυτά που είναι λιγότερο γνωστά είναι ότι αυξάνονται οι φωνές στην Αμερική που λένε δύο πράγματα:

  • Οι αυξήσεις επιτοκίων από μόνες τους δεν επαρκούν για να μειώσουν τον πληθωρισμό.
  • Οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων το μόνο που κάνουν είναι να επιταχύνουν την είσοδο της Αμερικής σε ύφεση.

Το τι θα γίνει και ποιοι θα δικαιωθούν θα το ξέρουμε σε 2-3 μήνες. Γιατί μετά θα αρχίσουν τα δύσκολα.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μετά από τις απαισιόδοξες συνεδριάσεις, ήρθε και μία μάλλον καλή χρηματιστηριακή ημέρα για τα περισσότερα και μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σήμερα θα δούμε πώς θα επηρεαστεί πάλι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ΗΠΑ αλλά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Όσο για τα χρηματιστήρια μετοχών, τα βλέμματα είναι στραμμένα σε Γερμανία και Ιταλία. Οι λόγοι είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι.

Σε ύφεση βρίσκεται ήδη πιθανότατα η ευρωζώνη, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφεραν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn. Προβλέπουν συρρίκνωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,2% το τέταρτο.

Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2023, αναφέρουν. «Κοιτάζοντας τις διάφορες χώρες, έχουμε τη Γερμανία και την Ιταλία σε σαφή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

«Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας στρέφονται προς μια πιο έντονη ύφεση, σε περίπτωση ακόμη πιο σοβαρής διακοπής των ροών φυσικού αερίου ή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ».

ΧΑ: Καλή συνεδρίαση, χαμηλές συναλλαγές

Το γνώριμο σκηνικό της ανόδου δεικτών και μετοχών αλλά με ελάχιστες συναλλαγές είδαμε και χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 834 μονάδες (με 836 υψηλό ημέρας) με συναλλαγές κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, παραμένει ανοικτός ο δρόμος προς τις 850 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά ίδιες πιθανότητες δίνουμε να ξανακυλήσει ο ΓΔ προς τις 820 μονάδες.

Ολα είναι θέμα συγκυρίας και διεθνών εξελίξεων.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος αφυπνίστηκε χθες, ακολουθώντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αύξηση επιτοκίων σηματοδοτεί αυξημένα επιτοκιακά περιθώρια και οργανικά κέρδη. Βέβαια, υπάρχει και η πλευρά των ομολόγων και ειδικά αυτών που έχουν και στα εποπτικά κεφάλαια και στα εμπορικά χαρτοφυλάκια (για trading).

Εκεί η εικόνα αλλάζει. Κάποιες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα με αποδόσεις στο 1%, τώρα που έχουν αποδόσεις άνω του 3% θα γράφουν ζημιές.

Alpha Bank

Πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή της Alpha Bank με μεγάλη άνοδο και αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Ευνόησε και η ομιλία Ψάλτη σχετικά με τους στόχους της τράπεζας στη Ρουμανία. Πάντως η μετοχή «χρωστούσε» μία ανοδική αντίδραση προς τα 0,85 ευρώ. Αυτά τα επίπεδα προ μηνός ήταν επίπεδα στήριξης.

ETE

Eπέστρεψε πάνω από τα 3 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ και μας έδειξε ότι αποτελούν μία καλή στήριξη. Όταν υποχωρεί κάτω απ' αυτά, συνήθως βγαίνουν αγοραστές και τη «σκουπίζουν». Μαθαίνουμε ότι τα αποτελέσματα 6μήνου θα έχουν ευχάριστες εκπλήξεις.

Σε πολλούς τομείς. Ποσοτικούς και ποιοτικούς.

Eurobank

Για τρίτη διαδοχική χρονιά (2020-2021-2022) η Eurobank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που εντάχθηκε στη λίστα με τις 20 Most Admired Companies στην Ελλάδα, που διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό Fortune.

Τράπεζα Πειραιώς: Με ξεχωριστό ενδιαφέρον το δελτίο αγροτικών προϊόντων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οικονομικές αναλύσεις σχετικά με βασικά αγροτικά προϊόντα. Το σιτάρι και το καλαμπόκι είναι στο προσκήνιο των διεθνών χρηματιστηριακών εξελίξεων όπως και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Έτσι, το Δελτίο αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Σημαντική αποκλιμάκωση στην τιμή τους εμφάνισαν τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όσο και τα επιμέρους προϊόντα, με πρωταγωνιστές το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια, το βαμβάκι και τον χυμό πορτοκαλιού. Αν και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια του πολέμου συνεχίζει να υφίσταται -αναφέρει το Δελτίο της τράπεζας- η μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, πλήττοντας τη ζήτηση, και η θετική δυναμική του δολαρίου ενδέχεται να περιορίσουν περαιτέρω τις αποδόσεις στα αγροτικά, αλλά και γενικότερα στα εμπορεύματα.

Επιπρόσθετα, για τον κλάδο των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), η αναμενόμενη απόφαση για «ξεκλείδωμα» των ουκρανικών σιτηρών και η διοχέτευσή τους στην αγορά, πιθανά να θέσουν σε πτωτική τροχιά τις τιμές τους. Η ενίσχυση των εξαγωγών της Ινδίας σε ζάχαρη, ύστερα από τον περιορισμό προηγούμενων μηνών λόγω της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης, πιθανά να συμβάλλει σε υποχώρηση της τιμής της. Για τα βοοειδή, η σφιχτή παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση, πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή τους.

Καθώς η αργή πρόοδος των μουσώνων έχει καθυστερήσει τη σπορά του ρυζιού και οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί στην Ινδία, διαφυλάσσοντας την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, δύναται να υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρυζιού.

Motor Oil

Διαψευστήκαμε (να τα λέμε και αυτά) ως προς την επίδραση του Σαουδάραβα ηγέτη και της Σαουδικής Αραβίας στη Motor Oil.

Η μετοχή πιέστηκε χθες, αλλά όχι ανησυχητικά. Τελικά για τις «παλιές αγάπες μη μιλάς» (Aramco-Motor Oil).

Ιντραλότ

Συνεχίζει προς τα υψηλά 6μήνου η μετοχή, αφού ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη βοήθεια της Standard.

Τώρα που υπάρχει η χρηματοδότηση θα πρέπει να έρθει η σειρά των έργων

Jumbo

Αθόρυβα υψώνεται η μετοχή της Jumbo πάνω από τα 15 ευρώ. Πολύ καλή και ισχυρή ανοδική κίνηση που πλέον έχει ως στόχο τα 15,5 ευρώ κατ' αρχάς και τα 16 ευρώ αργότερα. Μαθαίνουμε ότι οι πωλήσεις της στην Ελλάδα έχουν ανακάμψει σε παλαιότερα (υψηλά) επίπεδα.

Το καλοκαίρι πάντα δημιουργεί ζήτηση σε παιχνίδια.

KEKΡΩΨ

Όχι, δεν έχουν νέα για την υπόθεση του Παλαιού Ψυχικού. Ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν το μετοχικό κεφάλαιο για να συμψηφίσουν ζημιές.

Από την 1η Αυγούστου 2022 οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία, 0,15 ευρώ ανά μετοχή

Ελλάκτωρ

Ασανσέρ έχει γίνει η μετοχή κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Άντε να γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων να αποκτήσει κάποια σταθερότητα.

Πάντως η εταιρεία θα κινηθεί σε πολλά επίπεδα από το δ' τρίμηνο. Αρκεί να παραμείνει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και η ευρύτερη οικονομία.

Πάντως προσπαθούμε ακόμη να αναλύσουμε τι θέλει να πει η ανακοίνωση για την προαιρετική δημόσια προσφορά και χαθήκαμε μέσα σε τυπικές και νομικιστικές διευκρινίσεις. Κάποιοι έκαναν λάθος ή μου φαίνεται; Κρατάμε την παρακάτω παράγραφο: «Kατά την ολοκλήρωση της απόκτησης των Προσφερθεισών Μετοχών, ο Προτείνων και τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα θα κατέχουν συνολικά 160.680.530 Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 46,15% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Πρόσθετες Μετοχές που τυχόν αποκτηθούν από τον Προτείνοντα ή τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα μετά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής και μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των Προσφερθεισών Μετοχών δεν συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσοστό».

Μπλε Κέδρος ΑΕΕΠ

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που συνήλθε στα γραφεία της, επί της Παλαιάς οδού Τατοΐου 4, στην Κηφισιά, την Τετάρτη 27.07.2022 και ώρα 09.00 π.μ., δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη επίτευξης της απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας για την λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει νομίμως δημοσιευθεί, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας θα συνέλθει σε επαναληπτική συνεδρίαση την 3η Αυγούστου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09.00 π.μ.

Να μπαίνεις στο χρηματιστήριο με ενθουσιασμό υποσχόμενη πολλές εξελίξεις και μεγάλη ανάπτυξη και στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων (ως εισηγμένη) να μην έχεις απαρτία, συγγνώμη, αλλά δεν ακούγεται ευχάριστα αυτό.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ