Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η δυναμική των τραπεζών και η «βασίλισσα» ΕΚΤΕΡ

Πηγή: Eurokinissi

«Kαλό μήνα» ευχήθηκε στους επενδυτές το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε αρκετό καιρό να δούμε την πλειονότητα των blue chips να κλείνει με θετικό πρόσημο και τις τραπεζικές να κάνουν «πάρτι».

Προς το παρόν η αγορά φαίνεται να κατοχυρώνει βραχυπρόθεσμα το διάστημα των 840-850 μονάδων και βάζει πλώρη προς τις 880 μονάδες, διάστημα στο οποίο είχε συσσωρεύσει αρκετά μέσα στο 2021. Όσο για το πτωτικό σενάριο, οι αναλυτές βλέπουν ότι οι 840-850 μονάδες αποτελούν μία πρώτη στήριξη. Να πούμε ότι υπάρχουν αρκετοί εγχώριοι επενδυτές που αγόραζαν την προηγούμενη εβδομάδα και γράφουν κέρδη αυτή την περίοδο.

Αμερικανικές αγορές

«Όπου ακούς για μεγάλες υφέσεις, πάρε λίγο θάρρος». Το χρηματιστήριο πάντοτε ήταν dual game. Τα κέρδη του ενός είναι οι ζημιές του άλλου. Επίσης διαχρονικά λειτουργούσε ως προεξοφλητικός (του μέλλοντος) μηχανισμός. Τώρα που όλοι μιλούν από καθέδρας για μεγάλη ύφεση, κάποιοι χαμογελούν και αγοράζουν. Γιατί ήδη οι διαχειριστές κεφαλαίων στην Αμερική έχουν προεξοφλήσει την κρίση και οι «δικλείδες ασφαλείας» είναι μεγάλες. Χθες οι διορθωτικές κινήσεις στην Αμερική ήταν χαμηλές. Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν επιστρέψει στο -12% από τα ιστορικά υψηλά τους και αυτό δεν είναι διόλου άσχημο νέο. Επίσης οι Αμερικανοί διαχειριστές προβλέπουν ότι μέσα στο 2022 οι ρυθμοί ανόδου των επιτοκίων θα μειωθούν. Ξεχάστε δηλαδή τα 0,75% και το 1%. Πάμε πάλι για 0,5% ή για 0,25% στο καλό σενάριο.

Ευρωπαϊκές αγορές

Αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές της «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά και εδώ δεν δείχνουν ανησυχία για ενδεχόμενη μεγάλη ύφεση. Ίσως γιατί γνωρίζουν ότι το καλύτερο φάρμακο για τις υφέσεις είναι η αυξημένη εταιρική κερδοφορία στους μεγάλους ομίλους. Ο DAX μετά την «περιπλάνηση» από τις 13.467 μέχρι τις 13.5500 μονάδες έκλεισε τελικά με οριακή μεταβολή στις 13.479 μονάδες. Vertigo. Σταθερά ανοδικός ο δείκτης MIB (Μιλάνο) παρά τα έντονα προβλήματα της Ιταλίας. Αν δεν φοβούνται αυτοί, εσείς γιατί φοβάστε;

Ελληνικές τράπεζες

Να διορθώσουν τις υπερβολές θέλουν οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών (Ελληνες και ξένοι). Οι περισσότεροι θεωρούν αδιανόητη την πτώση της Alpha Bank στα επίπεδα των 0,75 ευρώ που είδαμε πρόσφατα και τώρα η μετοχή επιστρέφει σε δικαιότερα (και υψηλότερα σαφώς) επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τη Eurobank που αρκετοί τη βλέπουν να επιστρέφει μέσα στον Αύγουστο στο 1 ευρώ. Όσο για την ΕΤΕ, η μετοχή «έβγαλε αγοραστές» όταν υποχώρησε κάτω από τα 3 ευρώ (εάν ενθυμούμαι καλώς προ μηνός περίπου) και επέστρεψε τάχιστα πάνω απ’ αυτά. Και όποιοι ρωτάτε για την Τράπεζα Πειραιώς, επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις στο β’ εξάμηνο. Θα τον θυμηθείτε τον Καγκελάριο.

Ελλάκτωρ: Εξαγοράζει το παλιό χρέος (ομόλογο) των 670 εκατ. ευρώ

Πρόταση προς τους κατόχους (ομολογιούχους) να αγοράσει αντί μετρητών το παλαιό ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ που φέρει κουπόνι άνω του 6% (6 3/8%) απευθύνει ο όμιλος Ελλάκτωρ. Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου (υπάρχει δυνατότητα παράτασης). Στην πρότασή του, ο όμιλος προσφέρει αντίτιμο 1.010 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας καθώς και την καταβολή μη πληρωμένων τόκων. Η κίνηση αυτή γίνεται για να απελευθερωθεί ο όμιλος από ένα μεγάλο βάρος που είχε για αρκετά χρόνια.

ΕΚΤΕΡ: Νέα σημαντική σύμβαση στο αεροδρόμιο της Χίου

Για την ΕΚΤΕΡ τα έχουμε ξαναπεί (η «βασίλισσα των μικρομεσαίων συμβάσεων») και η εταιρεία μάς δικαιώνει συνεχώς. Κερδίζει συνέχεια σημαντικές συμβάσεις στο εσωτερικό και έχει αυξήσει θεαματικά τα μερίδια της κατασκευαστικής δραστηριότητάς της.

Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. την 1η Αυγούστου 2022 υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με τη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών / Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων (Δ15), με ποσό σύμβασης 6.690.440,44 ευρώ πλέον Φ.Π.Α 17% και χρόνο κατασκευής έργου 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση, αναδιαρρύθμιση, επισκευή και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Χίου. Επίσης μαθαίνουμε ότι θα κινηθεί δυναμικά και στους χώρους του τουρισμού αλλά και της ενέργειας (όταν ωριμάσουν και ηρεμήσουν τα πράγματα).

Ιντρακόμ

Έργα με σημαντική χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχει καταφέρει να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Intracom Defence. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας - ΕDF 2021 (European Defense Fund), έξι (6) νέα έργα στα οποία συμμετέχει η Intracom Defense επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, κατόπιν σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και αξιολόγησης από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Mermeren

Για την περίοδο από την 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2022, η Mermeren Kombinat AD Prilep πέτυχε έσοδα από πωλήσεις ύψους 14.246.252 ευρώ, πράγμα που συνιστά αύξηση ύψους 5,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το λειτουργικό κέρδος για την περίοδο ανέρχεται στα 7.098.130 ευρώ, το οποίο συγκρινόμενο με το λειτουργικό κέρδος για την ίδια περίοδο τού 2021 ποσού 7.393.354, αντιστοιχεί σε μείωση κατά 3,99%.

Το EBITDA για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2022 είναι €8.182.476, σε σύγκριση με €8.556.454 τής ιδίας περιόδου του προηγουμένου έτους, δηλαδή μειωμένο κατά 4,37%.

Jumbo: Μείωσε κάτω από 10% το ποσοστό της η Fidelity

H εταιρεία FMR LLC ενημέρωσε ότι από την 27.07.2022, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου μίας εκ των ελεγχόμενων εταιρειών και συγκεκριμένα της Fidelity Management & Research Company LLC κατήλθε του κρίσιμου ορίου. Το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της ελεγχόμενης εταιρείας Fidelity Management & Research Company LLC ανέρχεται πλέον σε 9,99% και συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό που κατέχει έμμεσα η FMR LLC.

Πετρέλαιο

Ασανσέρ έχουν γίνει οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των ασθενών μακροοικονομικών. Τα στοιχεία από την Κίνα πίεσαν αρκετά την τιμή του WTI (West Texas) προς τα 93 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά, κοντά στα 100 δολάρια διαμορφωνόταν η τιμή του Brent στο Λονδίνο.

Prodea: A luxury real estate company. «Ανοιγμα» προς την «καλή ζωή»

Αίσθηση υψηλής αισθητικής μάς δίνει τελευταία η Prodea που έχει ανοιχθεί στις πολυτελείς συμβάσεις. Μετά το ξενοδοχείο στην Cortina (Ιταλία), χθες μας ανήγγειλε ότι το διεθνούς φήμης και βραβευμένο εστιατόριο LPM Restaurant & Bar αποτελεί την τελευταία προσθήκη της MHV Mediterranean Hospitality Venture Ltd ενισχύοντας την καταξίωση του Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol ως του απόλυτου γαστρονομικού προορισμού της Λεμεσού.

Το LPM Restaurant & Bar αποτελεί ένα μοναδικό γαστρονομικό concept που ξεκίνησε το 2007 στο Λονδίνο, εμπνευσμένο από κομψά εστιατόρια και μπαρ της Γαλλικής Ριβιέρας, και επεκτάθηκε γρήγορα σε Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι, Μαϊάμι και Ριάντ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ