Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυνατή συνεδρίαση της ΔΕΗ και η εκτίμηση για την Πειραιώς

Στις μετοχές τεχνολογίας κυρίως και σε κάποια θετικά μακροοικονομικά στοιχεία (Υπηρεσίες) αποδίδεται η σημαντική χρηματιστηριακή ανάκαμψη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street.

Οι φόβοι για την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθούν να δεσπόζουν στην ειδησεογραφική επικαιρότητα. Ίσως η λήξη της επίσκεψης λειτούργησε κατευναστικά για τις χρηματιστηριακές αγορές. O Dow Jones υπερκάλυψε τις προχθεσινές απώλειες και διαμορφώθηκε πάνω από τις 32.800 μονάδες. Καλή συνεδρίαση για τον S&P 500 που κινείται πλέον προς την κατεύθυνση των 4.200 μονάδων και μία πολύ καλή συνεδρίαση για τον Nasdaq που οδεύει προς τις 14.000 μονάδες.

S&P VIX: O δείκτης «φόβου» κινείται σε χαμηλά διμήνου

Στα χαμηλά διμήνου έχει περιέλθει ο δείκτης μεταβλητότητας (τον ονομάζουν δείκτη «φόβου» οι Αμερικανοί) μετά την υποχώρηση κατά 8%. Διαμορφώνεται στο 21, που είναι μία θετική ένδειξη για τη χρηματιστηριακή κατάσταση στην Αμερική.

Ευρωπαϊκές αγορές

Εάν όμως η Αμερική χρηματιστηριακά ξορκίζει το «φάντασμα της ύφεσης», οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν σε άνοδο και μάλιστα το ενδιαφέρον βρίσκεται στις δύο πιο προβληματικές περιπτώσεις (από τις μεγάλες οικονομίες) της Ευρωζώνης. Πρώτα τη Γερμανία, της οποίας ο δείκτης DAX απέχει 10% από τα ιστορικά υψηλά του και μετά της Ιταλίας, που ο MIB έχει υποχωρήσει και αυτός περίπου 20% από τα ιστορικά υψηλά του.

Η Γερμανία κερδίζει χρόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (με τη χρήση και της πυρηνικής ενέργειας πλέον) και η Ιταλία... έχει μάθει δεκαετίες τώρα να ζει άνευ κυβερνήσεων. Tέλος, επισημαίνουμε και κάτι μάλλον γλαφυρό. Η Τουρκία ανακοίνωσε τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1996 αλλά ο τουρκικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο 2%. Σημάδια των καιρών και των παραλογισμών.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είδαμε χθες μικρή μεταβλητότητα ανάμεσα στις 872 μονάδες και τις 866 μονάδες και τελικά ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 870 μονάδες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ, ενώ οι 5 μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές (Alpha Bank, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank) κατέγραψαν το 65% περίπου των συνολικών συναλλαγών. Το ζητούμενο πλέον είναι να προσεγγισθούν οι 890 μονάδες, ώστε να κλείσει ακόμη περισσότερο το κενό της διόρθωσης που ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δύσκολο μεν, εφικτό δε.

ΕΧΑΕ

Μαθαίνουμε ότι ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) ετοιμάζει έντονη καμπάνια μέσω roadshows από τον Σεπτέμβριο για να διαφημίσει αφενός τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφετέρου τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας (βάσει των δεικτών βεβαίως και των μακροοικονομικών μεγεθών). Ας μάθουν και κάτι θετικό οι ξένοι για την Ελλάδα. Και στο βάθος (αρχές 2023) η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Tράπεζα Πειραιώς

Σταχυολογούμε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ορισμένα στοιχεία και μεγέθη.

Χρηματοοικονομικές εξελίξεις 1ου 6μήνου 2022

  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των εσόδων από NPE, ανήλθαν σε 512 εκατ., +3% ετησίως
  • Ισχυρή παραγωγή καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 237 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από μισθώματα), +22% ετησίως, με ισχυρή δυναμική σε όλους τους τομείς και κυρίως από τις δραστηριότητες χορήγησης δανείων
  • Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα στα 408 εκατ., -4% ετησίως, με όφελος από τον εξορθολογισμό των εξόδων προσωπικού και τη βελτιστοποίηση των γενικών και διοικητικών εξόδων
  • Οργανικό έξοδο προβλέψεων δανείων στα 151 εκατ., -40% ετησίως

Χρηματιστηριακά η μετοχή είχε μία καλή συνεδρίαση (συνέχεια των προηγουμένων) και πλέον κινείται προς το 1 ευρώ. Μάντεις δεν είμαστε ούτε στοιχήματα βάζουμε, αλλά η εκτίμηση είναι ότι η μετοχή πιθανόν να υπερβεί το 1 ευρώ μέσα στον Αύγουστο.

Oι στόχοι για το 2022 (ως έτος χρήσης), όπως τους ανέφερε ο κ. Μεγάλου, είναι η δημιουργία πρόσθετης αξίας από το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της ύψους 800 εκατ., βασιζόμενη σε συνέργειες επιχειρηματικών τομέων με αξιοσημείωτο περιθώριο ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στοχεύουν πλέον σε δείκτη NPE 8%, αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 2 δισ., δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded CET1 11% και κέρδη ανά μετοχή €0,35.

ΔΕΗ

Ακόμη και μία δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ που πλέον κινείται ξεκάθαρα πάνω από το όριο των 6 ευρώ (έφτασε τα 6,2 ευρώ). Η άνοδος αποδίδεται όχι μόνο στην τεχνική ανάκαμψη της μετοχής μετά την υπερβολική πίεση αλλά και στα θετικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς χρηματιστές, η διαχείριση της πρόσφατης κρίσης από την εταιρεία και η πολιτική marketing (τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων) έχει φέρει πολλούς πελάτες από τις υπόλοιπες ανεξάρτητες ιδιωτικές εταιρείες. Κοινώς, η ΔΕΗ κερδίζει ότι είχε χάσει προ του 2019 αλλά και το 2020-2021 από πλευράς πελατειακής βάσης.

Ελλάκτωρ

Χθες η μετοχή ανέκτησε ό,τι είχε χάσει προχθές, δηλαδή πάνω από 5%. Προφανέστατα η ανάκαμψη σχετίζεται με τις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις και την είσοδο της Motor Oil σε δραστηριότητες του ομίλου.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, που ελήφθη κατά τη συνεδρίασή του της 1ης Αυγούστου 2022, καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι της Εταιρείας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα συνεδριάσει στις 25 Αυγούστου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ που όμως θα γίνει διαδικτυακά για υγειονομικούς λόγους (αποφυγή covid 19).

Tο βασικό θέμα θα είναι η έγκριση της συναλλαγής για την μεταβίβαση από την Εταιρεία του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προς την εταιρεία με την επωνυμία MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ

Ο όμιλος Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ προέβη την 3η Αυγούστου 2022 στην υπογραφή συμβολαίων για την πώληση, του ακινήτου επί του οποίου λειτουργεί το Ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort, που βρίσκεται στην κοινότητα Ιαλυσού Ρόδου, έναντι τιμήματος σαράντα τριών εκατομμυρίων, οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (43.800.000 ευρώ), το οποίο συμπεριλαμβάνει το ακίνητο και τον εξοπλισμό, προς την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία "AZORA FCR RHODES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και τον διακριτικό τίτλο "AZORA FCR RHODES AE". Η εταιρεία είναι θυγατρική του Ισπανικού Ομίλου "AZORA GROUP" που δραστηριοποίται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επενδύσεις ακινήτων. Το τίμημα της πώλησης χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την πλήρη εξόφληση του Ομολογιακού Δανείου της Alpha Bank.

Μυτιληναίος

Εδραιώνονται οι εκτιμήσεις ότι τα αποτελέσματα του 2022 θα είναι καλύτερα των αναμενομένων. Άλλωστε η μετοχή επέστρεψε πάνω από τα 15 ευρώ και έχει προοπτικές και για υψηλότερα (να θυμίσουμε ότι οι επενδυτικοί οίκοι -εγχώριοι και ξένοι- δίνουν τιμές στόχους πάνω από 20 ευρώ). Όμως ίσως θα πρέπει να διαχειριστούν καλύτερα επικοινωνιακά το θέμα ενέργειας προς τα νοικοκυριά, καθώς η Protergia μάλλον δεν έχει καταφέρει να περάσει τα μηνύματά της σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ευρωπαϊκή Πίστη - Allianz: Θα προχωρήσει στο squeeze out για τις υπόλοιπες μετοχές

Η Allianz SE ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Ανώνυμη Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων αυξήθηκε σε 97,16%, έπειτα από την ολοκλήρωση της Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης 1 για τις υπόλοιπες μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Η Allianz SE απέκτησε μέσω της Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης ποσοστό 8,55% της Ευρωπαϊκής Πίστης ή 2.270.192 μετοχές και μέσω της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνολικά 4.334.108 Μετοχές της Εταιρείας, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 16,33% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Ευρωπαϊκής Πίστης, σε τιμή 7,80 ανά Μετοχή. Τα ποσοστά αυτά προστίθενται στο ποσοστό 72,27% της Ευρωπαϊκής Πίστης που απέκτησε η Allianz με την εκτέλεση των Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Μετοχών Η μεταβίβαση των μετοχών της Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης θα εκτελεστεί στις 5 Αυγούστου 2022.

Με βάση τη διαχρονική διεθνή στρατηγική της, στόχος της Allianz SE είναι να προχωρήσει στην εξαγορά όλων των υπόλοιπων μετοχών που δεν προσφέρθηκαν ούτε άλλως αποκτήθηκαν στα πλαίσια της Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης, μέσω διαδικασίας είτε υποχρεωτικής εξαγοράς ή υποχρεωτικής αγοράς κατόπιν ασκήσεως δικαιώματος εξόδου, και ακολούθως να προχωρήσει σε διαγραφή της Ευρωπαϊκής Πίστης από το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το συντομότερο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία νομικής συγχώνευσης μεταξύ της Allianz Ελλάδος Μ.Α.Α.Ε και της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ