Νέα
  • ΓΔ: 904.09 +0.09%
  • Τζίρος: 64,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η πίεση στην ΕΤΕ και η μεγάλη μάχη των τραπεζών για τον τουρισμό

Πηγή: Eurokinissi

Μικρές (καθοδικές) μεταβολές είχαν μέχρι το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Dow Jones και ο S&P 500 στη Wall Street. Ήπια ανοδικά λόγω Apple κινούνταν ο Nasdaq. Mε λίγες λέξεις, οι αμερικανικοί δείκτες είχαν εικόνα σταθεροποίησης μέχρι την ανέρευση τάσης.

Όμως έρχονται οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs και με χθεσινή τους έκθεση (ανάλυση) αναφέρουν ότι το «πρόσφατο rebound στις μετοχικές αγορές δεν θα διαρκέσει όσο τα μακροοικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να επιδεινώνονται και οι προβλέψεις για τις μελλοντικές κερδοφορίες περικόπτονται. Χωρίς ξεκάθαρα σημάδια μιας θετικής μεταβολής στα μακροοικονομικά δεδομένα, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο στις αγορές περισσότερο απ' ό,τι τα σημάδια για το τέλος του bear market».

Ευρωπαϊκές αγορές: Ανοδικό σερί συνεδριάσεων ενισχύει τα εβδομαδιαία κέρδη

Μία νέα ανοδική συνεδρίαση για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη χθεσινή ημέρα. Εάν καταφέρουν και σήμερα να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο (τουλάχιστον οι μεγαλύτερες αγορές), τότε μία ακόμη χρηματιστηριακή εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί με ανοδική μεταβολή. Κλασσική περίπτωση bear market (δηλαδή άνοδος χρηματιστηρίων μέσα σε αρνητικό περιβάλλον).

Όμως, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι επενδυτές προτιμούν να παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο στα χρηματιστήρια για αυξημένες αποδόσεις, παρά να κρατούν τα κεφάλαιά τους στις τράπεζες οι οποίες έχουν ακόμη πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επενδυτές στις μεγάλες αγορές, προτιμούν να τοποθετούνται στις διορθώσεις με μετοχές επιχειρήσεις με υψηλούς δείκτες RoI (απόδοσης επενδύσεων) ή RoE (απόδοσης ιδίων κεφαλαίων) . Ή έστω μεγάλη ταμειακή ρευστότητα.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Αυξημένες οι συναλλαγές των πρώτων συνεδριάσεων του Αυγούστου

Δεν θα αναφερθούμε τόσο στην πορεία του Γενικού Δείκτη, όσο στο ότι οι πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου έχουν αρκετά υψηλούς όγκους συναλλαγών για την εποχή. Αυτό είναι καλό γιατί ουσιαστικά δείχνει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε μία δύσκολη συγκυρία. Τώρα εάν ο Γενικός Δείκτης φτάσει μέσα στον Αύγουστο τις 880-890 μονάδες, αυτό θα είναι εφικτό εάν έχουμε θετικά νέα από το εξωτερικό και ειδησούλες από την ελληνική οικονομία που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα. Πάντως η χθεσινή μικροδιόρθωση για πολλούς ήταν επιθυμητή προκειμένου να πάρουν «ανάσες» ορισμένες μετοχές, όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα, η ΕΤΕ, η Eurobank και ο Μυτιληναίος. Σταδιακά θα επανέλθουν σε ανοδικό κανάλι. Αυτή είναι η σωστή τεχνική άνοδος των μετοχών (δύο βήματα μπρος , ένα πίσω).

Τράπεζες: Η μεγάλη μάχη για τον τουρισμό

Ο τουρισμός, ο οποίος έχει εξελιχθεί ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης το 2022, είναι μήλον της έριδος για τις 4 συστημικές τράπεζες και για την Παγκρήτια (έχει αυξήσει σημαντικά τα δάνειά της σε ξενοδοχεία στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στον Αγ. Νικόλαο και στο Ρέθυμνο.) Oι 4 συστημικές έχουν δημιουργήσει «ομάδες κρούσης» στις περιφερειακές διοικήσεις τους με βασικό στόχο να προσεγγίζουν τους επαγγελματίες του τουρισμού για νέα δάνεια ή για αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων τους. Επίσης εκτός από τους ξενοδόχους και τους tour operators (τοπικούς ή μη), οι τράπεζες εστιάζουν σε επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά καταστήματα και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να δώσει απόδοση στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεών τους.

Alpha Bank: Δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ εκταμίευσε στο α' εξάμηνο

Η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση της Alpha Bank το πρώτο 6μηνο του 2022 διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ., με μεγάλες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών, κυρίως, δανείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μόλις τους πρώτους 6 μήνες, η Τράπεζα να πετύχει το 73% του συνολικού της στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση για το σύνολο του έτους 2022. Περιλαμβανομένων και των κοινοπραττηθέντων δανείων που διανεμήθηκαν στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες εκ μέρους της Alpha Bank ύψους 0,6 δισ. κατά το β’ τρίμηνο 2022, η «πραγματική» καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 1,3 δισ. καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του ετήσιου στόχου.

ΕΤΕ

Αιφνιδιαστήκαμε και εμείς από την πίεση που δέχθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης η μετοχή της ΕΤΕ. Στο κλείσιμο βρέθηκε στο -4% και με αρκετές συναλλαγές. Ελπίζουμε ότι ήταν ένα «καλοκαιρινό μπουρίνι» για τη μετοχή της ΕΤΕ που είχε δείξει εξαιρετική αντίδραση το προηγούμενο διάστημα. Ανεξάρτητα από τη βραχυπρόθεσμη τάση, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι δίνουν τιμές-στόχους για τη μετοχή της ΕΤΕ πάνω από 4 ευρώ.

Titan: Συμφωνία για συμμετοχή στην επένδυση του Ellinikon

Την υπογραφή συμφωνίας με την Ελληνικό Μ.Α.Ε. ανακοίνωσε ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ, για την εγκατάσταση υπερσύγχρονης μονάδας ετοίμου σκυροδέματος εντός του ακινήτου του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον Tιτάνα, «πρόκειται για ένα ακόμη ορόσημο στη μακρά παράδοση της συμμετοχής του Ομίλου σε έργα υποδομών εθνικής σημασίας. Η πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα, η οποία θα εξυπηρετεί την εκτέλεση των απαιτούμενων κατασκευαστικών εργασιών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, θα αποτελεί πρότυπο σε ό,τι αφορά την υψηλή περιβαλλοντική υπευθυνότητα, την τεχνολογία, τους αυτοματισμούς και τις δυνατότητες διαχείρισης πολλαπλών πρώτων υλών, ώστε να εξυπηρετείται η παραγωγή των καινοτόμων σκυροδεμάτων που θα απαιτηθούν για τα έργα αυτά.

Η μονάδα θα λειτουργήσει με όρους "κυκλικής οικονομίας", διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση προϊόντων ανακύκλωσης σκυροδέματος και υλικών κατεδαφίσεων, ενώ παράλληλα προβλέπει την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υδάτων από τις δεξαμενές καθίζησης. Επίσης η μονάδα θα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης νωπού σκυροδέματος».

Πέραν αυτού, ο Ομιλος Τιτάν θα προσλάβει μία σειρά μηχανικών και υπομηχανικών από ανώτερες και ανώτατες σχολές στην προσπάθειά του για μετάδοση της γνώσης και εμπειριών στους νέους επιστήμονες αλλά και εφαρμογής του ESG στην πράξη.

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά στη διαδικασία δημοπράτησης του 20% της ειδικής εταιρείας για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης- Αθήνας (Αριάδνη)

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ ΑΕ προχώρησε στις 4 Αυγούστου 2022 στη δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Invitation to submit an Expression of Interest – "IEoI”) στο πλαίσιο της διάθεσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, μειοψηφικού ποσοστού (20%) του μετοχικού κεφαλαίου του οχήματος ειδικού σκοπού “Electric Interconnection Crete-Attica Ariadne Single Member Special Purpose Société Anonyme” με διακριτικό τίτλο “Ariadne Interconnection S.P.S.A.” (Αριάδνη).

Η Αριάδνη, η οποία ιδρύθηκε το 2018 ως 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει επιλεγεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως ο φορέας υλοποίησης της κατασκευής και χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι μία διασύνδεση ρεύματος συνεχούς τάσης (DC link) η οποία αποτελείται από δύο (2) υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ., δύο (2) υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ., καθώς και άλλα πάγια (λοιπά ηλεκτρόδια, σταθμοί μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική και την Κρήτη, καθώς και καλώδια οπτικών ινών με ίδιο συνολικό μήκος). Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024

Μπλε Κέδρος

Ημασταν οι πρώτοι που είχαμε επισημάνει ότι η αποτυχία της πρώτης γενικής συνέλευσης (μη απαρτία) της Μπλε Κέδρος δεν ήταν θετική ένδειξη για μία νεοεισηχθείσα εταιρεία. Ήρθε και η δεύτερη αναβολή της Γ.Σ και τα σύννεφα πύκνωσαν. Οι αναφορές για την επιλεκτικότητα στη διανομή μερίσματος ίσως εξηγούν γιατί οι παλιοί βασικοί μέτοχοι (ή κάποιοι εξ αυτών) δεν θέλουν να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση. Νομίζω ότι η εταιρεία θα αναγκαστεί να δώσει διευκρινίσεις.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την χθεσινή του συνεδρίασή

του αποφάσισε:

  • Την έγκριση του περιεχομένου του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση της εταιρίας «IDEAL HOLDINGS A.E.» προς τους μετόχους της εταιρίας «BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε.».
  • Τη χορήγηση, σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 4706/2020 -για πρώτη φορά μετά την υιοθέτηση των διατάξεων του νόμου αυτού για σύσταση νέου τύπου Ο.Ε.Ε.- άδειας σύστασης του Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων με την επωνυμία «Ε3» και την έγκριση της εταιρείας «ELIKONOS CAPITAL Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.» ως εταιρεία διαχείρισης του ως άνω Ο.Ε.Ε.

Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ