Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «ζωηρή» Πειραιώς και η εκτίναξη της Ελλάκτωρ

Πηγή: Eurokinissi

Ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά εξελίχθηκαν ασθενικά οι θετικές μεταβολές των δεικτών στις αμερικανικές αγορές. Αυτό που είναι ορατό σε όλους είναι ότι ο Dow Jones προσεγγίζει τις 33.000  μονάδες (εάν δεν αλλάξει η τάση οπότε θα επιστρέψει στις 32.000 μονάδες) και ότι οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πάρει πάλι το «πάνω χέρι» στις επιλογές των επενδυτών. Ίσως γιατί εκπροσωπούν το μέλλον και έχουν μικρότερη έκθεση στις πληθωριστικές πιέσεις. Βέβαια εάν συμβεί κάποια νέα εμπορική κρίση στα micro chips, τότε θα υπάρξει νέα διόρθωση.

Ευρωπαϊκές αγορές: Πληθαίνουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στη Γηραιά Ήπειρο

Κάλυψαν μεγάλο μέρος (ή ολόκληρες) τις απώλειες της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές αγορές. Εάν ψάχνετε να βρείτε τους λόγους, δεν υπάρχουν. Ουσιαστικά οι επενδυτές αναλώνονται σε ένα βραχυπρόθεσμο trading και στην μία συνεδρίαση (Παρασκευή) πωλούν ψηλά και στην άλλη αγοράζουν χαμηλά (Δευτέρα).  Πάντως οι επιχειρηματικές εξελίξεις καλπάζουν στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A). Είτε για λόγους μεγέθυνσης με κίνητρα που δίνει η ίδια η Ε.Ε , είτε για λόγους άμυνας απέναντι στην κρίση. 

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μία δυναμική άνοδος με αδύναμες συναλλαγές

Όταν βλέπετε μεγάλες ανοδικές κινήσεις, να κοιτάτε πάντα και τους όγκους συναλλαγών. Αλλιώς θα βγάλετε λανθασμένα επενδυτικά συμπεράσματα. Χθες, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την αγοραστική ορμή των ευρωπαϊκών αγορών αλλά με χαμηλές συναλλαγές (κάτω των 40 εκατ. ευρώ). Ωστόσο σε μία αγορά που αναζητεί ελπίδες ανόδου, η εκτίναξη ορισμένων δεικτοβαρών blue chips είναι μία πολύ καλή εξέλιξη. Αν μη τι άλλο οι επενδυτές ελπίζουν να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 850 μονάδες, ώστε να υπάρξουν βάσιμες ελπίδες μελλοντικές προσέγγισης των 880-890 μονάδων στην περίπτωση ανόδου. Εάν η αγορά φύγει κάτω από τις 850 μονάδες, θέλει διπλάσια προσπάθεια (κεφάλαια) για να αλλάξει η τάση.

Τράπεζες

Ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών μετά τη διόρθωση της Παρασκευής. Το «έργο» της εναλλαγής από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, το είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν θα το δούμε συχνά στο επόμενο διάστημα. Και κάτι καλοκαιρινό και μάλλον δυσάρεστο. Πολλές τράπεζες έχουν μειώσει τα καταστήματά τους στην Ελλάδα και οι ντόπιοι επιχειρηματίες δυσκολεύονται σε βασικές επιχειρηματικές κινήσεις (π.χ. εμβάσματα στο εξωτερικό, μεγάλες αναλήψεις κ.λπ.). Υποχρεώνονται να πάνε στις πρωτεύουσες των νομών ή ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Γνωρίζουμε ότι το λειτουργικό κόστος είναι αυξημένο και δεν αξίζει μόνο για 3 θερινούς μήνες αλλά η ανάπτυξη θέλει και λίγες θυσίες. Επίσης, καλά είναι τα εποπτικά κεφάλαια αλλά ας ρίξουν (συγκεκριμένες) κάποια στιγμή κεφάλαια για τεχνολογική ανάπτυξη και διατραπεζική επικοινωνία.  Όταν η χρηματιστηριακή μίας τράπεζας κάνει δύο μέρες να πιστώσει χρήματα σε λογαριασμό  πελάτη της σε άλλη τράπεζα εν έτει 2022 κάτι χρειάζεται να αλλάξει.

Τράπεζα Πειραιώς

Την είδαμε ιδιαίτερα ζωηρή τη μετοχή της χθες (προσεγγίζει το 1 ευρώ) αλλά οι συναλλαγές της ήταν χαμηλές (μόλις 1,8 εκατ. ευρώ). Μαθαίνουμε ότι θέλει να κάνει σημαντική αύξηση της δανειακής της βάσης (σε επαγγελματικά και καταναλωτικά δάνεια) και ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση από τον Σεπτέμβριο. Επίσης θέλει να αξιοποιήσει τη «δύναμη κρούσης» του επενδυτικού βραχίονα (ΑΕΠΕΥ και Asset Management) καθώς και των ασφαλιστικών προϊόντων της NN (μαζί με την Metlife πλέον) στις ασφαλίσεις Ζωής και της Ergo (Γενικές Ασφαλίσεις).

Ελλάκτωρ: Εκτίναξη πάνω από τα 1,8 ευρώ

Πολύ έντονη (7,02%) ανοδική κίνηση για τη μετοχή της Ελλάκτωρ. Οι περισσότεροι λένε ότι οφείλεται στη συμφωνία της Reds (Καμπάς) με τη Lamda Development για το Mc Arthur Glen στα Σπάτα, αλλά εμείς νομίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα για τη χθεσινή άνοδο. Εάν παραμείνει σε θετικό κανάλι, τα 2 ευρώ είναι εφικτά.  

Lamda Development

Πολύ σημαντική η εξαγορά του εμπορικού κέντρου (Mc Arthur Glen) καθώς έχει πληρότητα άνω του 90% και με πρόσφατες ενοικιάσεις σε αρκετά υψηλές τιμές. Η απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 20%. Το πλέον σημαντικό είναι ότι μαζί με τα υπόλοιπα malls ανά την Ελλάδα (κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη) καθιστούν τη Lamda Development  απόλυτη κυρίαρχο στον κλάδο του real estate. Ταυτόχρονα έχει και το τουριστικό χαρτοφυλάκιο (μαρίνες και ξενοδοχεία) με αποτέλεσμα να έχει και αυξημένη διαφοροποίηση του ρίσκου.

Attica Group

Τα Aero Highspeed ξεκίνησαν δρομολόγια χθες Δευτέρα στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, και θα καλύπτουν τις συνδέσεις του Πειραιά με την Αίγινα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες, την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι με έως 17 καθημερινά δρομολόγια, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του Ομίλου στους συγκεκριμένους προορισμούς. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Υπέβαλλε αίτηση στην Ε.Κ. για το squeeze out η Allianz

Χθες η Allianz υπέβαλε προς έγκριση αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) των κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας 0,63 ευρώ έκαστη. Πρόκειται για συνολικά 746.222 μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου 2,81% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, προσφέροντας τίμημα ίσο με το Προσφερόμενο Τίμημα της Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή 7,80 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΛΒΕ: Επιστροφή κεφαλαίου  στους μετόχους

Ενέκρινε παμψηφεί η Γεν. Συνέλευση των μετόχων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,21 ευρώ σε 0,51 ευρώ και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή μετρητών στους μετόχους της εταιρείας κατά ποσό 992.250 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,51 ευρώ σε 0,21 ευρώ

Lavipharm

Το ΔΣ ενέκρινε την αγορά ενός άυλου περιουσιακού στοιχείου προσοδοφόρου επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αποτελείται από το σύνολο αποκλειστικών δικαιωμάτων κυριότητας, παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός ΗΠΑ, ενός διαδερμικού προϊόντος (patch) χορήγησης της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας της κλονιδίνης, που απευθύνεται σε πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και την υπάρχουσα εμπορική δραστηριότητα διάθεσης αυτού του προϊόντος στην Ιταλία και την κατάρτιση σύμβασης σύμφωνα με τους σε αυτήν διαλαμβανόμενους όρους έναντι του παρακάτω ανταλλάγματος:

  1. Ποσού ύψους ευρώ 34.000.000,00
  2. Ποσοστού 10% επί των καθαρών πωλήσεων του ως άνω φαρμακευτικού προϊόντος από την Εταιρεία στην Ιταλία για περίοδο 15 ετών αρχομένης από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της Προτεινόμενης Απόκτησης  και
  3. Ποσοστού 5% επί των καθαρών πωλήσεων του ως άνω φαρμακευτικού προϊόντος από την Εταιρεία στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ιταλίας (ως προς την οποία εφαρμόζονται τα διαλαμβανόμενα υπό 2 ανωτέρω) για περίοδο 15 ετών

Ωστόσο στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρει ότι το περιουσιακό Στοιχείο ανήκει στην αλλοδαπή εταιρεία με την επωνυμία Lavipharm Group Holding S.A η οποία ανήκει σε όλα τα φυσικά πρόσωπα της οικογένειας Λαβίδα και φυσικούς κληρονόμους του.

Δηλαδή για να καταλάβουμε η εισηγμένη εταιρεία (Α.Ε) θα δώσει 34 εκατ. Ευρώ για να αποκτήσει ένα προϊόν ξένης εταιρείας που ανήκει σε μέλη της οικογένειας Λαβίδα;  Η μετοχή βούλιαξε κατά 10% περίπου χθες. 

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ