Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ξέσπασμα της Frigoglass και η πίεση στον ΟΠΑΠ

Πηγή: Eurokinissi

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και ειδικά του αμερικανικού (WTI) δείχνει ορισμένα πράγματα. Πρώτον, ότι η αμερικανική οικονομία θα χαμηλώσει ρυθμούς ανάπτυξης. Δεύτερον, ότι η ανατίμηση του δολαρίου επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου και, τρίτον, ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον χειμώνα λιγότερα ενεργειακά θέματα απ' ό,τι η Ευρώπη.

Nasdaq: Το πρόβλημα της Micron και οι πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας

Το πρόβλημα με την εταιρεία microchips Micron φαίνεται ότι επηρέασε έντονα το χρηματιστήριο των μετοχών τεχνολογίας που κατέγραψαν νέα σημαντική υποχώρηση. Όμως υπάρχουν και άλλες μετοχές εταιρειών chips (π.χ. NVIDIA) που φαίνεται ότι θα έχουν πρόβλημα. Τα microchips είναι η βάση της νέας τεχνολογίας όχι μόνο στους υπολογιστές αλλά και στις υπηρεσίες IT, όπως και στα αυτοκίνητα πλέον.

Aμερικανικός πληθωρισμός

Περιμένουμε σήμερα τα μεγέθη του αμερικανικού πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι κάτω απ' αυτόν του Ιουνίου. Απ' την πορεία του θα εξαρτηθεί η επόμενη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Θα είναι 0,75% ή θα φτάσει (η αύξηση) το 1%; Εδώ έχουμε την κόντρα των θεωρητικών και των επιχειρηματιών. Σε ένα σημείο συγκλίνουν. Ότι μόνο οι αυξήσεις επιτοκίων θα σταματούν τον πληθωρισμό, και ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη.

Ευρωπαϊκές αγορές

Εξαιρετικά νευρικές ήταν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές. Αλλά οι περισσότεροι περίμεναν ότι μετά τη σημαντική άνοδο της Δευτέρας θα έρχονταν έντονες ρευστοποιήσεις αποκόμισης υπεραξιών. Μόνο που εδώ υπάρχει -σοβαρός- λόγος και αυτός είναι τα τεράστια ενεργειακά θέματα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Τα χρηματιστήρια περιμένουν νέους «χρησμούς» από την ΕΚΤ για την πορεία της Ευρωζώνης πριν το κρίσιμο δ' τρίμηνο.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Στα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε τη συνεδρίαση έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης (μεταβολή -0,09%). Μόνο που στο ενδιάμεσο είχαμε «σφαγές» και «μάχες χαρακωμάτων», έστω και μικρού μεγέθους. Τα 34 εκατ. ευρώ συναλλαγές δείχνουν ότι ναι μεν η συνεδρίαση δεν είχε όγκους, αλλά τουλάχιστον σε αρκετά blue chips είχε σασπένς.

Χρηματιστές: Οι digital nomads του καλοκαιριού. Άλλος για Κυκλάδες κίνησε και άλλος για Παρίσι

Επειδή είναι πολύ της μόδας οι «ψηφιακοί νομάδες» (όσοι μετακινούνται και δουλεύουν εξ αποστάσεως), ο κλάδος των χρηματιστών έχει αναδείξει αρκετούς το φετινό καλοκαίρι. Ο ένας είναι στη Γαλλία και διαχειρίζεται από εκεί, ο άλλος είναι στο σκάφος του σε ερημικές παραλίες στα Κουφονήσια, ο άλλος στη βίλα του στην Εύβοια και όλοι συναντιούνται στην πλατφόρμα για τις χρηματιστηριακές τους μάχες.

Ελλάκτωρ

Μία νέα ισχυρή συνεδρίαση και με μεγάλους όγκους για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, που δείχνει ότι συσσωρεύει σε υψηλότερα επίπεδα από τη δημόσια πρόταση και μπορεί να φτάσει και ακόμη πιο ψηλά, εάν συνεχιστεί το ανοδικό «κύμα». Ναι, η ρευστότητα που εισήχθη στη θυγατρική της (REDS) από την πώληση του MacArthur Glen είναι μεγάλη, προχωρά και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου και γενικά πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας.

ΟΠΑΠ

Μοίρασε χθες και το μέρισμα (είχε προηγηθεί η επιστροφή κεφαλαίου) και η μετοχή φαίνεται ότι πιέζεται από κάποιους που πήραν την υψηλή μερισματική απόδοση (άνω του 10%) και θέλουν να φύγουν. Επίσης είναι και οι μετοχές από την επανεπένδυση μερίσματος που φαίνεται ότι δημιουργούν έναν «μετοχικό πληθωρισμό».

Frigoglass

Ενα από τα γνωστά της ξεσπάσματα έκανε χθες η μετοχή της Frigoglass και μάλιστα με αυξημένους όγκους. Επειδή ως γνωστόν έχει προϊοντικούς και μετοχικούς συσχετισμούς με την Coca Cola HBC, μήπως υπάρχουν και στη ΦΡΙΓΟ θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα α' εξαμήνου; Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα απ' αυτά του α' τριμήνου. Εκτίμηση είναι και όχι πληροφορία. Στο α' τρίμηνο «έγραψε» ζημιές πάντως.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την τροποποίηση του Οικονομικού Ημερολογίου για το έτος 2022:

  • Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου: Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 (ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας λήξης των Σ.Μ.Ε επί δεικτών στους οποίους συμμετέχει η μετοχή της Εταιρείας)
  • Δικαιούχοι Μερίσματος (Record date): Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022
  • Ημερομηνία έναρξης πληρωμής: Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΤΕ

Υψηλά αποδείχθηκαν τα επίπεδα των 17 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς ενώ βρισκόταν στα 17,10 ευρώ (υψηλά ημέρας), «βούτηξε» κάτω από τα 17 ευρώ μέσα στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης. «Μαρκετιά» που λένε στην αργκό. Όμως οι μέτοχοι μην ανησυχείτε, τα έχει τα επίπεδα των 17 ευρώ, θα ξαναφτάσει εάν δεν αλλάξει το κλίμα.

Πετρόπουλος

Μία εταιρεία που σχετίζεται άμεσα με το «εισαγόμενο κόστος» και την άνοδο του πληθωρισμού. Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου μειώθηκαν κατά 5,5% και ανήλθαν σε 70,24 εκατ από 74,36 εκατ. στις 30.6.2021. H πτώση των πωλήσεων οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις του αγροτικού τομέα, εν αναμονή της έναρξης των νέων Εθνικών Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οχημάτων και ανταλλακτικών.

Η αύξηση των δαπανών προέρχεται κυρίως από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των προμηθευτών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και από το αυξημένο κόστος αποθήκευσης για τη μείωση της επίδρασης των δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρά τις δυσκολίες των εξωτερικών συνθηκών το περιθώριο κέρδους παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 2021. Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 38,1% και ανήλθαν σε 1,69 εκατ., έναντι 2,73 εκατ. στις 30.6.2021.

Coca Cola HBC

Η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της, CC Beverages Holdings II BV, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της ESM Effervescent Sodas Management Limited (Three Cents) από την SICC Holding Limited, θυγατρική κατά 100% της IDEAL Holdings.

Η συμφωνία έκλεισε με αξία πέριξ των 47 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022 υπό την προϋπόθεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων.

Lavipharm

H πρόθεση της εταιρείας να βρει τα 34 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του διαδερμικού φαρμάκου από άλλη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Λαβίδα μάλλον δεν άρεσε στην αγορά, γι' αυτό και η μετοχή πιέζεται ιδιαίτερα. Προφανέστατα κάποιοι πουλούν μετοχές γιατί δεν θέλουν, και άλλοι γιατί θέλουν να αποκτήσει η εταιρεία ρευστότητα προκειμένου να πάρει το φάρμακο που έχει η οικογενειακή επιχείρηση.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα