Νέα
 • ΓΔ: 902.37 -0.18%
 • Τζίρος: 44,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο Αύγουστος με τα δύο... πρόσωπα - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Πηγή: Eurokinissi

Μη αποτελεσματικό κρίνεται το χθεσινό rebalancing, καθώς πίεσε αρκετά δεικτοβαρή blue chips, όπως τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφωθεί στις 856 μονάδες και να μην μπορέσει να κάνει ανοδική κίνηση.

Το rebalancing έγινε για προγραμματισμένους τεχνικούς λόγους, αλλά θα μπορούσε να παραλειφθεί σε μια τέτοια συγκυρία. Είναι σαν τον προπονητή ποδοσφαίρου που κάνει αλλαγές χωρίς αποτέλεσμα.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Είδαμε τα μηνιαία στοιχεία που εξέδωσε η BETA ΑΕΠΕΥ (ο κ. Μάνος Χατζηδάκης) και παρατηρήσαμε ότι οι απώλειες στο 8μηνο του 2022 με τους πολέμους, τον πληθωρισμό και την οικονομική κρίση είναι μόλις -4,14% από την αρχή του χρόνου.

Υπό διαφορετικές συνθήκες θα λέγαμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά όταν οι απώλειες αυτές συνοδεύονται από αυξημένη μεταβλητότητα σε χαμηλά επίπεδα, ίσως δεν είναι αυτό που προσδοκούμε. Δείχνει έλλειψη τάσης στην αγορά. Αλλά με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό, τι τάση να ζητήσουμε...

Για τον Σεπτέμβριο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών, τα εγχώρια δεδομένα και τα εταιρικά αποτελέσματα. Είδαμε πώς αντέδρασε η αγορά στα αποτελέσματα της Motor Oil και πώς κινήθηκε η μετοχή.

Ο Αύγουστος με τα δύο πρόσωπα

Μοιρασμένος ήταν ο Αύγουστος 2022 για το ελληνικό χρηματιστήριο. Είχαμε ένα εξαιρετικό α' δεκαπενθήμερο (ίσως το καλύτερο δεκαπενθήμερο της χρονιάς), το οποίο εξελίχθηκε σε «εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες» στο β' δεκαπενθήμερο, χάνοντας όλες τις προηγούμενες υπεραξίες. Από τις ταλαντώσεις αυτές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,62%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη, ξεχώρισαν η Τράπεζα Πειραιώς (18,3%), η Motor Oil (11,5%), η Ελλάκτωρ (9,8%), τα ΕΛΠΕ (9,5%) και η Alpha Bank (6,8%). Πίσω από κάθε άνοδο κρύβεται το δικό της story.

Attica Bank

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση (της 31ης Αυγούστου 2022), σε συνέχεια του από 29.08.2022 Πρακτικού της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. Και Αποδοχών, εξέλεξε ως νέο εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου την κ. Ελένη Βρεττού, σε συνέχεια της αποχώρησης του κ. Μιχαήλ Ανδρεάδη από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Εκτελεστικού Μέλους Δ.Σ.

Η άνοδος της μετοχής και οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών δεν γνωρίζουμε εάν οφείλονται στις εξελίξεις αυτές.

Η τράπεζα έχει μεγάλο δρόμο να διαβεί προκειμένου να ισχυροποιηθεί όπως οι υπόλοιπες τέσσερις συστημικές τράπεζες.

ΟΤΕ

Πιέστηκε η μετοχή χθες από το rebalancing, αλλά σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο συμπεριφοράς εξακολουθεί να είναι μια σταθερή και θετική παρουσία μέσα στο ΧΑ.

Οι χθεσινές πωλήσεις έγιναν κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια. Οι εγχώριοι θεσμικοί είναι πιστοί πελάτες της μετοχής.

Μυτιληναίος

Την αντίθετη κίνηση έκανε η μετοχή της Μυτιληναίος (από τον ΟΤΕ), καταγράφοντας σημαντική άνοδο και με αυξημένες συναλλαγές. Η μετοχή δείχνει ότι παρά τις όποιες διορθώσεις παραμένει σε ανοδικό κανάλι.

Οι διορθώσεις αυτές προς το παρόν θεωρούνται ευκαιρίες τοποθετήσεων. Αρκεί να μην έρθουν οι «άγριες μέλισσες» της πανευρωπαϊκής ύφεσης.

Παπουτσάνης: Μια ενδιαφέρουσα εξαγορά

Η Παπουτσάνης ανακοίνωσε χθες την εξαγορά κατά 100% της σαπωνοποιίας «Αρκάδι».

Με τη συμφωνία αυτή, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη φιλοσοφία και την επιχειρηματική στρατηγική της, η Παπουτσάνης εισέρχεται στις αγορές φροντίδας ρούχων και καθαριστικών γενικής χρήσεως, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Ελλάκτωρ: Μεγάλη βελτίωση μεγεθών

Με ισχυρή βελτίωση των μεγεθών του σε όλα σχεδόν τα επίπεδα ολοκλήρωσε το πρώτο μισό του έτους ο Ομιλος Ελλάκτωρ, κατά το οποίο παρουσίασε εκτίναξη των EBITDA κατά 134% στα 117 εκατ. ευρώ και αύξηση πωλήσεων κατά 22% στα 479 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ, τα βασικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου 2022 είχαν ως εξής:

 • 479 εκατ. ευρώ ο συνολικός Κύκλος Εργασιών Ομίλου, αύξηση 22% σε ετήσια βάση
 • 126 εκατ. συγκρίσιμα Κέρδη προ φόρων τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) για το Α’ Εξάμηνο 2022, ή αύξηση 65%. To EBITDA ανήλθε σε 117 εκατ., αυξημένο κατά 134%
 • 31 εκατ. Κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) στο Α' Εξάμηνο 2022, έναντι ζημιών €48 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2021
 • 12 εκατ. Καθαρά Κέρδη (ΕΑΤ), έναντι ζημιών 55 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι
 • Καθαρός Δανεισμός: στις 30.06.2022 στα 576 εκατ., στις 31.12.2021 ήταν 578 εκατ., ενώ ο καθαρός Δανεισμός για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 367 εκατ.
 • Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στις 30.06.2022 σε 458 εκατ., όταν στις 31.12.2021 ήταν 470 εκατ.

Alpha Trust

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 3.023.217 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 158.048 ευρώ, έναντι 2.915.737 ευρώ και 451.668 ευρώ, αντίστοιχα, στο α' εξάμηνο του 2021.

O όμιλος ακολουθεί ενεργητική διαχείριση και το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει την ρευστότητα στο χαρτοφυλάκιό του.

Noval Property

Eδώ και μήνες, ο Καγκελάριος επισημαίνει ότι οι εταιρείες real estate έχουν και κινητικότητα αλλά κυρίως αντοχή στην κρίση. Οι αποδόσεις των ακινήτων παραμένουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές παρά τη συγκυρία και είναι και μακροπρόθεσμες. Αν χρειαστεί να ανησυχήσουν οι μέτοχοι, θα είναι από του χρόνου και μετά.

Αύξηση 10,2% εμφάνισε η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, κατά την 30ή Ιουνίου 2022, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 61 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφώθηκε στα 455,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 42,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 10,2%) έναντι της εύλογης αξίας της 31ης Δεκεμβρίου 2021 (44 επενδυτικά ακίνητα και συμμετοχές).

Cenergy - Ελληνικά Καλώδια

Μια σημαντική εργασία ανέλαβαν τα Ελληνικά Καλώδια σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Εγκαινιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Ευβοίας, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, στον υπερσύγχρονο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης Σκιάθου. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό ενεργειακό έργο όπου το υποβρύχιο καλώδιο κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε από την Hellenic Cables, θυγατρική εταιρεία της Cenergy Holdings.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις 11 Ιουλίου 2022, καλύπτοντας ήδη με επιτυχία την αυξημένη ζήτηση της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Σκιάθο και τις βόρειες Σποράδες συνολικά. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη τεχνική πολυπλοκότητα, το οποίο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την παραγωγή συνολικά περίπου 29 χλμ. υποβρυχίου καλωδίου 150 kV, των υπογείων καλωδίων 150kV, την υποθαλάσσια εγκατάσταση του υποβρυχίου καλωδίου σε βάθος 200 μέτρων περίπου, την εγκατάσταση των χερσαίων καλωδίων, την προστασία του υποβρύχιου καλωδίου στον θαλάσσιο πυθμένα καθ’ όλο το μήκος του καθώς και την προστασία των υπογείων καλωδίων στην ξηρά, τη σύνδεση του υποβρύχιου με τα χερσαία καλώδια στις περιοχές προσαιγιάλωσης και τον τερματισμό τους για τη σύνδεση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος στο εθνικό σύστημα μεταφοράς 150 kV στην περιοχή Μαντούδι της Εύβοιας.

ΕΛΠΕ - Alpha Bank

H HELPE DIGITAL Α.Ε., 100% θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., προχώρησε την Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Alpha Bank, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 33,4 εκατ., διάρκειας 15 ετών, με τη συμμετοχή του ΤΑΑ και της Alpha Bank, και θα καλύπτει το 80% του επενδυτικού προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ