Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντίσταση της Ελλάκτωρ και το κρίσιμο «σωσίβιο» από τις τράπεζες

Πηγή: Eurokinissi

Για sell off (ξεπούλημα) στις ευρωπαϊκές μετοχές μιλούσαν χθες το πρωί τα αμερικανικά δίκτυα Bloomberg και CNBC. Ενα sell off, όμως, που έγινε μία ισχυρή πτώση.

Οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι από την Παρασκευή το βράδυ. Είχαν θέσει τους στόχους τους (τιμές πώλησης και αγοράς) και το πρωί της Δευτέρας μάλλον η πτώση αυτή δεν φόβισε κανέναν.

Αφήστε, δε, που σταδιακά βγήκαν και κάποιες αγορές σε συγκεκριμένους τίτλους στα ξένα χρηματιστήρια.

Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι σημαντική γιατί θα δείξει εάν εκτονώθηκαν οι πωλήσεις και εάν οι αγορές πιστεύουν ότι τα σχέδια της ΕΕ θα αποτρέψουν τις επιπτώσεις από την διακοπή πώλησης ρωσικού αερίου. Ηδη οι επαφές Γαλλίας-Γερμανίας μάλλον βγάζουν ειδήσεις για την ενέργεια.

Πετρέλαιο: Αιφνιδιαστική κίνηση του OPEC+

Ως παράπλευρο χτύπημα της ρωσικής πλευράς χαρακτηρίζουν παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς τη μείωση παραγωγής (άρα αύξηση τιμής) πετρελαίου από τον διευρυμένο OPEC.

Ωστόσο, ανάμεσα στους αναλυτές κυριαρχεί η άποψη ότι ορισμένα κράτη θέλουν συνδεδεμένη την άνοδο του πετρελαίου με την άνοδο του φυσικού αερίου και έτσι ήρθε η χθεσινή κίνηση.

Δηλαδή, δεν μπορεί να ανεβαίνει το φυσικό αέριο και να μένει καθηλωμένο το πετρέλαιο. Βέβαια τα παιχνίδια αυτά γίνονται στις πλάτες των ευρωπαίων καταναλωτών.

Αμερικανικές αγορες : Κλειστές, αλλά με το βλέμμα στα ενεργειακά

Οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές χθες, αλλά οι αμερικανοί επενδυτές (και δη τα μεγάλα επενδυτικά συγκροτήματα) ήταν στραμμένα κυρίως στις ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και στο έντονο συναλλαγματικό trading (F/X) μεταξύ ευρώ και δολαρίου.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη ισχυροποίηση των αμερικανικών assets από την δεκαετία του 1980 και γι' αυτό τρίβουν τα χέρια τους εντεύθεν του Ατλαντικού.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Αμήχανη υποχώρηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες, χωρίς κλαυθμούς και οδυρμούς, όμως, αφού την περίμεναν όλοι.

Οι Ελληνες χρηματιστές θεωρούσαν την χθεσινή ημέρα μία χαμένη συνεδρίαση και βάζουν τον πήχη στις 820-830 μονάδες για τη σημερινή συνεδρίαση.

Οι περισσότεροι θεωρούν πιθανή μία σταθεροποιητική συνεδρίαση πέριξ των 820-835 μονάδων, ενώ λιγότεροι μία άνοδο προς τις 840 μονάδες.

Τράπεζες: Πότε θα έχουμε την «αντίδραση-σωσίβιο»;

Μία ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών (ακόμη και όχι και των 4) στις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει και την συνολική αντίδραση στο ΧΑ. Το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό; Σήμερα; Την Τετάρτη; Την Πέμπτη; Έχει σημασία, γιατί εάν αργήσουν να ανακάμψουν λίγο, τότε θα βρεθούμε πάλι κοντά στα χαμηλά 6μηνου.

Εκθεση της Morgan Stanley αναβαθμίζει τα κέρδη και τους στόχους τιμών των τραπεζών, αλλά για τα ομόλογα των τραπεζών συστήνει αναμονή για ένα καλύτερο σημείο εισόδου.

Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,07 ευρώ από 0,96 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 1,12 ευρώ από 1,28 ευρώ και για την Eurobank στα 0,95 ευρώ από 1,06 ευρώ προηγουμένως. Η Morgan Stanley συστήνει overweight για την Eurobank, equal weight για την Alpha bank και underweight για την Τράπεζα Πειραιώς.

Βιομηχανικοί όμιλοι: Κινήσεις κάλυψης κινδύνου σε πρώτες ύλες και συνάλλαγμα

Οι βιομηχανικοί όμιλοι είναι αυτοί που βάλλονται περισσότερο από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Γι' αυτό όλοι σχεδόν προχωρούν σε σύνθετες χρηματοοικονομικές κινήσεις με παράγωγα συμβόλαια για hedging στις τιμές των μετάλλων (για να αποφύγουν αυξημένες τιμές στο επόμενο τρίμηνο), αλλά και κινήσεις κάλυψης στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Ειδικά όσες δουλεύουν με πετρέλαιο που αποτιμάται σε δολάριο.

Ελλάκτωρ

Την είδαμε την μετοχή που αντιστεκόταν σήμερα. Μετά μάθαμε και την είδηση. H θυγατρική της εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, υπέγραψε χθες τη σύμβαση για την κατασκευή του τμήματος ΝΕΑΠΟΛΗ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Το έργο, προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος του συνολικού Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα διασυνδέσει την Κρήτη από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, με συνολικό μήκος 300 χιλιομέτρων περίπου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο οδικό έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021.

Η κατασκευή του νέου αυτού τμήματος με μήκος περί τα 14,5 χλμ., συμπληρώνει ολοκληρωτικά τον αυτοκινητόδρομο, ενώ ταυτόχρονα τον μετατρέπει σε κλειστό οδικό άξονα με τη βελτίωση και διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος.

ΑΔΜΗΕ

Η μετοχή που βρέθηκε στις κερδισμένες σε μία δύσκολη συνεδρίαση. Το πρόγραμμα επενδύσεών της, που εστιάζει στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα σε ορίζοντα 25ετίας, θα αποφέρει στον όμιλο πολλά δισεκατομμύρια.

Οπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, λόγω και του είδους της εταιρείας, αλλά και του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα της επένδυσης. Δεν είναι μετοχή για «εφήμερες επενδυτικές σχέσεις».

Μυτιληναίος

Αρκετά βίαια η χθεσινή πτώση της μετοχής, αφήνει περιθώρια αντίδρασης κατά τη σημερινή ή στις επόμενες συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα.

Παρά τη χθεσινή πτώση, η τεχνική εικόνα της μετοχής Μυτιληναίος τους τελευταίους μήνες είναι καλή.

Jumbo

Ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση με μία έντονη ανοδική κίνηση (ξεπέρασε το 3%), αλλά σταδιακά ατόνησε και ήρθαν και οι πωλητές.

Αποτέλεσμα να κλείσει σχεδον στα ίδια επίπεδα (ή λίγο χαμηλότερα).

Για την μετοχή της Jumbo να παρακολουθείτε 3 πράγματα: Την πορεία πωλήσεων στο γ' τρίμηνο (θερινό), την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου και τα ρευστά διαθέσιμά της.

Titan Int

Είναι ένα κλασσικο value stock (μετοχή αξίας) στο ελληνικό χρηματιστήριο η Titan. Ο παλαιότερος -μη τραπεζικός- όμιλος στο ΧΑ, με διεθνή παρουσία και στις 5 ηπείρους και το 60% των πωλήσεών του στις ΗΠΑ, έχει μία μετοχή που διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 11 ευρώ.

Κάποιοι λένε ότι τέτοιες περιπτώσεις «τις αγοράζεις» ακόμη και εάν τα θεμελιώδη μεγέθη δεν είναι τόσο ανθηρά.

Οπως μας έλεγε ένας χρηματιστής, «είναι σαν να πουλάνε ένα εξαιρετικά όμορφο αυτοκίνητο-αντίκα του '50. Το αγοράζεις ακόμη και εάν ξέρεις ότι δεν θα βγεις πολλές βόλτες μαζί του».

Δόθηκε η άδεια για αμκ στην Παγκρήτια Τράπεζα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για τη δημόσια προσφορά έως 78.966.680 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η επόμενη κίνηση θα είναι η άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος για την απόκτηση της HSBC Ελλάδος.

Μoody's: Βλέπει υποχώρηση των τιμών μετάλλων

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τις τιμές σε αλουμίνιο, χαλκό, χρυσό, ασήμι, χάλυβα και τον μεταλλουργικό άνθρακα, προχωρά η Moody's Investors Service, αντανακλώντας την εξασθένηση της ζήτησης στα βασικά μέταλλα ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ