Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Πώς θα αντιδράσει η μετοχή της ΔΕΗ - Επανέρχεται δυναμικά η Inform Λύκος

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στοιχεία από την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ελπίδες για κάποια λύση στο ενεργειακό και αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην επαναφορά των θετικών μεταβολών στα μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια.  Για να καταλάβετε τι συνέβη στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να παρακολουθείτε όλη την φημολογία στα 3 αυτά μέτωπα.

Οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά (ως αναμενόταν) αλλά με το που άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές πτωτικά, πέρασαν σε αρνητική μεταβολή.  Λίγο πριν λήξουν οι μεγάλες συνεδριάσεις (περίπου στις 19.00 κλείνει το γερμανικό και το γαλλικό χρηματιστήριο) οι περισσότερες αγορές πέρασαν σε θετικό πρόσημο όπως και έκλεισαν. Οι στηρίξεις κρατιώνται… 

Αμερικανικές αγορές: Eν αναμονή ειδήσεων και εξελίξεων 

Mε ήπιους ρυθμούς υποχωρούσαν οι 3 αμερικανικοί δείκτες στα μέσα των συνεδριάσεων.  Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να γυρίσουν και αυτές θετικές προς το τέλος των συνεδριάσεων.  Ήδη, στις 19.30 ωρα Ελλάδος, ο Nasdaq είχε μειώσει τις απώλειές του από -1,2% που ήταν στην αρχή προς το -0,5%.

Γενικότερα οι μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση μεγαλων πωλήσεων, έχουν ρευστότητα και περιμένουν είτε ευκαιρίες αγορών είτε κάποια θετική είδηση από μακροοικονομία που θα αλλάξει τα δεδομένα. 

Ελληνικό χρηματιστήριο 

Και αφήσαμε τα ωραία του ελληνικού χρηματιστηρίου για το τέλος. Διακοπή συνεδρίασης λόγω τεχνικού προβλήματος και λήξη συνεδρίασης.  Γιατί μου θυμίζει αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου;  Θεωρητικά κάποιοι επενδυτές που ήθελαν να κινηθούν σε intraday (αγορές και πωλήσεις μέσα στη διάρκεια της συνεδρίασης) θα έχουν μείνει ανοικτοί και μπορεί να χάσουν αρκετά λεφτά χωρίς να φταίνε. Επίσης και κάποιοι ξένοι επενδυτές θα έχουν μείνει ‘ανοικτοί’  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.  Επί της ουσίας, μήπως αντί για λήξη συνεδρίασης , θα έπρεπε να δοθεί κάποια χρονική παράταση των συναλλαγών τουλάχιστον μέχρι τη λήξη και των ευρωπαικών αγορών κατά τις 19.00;  

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, «η αιτία του προβλήματος εντοπίστηκε σε σφάλμα του λογισμικού που ευθύνεται για την επικοινωνία των εφαρμογών των Μελών με το σύστημα διαπραγμάτευσης (ODL Gateway), και δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη αποκατάστασή του για το σύνολο των Μελών εντός του χρόνου λειτουργίας της Αγοράς. Για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των απαιτούμενων λειτουργιών (ενδεικτικά: υπολογισμός τιμών κλεισίματος προϊόντων και δεικτών, παραγωγή αρχείων εκκαθάρισης και διακανονισμού, ενημέρωση μελών και data vendors) η Αγορά επαναλειτούργησε στις 17:20. Οι τιμές κλεισίματος προσδιορίστηκαν με βάση τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του ATHEX και τις σχετικές Αποφάσεις (Απόφαση 22).

ΔΕΗ 

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε 429,3 εκατ. το α' εξάμηνο 2022, παρουσιάζοντας μείωση 42,1 εκατ. (-8,9%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 9,8%.

Στο επίπεδο των επιμέρους δραστηριοτήτων, η λειτουργική απόδοση της Εμπορίας επηρεάστηκε αρνητικά από τις συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της Παραγωγής. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,9 εκατ. έναντι κερδών 13,8 εκατ. το α' εξάμηνο 2021. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 11,1 εκατ. έναντι κερδών 26,9 εκατ. το α' εξάμηνο 2021.

Αναμενόμενη η πτώση των μεγεθών μετά την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση διαρκείας που βιώνουμε. Για να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η μετοχή. 

Jumbo 

Αύξηση πωλήσεων καταγράφει ο όμιλος , αλλά και πάλι η ανακοίνωση και οι επισημάνσεις της είναι ‘όλα τα λεφτά’.  Τι λέει ο κ. Βακάκης;  “Η παράλογη ακρίβεια στις μεταφορές, η γεωπολιτική αστάθεια και οι αλλοπρόσαλλες τιμές Ενέργειας, επιβαρύνουν δραματικά τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού αλλά και των επιχειρήσεων.

Ο Όμιλος JUMBO επιμένει να αποκλείει από τα ράφια των καταστημάτων του κάθε προϊόν στο οποίο η σχέση τιμής-ποιότητας αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμη και στον δύσκολο για το λιανεμπόριο, μήνα Αύγουστο 2022, οι καταναλωτές τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους την JUMBO στρατηγική”.

H μετοχή αντιδρούσε αρκετά καλά μέχρι τη διακοπή της συνεδρίασης και ανέβαινε πάνω από 2%. 

Inform Λύκος – Επανερχεται δυναμικά ο όμιλος 

Αρκετά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου που είναι αποτέλεσμα πολλών και συνδυασμένων κινήσεων. Κατά το Α' Εξάμηνο του 2022, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά  13,1 εκατ. ή +37,7%  συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και ανήλθαν στα 47,8 εκατ. έναντι  34,7 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

ΦΟΥΡΛΗΣ 

Καλά πήγε ο όμιλος σε όλους τους κλάδους του (Έπιπλα, Αθλητικά, real estate) 

Ο Όμιλος FOURLIS το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε πωλήσεις  212,6 εκατ. έναντι € 185,7 εκατ., αυξημένες κατά 14,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ανήλθαν στα  28,1 εκατ. σε σχέση με  36,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), ανήλθαν σε  9,7 εκατ. έναντι κερδών  13,3 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε  1,2 εκατ. έναντι  0,9 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία (Trade Estates ΑΕΕΑΠ) ποσού  5,8 εκατ.

Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν  2,5 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS στις 30/06/2022 ήταν € 212,5 εκατ.. Από αυτά, 123,5 εκατ. ( 87,2 εκατ. στις 30/06/2021) αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες λιανικής του Ομίλου και  89,0 εκατ. ( 8,7 εκατ. 
στις 30/06/2021) αφορούν τη δραστηριότητα επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία “Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Τράπεζες 

Μπορεί οι εκθέσεις των ξένων οίκων να παραμένουν ενθαρρυντικές αλλά σε χρηματιστηριακό επίπεδο, βιώνουν μία νέα καλή διορθωτική κίνηση. Όταν ολοκληρωθεί αυτή , θα κάνουν πάλι την παλινδρόμηση προς υψηλότερα επίπεδα.  Οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δούμε αρκετές φορές αυτό το ‘πάνω – κάτω’ μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν πλέον για τους ξένους είναι δύο. Τι γίνεται με τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τι γίνεται με τα ομόλογα (ελληνικά και ευρωπαικά) που βρίσκονται σε παρατεταμένη πίεση. 

Eurobank 

Σημειώστε τα επίπεδα που είχε σταματήσει η προηγούμενη διόρθωση (εκεί γύρω στο 0,85 ευρώ).  Ίσως στα επίπεδα αυτά δούμε κάποια ανάκαμψη και επιστροφή πάνω από τα 0,9 ευρώ.  Η μετοχή έδειξε αστάθεια και προχθές και χθες.  

Alpha Bank 

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η Deutsche Bank στην Alpha Bank, μέσα από τη σημερινή έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με το τίτλο «Προετοιμασία για τον χειμώνα».
Οι αναλυτές του οίκου, παρά τις προκλήσεις της συγκυρίας, δίνουν τιμή-στόχο Ευρώ 1,5 για τη μετοχή της Alpha Bank, σύσταση «αγορά» (buy) και upside (περιθώριο ανόδου) 61%, το οποίο είναι μακράν το μεγαλύτερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Εurobank/7ημέρες: Aναμένοντας το ΑΕΠ στο τέλος Ιουνίου 2022 

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, η ΕΛΣΤΑΤ είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 2ου τριμήνου 2022. Το 1ο τρίμηνο 2022, παρά την άνοδο του πληθωρισμού, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα παρέμεινε ισχυρός στο 2,3%  με το εποχικά διορθωμένο πραγματικό ΑΕΠ να ανέρχεται στα 47,2 δισεκ. (ονομαστικό ΑΕΠ στα 49,8 δισεκ.) και να είναι υψηλότερο κατά 3,0% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η κυρίαρχη αρνητική διαταραχή του 2ου τριμήνου 2022 ήταν η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιεσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης που επέτεινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαταραχή που συνεχίστηκε και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2022. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του Εναρμονισμένου Δεικτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,4%  την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022 από 6,6%  την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, ενώ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2022 ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 11,4% σε ετήσια βάση 
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ