Νέα
  • ΓΔ: 1045.93 +1.46%
  • Τζίρος: 49,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Νέα ευχάριστη έκπληξη από ΟΠΑΠ - Πατάει γκάζι η Autohellas

Πηγή: Eurokinissi

Ξεκίνησαν ήπια πτωτικά για να κινηθούν καθαρά ανοδικά, μετά από 2 ώρες συνεδρίασης, οι αμερικανικοί δείκτες. Μπορεί οι φόβοι για ύφεση να είναι μεγάλοι (αλλά όχι βέβαιοι), ωστόσο οι επενδυτές τολμούν και αγοράζουν μετοχές αξίας (value stocks) που έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% μέσα στο 2022.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αμερική βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την Ευρώπη και ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Ευρώπης.

Η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί τις τοποθετήσεις σε αμερικανικά assets.

Eυρωπαϊκές αγορές: Η μάχη της ενέργειας

Το θέμα της ενέργειας απασχολεί ιδιαίτερα τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης που πλήττονται τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο (νοικοκυριά) όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας θα πάνε πίσω, για να επιστρέψουν πάλι οι λιγνίτες και η πυρηνική ενέργεια.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η άνοδος της Wall Street βοήθησε στη διαμόρφωση μεικτών τάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ήπιες ανόδους και ήπιες υποχωρήσεις. Oι επενδυτές είναι κουρασμένοι και μπερδεμένοι. Ακόμη και οι θετικές ειδήσεις καίγονται σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Οι κανόνες της επενδυτικής έχουν πάει στην άκρη. Και η ρευστότητα παραμένει «βασίλισσα των επενδύσεων», παρά το γεγονός ότι τη «ροκανίζει» ο πληθωρισμός.

Η ώρα της ΕΚΤ: Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια;

Μέχρι προχθές η αγορά είχε δεδομένη την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Όμως τα στοιχεία για την ανάπτυξη και οι φόβοι για ύφεση έφεραν αρκετούς αναλυτές να αναρωτιούνται μήπως η ΕΚΤ προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση, δηλαδή σε 50 μ.β.

Το δίλημμα ανάπτυξη ή μείωση πληθωρισμού είναι μεγάλο για την κυρία Λαγκάρντ. Όμως οι πιέσεις που δέχεται από τη Γερμανία και την Ολλανδία βασικά, αλλά και από το Βέλγιο και την Αυστρία, καθώς και τα κράτη της Βαλτικής, είναι αφόρητες.

Οπότε η κυρία Λαγκάρντ ως ισορροπίστρια θα προχωρήσει, μάλλον, σε αύξηση 75 μ.β.

Ελληνική ανάπτυξη vs ελλείμματα και χρέος, σημειώσατε 1

Αισιοδοξία δημιούργησαν στο οικονομικό επιτελείο οι ρυθμοί ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο (α’ εξάμηνο) που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Με δεδομένο ότι τα μηνύματα ανάπτυξης για το γ’ τρίμηνο (τελειώνει στο τέλος Σεπτεμβρίου) είναι θετικά, ο ρυθμός ανάπτυξης στο 9μηνο 2022 θα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι περίμεναν.

Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι ότι μαζί με την ανάπτυξη υπάρχει ένα διογκωμένο έλλειμμα και ένα μεγάλο χρέος / ΑΕΠ. Αλλά όσο υπάρχει η ευρωπαϊκή ανοχή προς τα μεγέθη αυτά, η προσοχή είναι στραμμένη στην ανάπτυξη. Έρχονται και εκλογές, βλέπετε, το 2023.

ΧΑ: Θα κρατήσει τις 820 μονάδες μέχρι το τέλος της εβδομάδας;

Απρόβλεπτη η έκταση της χθεσινής πτώσης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά θεωρούσε ότι ο Γενικός Δείκτης θα έβρισκε κάποια στήριξη κοντά στις 830 μονάδες, αλλά η πτώση ήταν μεγαλύτερη και ενδοσυνεδριακά χάθηκαν και οι 820 μονάδες που θεωρούνται ισχυρή στήριξη.

Τελικά, προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 820 μονάδες και η στήριξη επιβεβαιώθηκε.

Πιθανή θεωρείται η κίνηση πέριξ των 820 μονάδων και η επιστροφή προς τις 830 μονάδες στη σημερινή συνεδρίαση, που θα γίνει στη σκιά των αποφάσεων της ΕΚΤ.

ΟΠΑΠ - Μέρισμα: Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Ακόμη μία ευχάριστη έκπληξη από τον ΟΠΑΠ. Αποφασίστηκε νέα διανομή μερίσματος. Ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ της 6ης Σεπτεμβρίου 2022 ενέκρινε τη διανομή συνολικού μεικτού προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση 2022. Επίσης θα εφαρμόσει και πάλι τη διαδικασία επανεπένδυσης του μερίσματος. Στις 19 Οκτωβρίου θα αποκοπεί το δικαίωμα στο μέρισμα και στις 9 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή.

Autohellas: Θετικό και το β’ τρίμηνο

Η Autohellas τείνει να εξελιχθεί σε ευχάριστη έκπληξη για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του έτους, κατέγραψε βελτίωση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο 2ο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 206,6 εκατ. ευρώ, έναντι 180 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 14,8%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 31,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 71,6%, και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν στα 21,4 εκατ., έναντι 12,4 εκατ. στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, συνολικά στο 1ο εξάμηνο 2022 καταγράφει αύξηση 13,8% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 351,4 εκατ. έναντι 308,8 εκατ. το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 45 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 56,6% και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 29,4 εκατ. έναντι 16,9 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο με αύξηση 74,3%.

Συνολικά, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπέρασε τα 48.000 αυτοκίνητα με 5.700 συνολικές αγορές νέων αυτοκίνητων.

Quest: Ισορροπία στην κερδοφορία και μικρές αποκλίσεις στο α’ εξάμηνο

Στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2021 (εξαιρώντας δηλαδή την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021), ο Όμιλος πέτυχε αύξηση 12,2% στις πωλήσεις, 9,5% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 4,7% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και σχεδόν ίδια κέρδη μετά φόρων (ΕΑΤ).

Συνολικά (χωρίς να εξαιρεθεί η Cardlink) ο Όμιλος, σε σχέση με το 2021, παρουσίασε αύξηση 7% στις πωλήσεις και μείωση 12,1% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 9,9% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και 13,4% στα μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ).

Alpha Bank

H Alpha Bank ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΛΠΕ) στην πώληση του ποσοστού της στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., μία από τις σημαντικότερες συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας.

Το οικονομικό κλείσιμο της από κοινού πώλησης του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) (65% συμμετοχή στο κεφάλαιο) και την ΕΛΠΕ (35% συμμετοχή), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, που ανέδειξε την ιταλική Italgas SpA ως προτιμητέο επενδυτή, με τίμημα ύψους 733 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα αυτό αντιστοιχεί σε μια αποτίμηση η οποία ανήλθε στο 135% της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, εκ των μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί σε παρόμοιες συναλλαγές.

Tράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων και την εναρμόνιση των εργασιών της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance –ESG).

Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Χρηματιστήριο Παραγώγων

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών σε ό,τι αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25 τον Αύγουστο του 2022, κατέκτησε η Optima Bank με ποσοστό 34,52% από 28,10% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (16,61%) και στην τρίτη η Εθνική Χρηματιστηριακή (10,31%).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ