Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έδωσε τον τόνο - Απώλειες 1,07%

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η τριήμερη ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής σταμάτησε σήμερα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού του Αυγούστου, που βγήκε λίγο υψηλότερα απ' ό,τι περίμεναν οι αγορές.

Στην ουσία, ήταν μία καλή αφορμή για να αποκομίσουν τις υπεραξίες που είχαν δημιουργηθεί από την Πέμπτη μέχρι και χθες.

Βίαιες διορθώσεις στους αμερικανικούς δείκτες, ελεγχόμενες στους ευρωπαϊκούς

Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν «κοκκινήσει» πριν από την έναρξη των αμερικανικών και, βέβαια, η διόρθωση συνεχίστηκε και μετά την έναρξη των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Oι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν κατά τις 17.20 αρκετά βίαιες διορθώσεις, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,29% και να κινείται στις 31.630 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 2,44% και να παλεύει να κρατήσει τις 4.000 μονάδες.

Στην Ευρώπη (ΕΕ), οι πιέσεις ήταν μικρότερες. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 1,12% στις 13.255 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 0,87% στις 6.278 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx υποχωρούσε κατά 0,99% και ο ιταλικός MIB κατά 0,7%.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού διακόπτει προς το παρόν και τις σκέψεις για ήπια αύξηση επιτοκίων σε πιο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, όπως τουλάχιστον είχαν εκδηλωθεί πρόσφατα.

Σε ευρωπαϊκό τόνο το ΧΑ

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε από νωρίς την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, η οποία επιδεινώθηκε και από την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού.

Ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε στις 840,81 μονάδες με υποχώρηση 1,07%. Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλή στα 57,47 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 40 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Eurobank, η Alpha Bank, η Motor Oil, η ΕΤΕ και ο Μυτιληναίος.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,34% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακή υποχώρηση (-0,01%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Πετρελαίου-Αερίου (-3,03%), λόγω της είδησης ότι επίκειται από την Ευρωπαική Επιτροπή πρόταση για αυξημένη φορολόγηση των διυλιστηρίων, Τράπεζες (-2,49%), Υγεία (-1,27%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (0,75%), Βιομηχανικών Προϊόντων (0,61%), Εμπορίου (0,46%), Πρώτες Ύλες (0,23%).

Αν δεχθούμε ότι η σημερινή διόρθωση ήταν ένα φυσιολογικό επακόλουθο της προηγούμενης ανοδικής κίνησης, ίσως η αυριανή συνεδρίαση σε Ευρώπη και Αμερική να είναι καλύτερη ή τουλάχιστον με μειωμένες ρευστοποιήσεις.

Βρισκόμαστε σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και μειωμένης «ορατότητας», με αποτέλεσμα να έχουμε μη προβλέψιμες χρηματιστηριακές τάσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ