Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι φόβοι των τραπεζών και το overweight της JP Morgan

Πηγή: Eurokinissi

Αν υπήρχαν κάποιες φωνές που έλεγαν να μην είναι «επιθετική» η FED με τα επιτόκια ή να καθυστερήσει λίγο την επόμενη αύξηση, νομίζω τώρα έχουν σιγήσει.

Ο λόγος είναι γιατί ο πληθωρισμός Αυγούστου στις ΗΠΑ βγήκε μεγαλύτερος απ’ ό,τι αναμένονταν. Οι χρηματιστηριακές αγορές που ήταν έτοιμες να διορθώσουν πριν την ανακοίνωση (μετά το ράλι των 3 ημερών) υπεραντίδρασαν πτωτικά και είχαμε μεγάλες πτώσεις και στους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν σήμερα. Θα συνεχιστεί η πτώση ή θα έχουμε ισορροπία;

Eυρωπαϊκές αγορές: Η Γαλλία μείωσε τις προσδοκίες ανάπτυξης το 2023

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις τη χθεσινή ημέρα, αλλά μόλις διαφάνηκαν τα αμερικανικά futures και κυρίως ξεκίνησαν οι μεγάλες εντολές πωλήσεων στην Αμερική, πήραν την «κάτω βόλτα».

Ηρθε και η ανακοίνωση για πρόβλεψη μείωσης της ανάπτυξης της Γαλλίας το 2023 και μάλλον η σημερινή ημέρα (χρηματιστηριακά) θα είναι ιδιαίτερα νευρική.

Με τη χθεσινή πτώση, ουσιαστικά ακυρώθηκε η μεγάλη άνοδος της Δευτέρας και της Παρασκευής.

ΧΑ: Εμεινε πάνω από τις 840 μονάδες

Δεν ξέρω εάν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από την υποχώρηση. Αν δούμε τις ευρωπαϊκές αγορές, μάλλον ναι, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Κρατήσαμε τα επίπεδα των 840 μονάδων και μπορούμε να ελπίζουμε σε επιστροφή.

Αν, τώρα, συνεχιστεί η πτώση και σήμερα, η στήριξη παραμένει στις 820-825 μονάδες, όπως μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη. Οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές και αυτό είναι ανησυχητικό.

Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων ευνοούν το χρηματιστήριο

Στις κρίσεις, οι ψύχραιμοι και ορθολογιστές επενδυτές είναι αυτοί που κερδίζουν.

Και μιας και αναφερόμαστε στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχουμε τα εξής δεδομένα:

  • Οι πραγματικές αποδόσεις των επιτοκίων καταθέσεων είναι αρνητικές. Με πληθωρισμό 11,5% και επιτόκια καταθέσεων 0,1% , τα κεφάλαια χάνονται.
  • Οι καταθέτες θα αναζητήσουν εναλλακτικές τοποθετήσεις. Λεφτά μπαίνουν στα ομόλογα (λόγω προηγούμενης πτώσης) μαθαίνουμε.
  • Οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των εισηγμένων εταιρειών είναι πολύ καλές. Αυτό σημαίνει και πραγματική αξία στις εταιρείες και προοπτικές στους μετόχους. Άρα ακόμη και σε καιρό κρίσης, μία τοποθέτηση σε μετοχή αξίας (value stock) ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Τράπεζες: Φοβούνται για νέα κόκκινα δάνεια

Τη χρυσή τομή από την άνοδο των επιτοκίων που δημιουργούν υψηλά έσοδα και την πίεση των δανειοληπτών κυμαινόμενων επιτοκίων προσπαθούν να βρουν οι τράπεζες αυτή την περίοδο. Οι τραπεζίτες δεν πετούν στα ουράνια.

Ξέρουν ότι παρά τα έσοδα λόγω της ανόδου των επιτοκίων, θα «κοκκινίσουν» πολλά δάνεια από επιχειρήσεις που θα δουν μείωση τζίρου λόγω κρίσης. Το σενάριο της περιόδου 2010-2015 δεν θέλουν να το ξαναζήσουν…

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες

Overweight (αύξηση θέσεων) για όλες τις εγχώριες τράπεζες δίνει η JP Morgan, και προτείνει Eurobank και Πειραιώς ως κορυφαίες επιλογές.

Οι τιμές-στόχοι είναι: Alpha Bank 1,40 ευρώ, Eurobank 1,50 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 4,50 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς 2,20 ευρώ.

ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ: Ευνοήθηκε και από τις τιμές των μετάλλων

Οι τιμές των μετάλλων καθόρισαν σημαντικά τη μεγάλη αύξηση των μεγεθών της μεγαλύτερης θυγατρικής της Viohalco.

Το Α’ εξάμηνο του 2022, η ζήτηση διατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, οδηγούμενη από την αναθέρμανση των αγορών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. O Όμιλος σημείωσε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 45,8% στα ιστορικά υψηλά των 1.960 εκ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο σε σύγκριση με τα 1.344 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οδηγούμενη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων και τις αυξημένες τιμές κατεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές των μετάλλων στο LME ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τη αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, με τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται στα 2.817 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 51,1% σε σύγκριση με το Η1’21) και τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται στα 8.922 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 18,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021).

Αναφορικά με τον όγκο πωλήσεων, παρουσίασε αύξηση κατά 9,2%, καθώς ο Όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας και στους οποίους έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη για τον όμιλο ΑΛΟΥΜΥΛ

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΑΛΟΥΜΥΛ κατέγραψε αύξηση 46,5% και διαμορφώθηκε στα 205,9 εκατ. έναντι 140,5 εκατ. συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του 2021. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €60,0 εκατ. έναντι €38,6 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 55,6%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 39,8 εκατ. έναντι 19,5 εκατ. συγκριτικά με το α' εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 103,5%. Κατά το α’ εξάμηνο του 2022, ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων 30,4 εκατ. έναντι κερδών 11,0 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 175,9%.

Αντίστοιχα, κέρδη εμφανίζουν και τα αποτελέσματα μετά φόρων, ύψους 25,3 εκατ. έναντι κερδών €9,1 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 178,3%.

Epsilon Net: Επέλαση και στην τεχνολογία ξενοδοχείων

Η Epsilon Net ήταν η μεγάλη κερδισμένη του 2021 με τα My Data. Aπέκτησε και τεράστια ρευστότητα από τις υπεραξίες του χρηματιστηρίου και τώρα στοχεύει στον κλάδο ξενοδοχειακού λογισμικού και κρατήσεων. Εύλογα αφού ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας. Η EPSILON NET ανακοίνωσε τη συμφωνία απόκτησης (πλειοψηφικού) ποσοστού σε τρείς (3) επιχειρήσεις με εξειδίκευση στον τομέα των συστημάτων τεχνολογίας για το δυναμικό τομέα του Τουρισμού. Συγκεκριμένα η μητρική εταιρία του Ομίλου εξαγόρασε και απέκτησε:

  • το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της αγγλικής εταιρίας «Hotel Availabilities Ltd» έναντι του ποσού των € 98.000, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων Channel Manager για ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, 
  • το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρίας «BookOnlineNow IKE» έναντι του ποσού των 220.000, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων On line κρατήσεων (booking engine) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα , και
  • το 55% της κυπριακής εταιρίας «HotelonCloud Ltd», στρατηγικού διανομέα της BookOnlineNow στο εξωτερικό, έναντι του ποσού των 180.000.

Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ