Νέα
  • ΓΔ: 1040.21 +0.69%
  • Τζίρος: 56,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «επιβράβευση» της Αλουμύλ και η εξωστρέφεια της Profile

Πηγή: Eurokinissi

«Μετά τον κατακλυσμό η νηνεμία» για μετοχές και δείκτες στις αμερικανικές αγορές. Η σοκαριστική πτώση των μετοχών (ειδικά στον Nasdaq) έβγαλε αγοραστές στα χαμηλά τους κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Οι δείκτες έκλεισαν με μικρές μεταβολές δείγμα ότι προσπαθούν να συνέλθουν από το μεγάλο σορτάρισμα.

Για τον Dow Jones οι ισχυρές στηρίξεις παραμένουν στις 30.000 μονάδες, για τον S&P 500 στις 3.500 μονάδες και για τον Nasdaq οι 11.000 μονάδες. Προς το παρόν καταφέρουν να κινούνται πάνω απ’ αυτές.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια πτώση χαρακτήρισαν την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών. Επί της ουσίας δεν μπορούμε να πούμε ότι θορυβήθηκαν ιδιαίτερα οι επενδυτές αφού οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο ύφεσης. Αυτό θα είναι το 4ο τρίμηνο 2022 ή το α’ τρίμηνο 2023; Τα στοιχεία που θα βγουν στις αρχές Οκτωβρίου θα δείξουν. Η χθεσινή ημέρα επηρεάστηκε κυρίως από την ομιλία της κυρίας Φον ντερ Λάινεν εφ’ όλης της ύλης (ενέργεια, οικονομία, Ουκρανικό). Νομίζω ότι οι χθεσινές συνεδριάσεις δεν έδειξαν φόβο, αλλά μία συγκεκαλυμένη ανησυχία.

Γενικός Δείκτης – Ελληνικό χρηματιστήριο

Ήπια πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις πτωτικές μετοχές να είναι σχεδόν διπλάσιες από τις ανοδικές χθες. Αν κρίνουμε από τις μετοχές που διόρθωσαν, μάλλον είμαστε σε φάση αποκόμισης κερδών για τους ξένους επενδυτές. Oι τραπεζικές μετοχές επηρεάζονται από το δίλημμα που σας έγραψα χθες: «Εσοδα από την αύξηση επιτοκίων ή αύξηση των κόκκινων δανείων;». Οι εγχώριοι επενδυτές εστιάζουν πλέον στα ισχυρά αποτελέσματα των εισηγμένων. Αυτά δείχνουν δύο πράγματα. Ποιες έχουν ανθεκτικότητα στην κρίση και ποιες θα προσφέρουν μετοχικές υπεραξίες στο 2023.

Profile: H εξωστρέφεια συνεχίζεται - Μεγάλη παραγγελία από την Αίγυπτο

Η Profile Software, ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) επέλεξε το Acumen.plus, το διεθνώς εφαρμοσμένο Σύστημα Διαχείρισης Διαθεσίμων (Treasury Management System), για την αποτελεσματική διαχείριση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών της, με ταυτόχρονη συμμόρφωση και πλήρη γκάμα αναφορών για διαχείριση αποθεματικών και χρέους. Η πλατφόρμα θα εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία του Καΐρου.

ΕΥΑΘ - ΑΚΤΩΡ

Σε ανακατασκευή της Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης ιλύος στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) προχωρά η ΕΥΑΘ, με σκοπό η ιλύς που απομένει από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης να είναι καλύτερης ποιότητας με περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και μεγαλύτερης αποδοτικότητας κατά τη χρήση της ως λιπάσματος σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της ΕΥΑΘ και της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. πλέον ΦΠΑ και διάρκεια 12 μήνες. Η ανακατασκευή της μονάδας θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους λειτουργίας, μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδοτικότητα, αλλά και καλύτερο προϊόν προς χρήση ως εδαφοβελτιωτικό.

Μυτιληναίος: Πάει και στο Αγιον Ορος

Η Mytilineos, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU), υπέγραψε σύμβαση με την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους (ΙΚΑΟ) προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενεργειακή εξοικονόμηση των Ιερών Μονών.

Κύριος στόχος του έργου, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιεράς Κοινότητας.

Οι Ιερές Μονές αναβαθμίζονται και γίνονται πλέον «υβριδικές» καθώς μέσα από νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης υψηλής απόδοσης, διασφαλίζεται τόσο η ενεργειακή επάρκεια και συνεπακόλουθα η μείωση του κόστους όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής ισχύος 2,64 MW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (Li-on BESS) συνολικής χωρητικότητας περίπου 5 MWh, τα οποία θα τοποθετηθούν πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων 17 Ιερών Μονών και 4 εξαρτημάτων 3 εξ αυτών.

Αλουμύλ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβράβευσης μετοχής με άνοδο ήταν η χθεσινή ανοδική κίνηση της ΑΛΟΥΜΥΛ. Εξαιρετικά αποτελέσματα έφεραν αγοραστές και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές.

Πλαστικά Θράκης: Αγοράζουν χαμηλά

Τα Πλαστικά Θράκης δεν διέπρεψαν στα αποτελέσματά τους (τέλειωσε ουσιαστικά και η περίοδος χρήσης μάσκας), αλλά η μετοχή βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών. Ίσως έτσι εξηγείται η χθεσινή άνοδος της μετοχής πάνω από τα 4 ευρώ.

Trastor: Πώληση ακινήτου στην Αγ. Παρασκευή

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε την πώληση ενός κτιρίου γραφείων στην Αγία Παρασκευή Αττικής, επί της οδού Αγίου Ανδρέα 3, συνολικής επιφανείας 3.472,70 τ.μ. έναντι συνολικού τιμήματος 2.700.000 ευρώ.

H εν λόγω πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής αποεπένδυσης της εταιρείας από συγκεκριμένα ακίνητα, κατοχυρώνοντας πρωτίστως σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους της, και είναι σύμφωνη με τη διαμόρφωση του βέλτιστου επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων σύμφωνα με τις τάσεις της κτηματαγοράς

Tράπεζα της Ελλάδος: Οι προτάσεις της υποδιοικητού Χριστίνας Παπακωνσταντίνου

Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς προϋποθέτει ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα και κατάλληλο και επίκαιρο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Κατά την υλοποίηση της υπό διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την κεφαλαιαγορά χρειάζεται μεταξύ άλλων:

  • να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,
  • να αρθούν υφιστάμενα εμπόδια στην ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και στην αύξηση της εξωστρέφειάς της, όπως τα εμπόδια που συνδέονται με το φορολογικό πλαίσιο ή τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης,
  • να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες διαφάνειας σε ένα μεγάλο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, και
  • να υποστηριχθεί η καινοτομία και η χρηματοοικονομική τεχνολογία, με κατάλληλα κίνητρα και με στόχο τη δημιουργία ψηφιακής οικονομίας.

BC Partners – Νίκος Σταθόπουλος

Συνέντευξη έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος. O Nίκος Σταθόπουλος δεν μιλά συχνά δημοσίως. Ανάμεσα σ’ αυτά που είπε, σταχυολογούμε:

«Έχουμε δει τα τελευταία 25 χρόνια αγορές που βρίσκονται σε κρίση λόγω του φαινομένου της οικονομικής φούσκας, όπως το 2008, έχουμε δει αγορές να επηρεάζονται εξ αιτίας απρόσμενων γεγονότων που προκάλεσαν αναταραχή. Η παρούσα κρίση δεν εντάσσεται σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι οι επιπτώσεις ενός οικονομικού κύκλου, και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ πως δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια».

Δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας, ο Έλληνας διεθνής επενδυτής υποστήριξε πως η επενδυτική κοινότητα πρέπει να εξοπλιστεί με υπομονή. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν. Το σημερινό περιβάλλον μας προετοιμάζει για επενδύσεις που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση».

«Δίνουμε έμφαση σε τομείς που είναι σχετικά προστατευμένοι από τη συρρίκνωση, δηλαδή επιχειρήσεις που επηρεάζονται συγκριτικά λιγότερο από κόστος των πρώτων υλών, που έχουν ισχυρές ταμειακές ροές και που διατηρούν ισχυρή θέση στον καθορισμό των τιμών», δήλωσε, προσθέτοντας πως δύο τομείς που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι Τηλεπικοινωνίες και η Υγεία. Οι Τηλεπικοινωνίες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές. Γενικότερα οι επιχειρήσεις που βασίζουν τη λειτουργία τους σε συνδρομητές δεν αναμένεται να δεχθούν τόσο ισχυρό πλήγμα. Η Υγεία είναι επίσης ένας τομέας που σημειώνει αμυντική ανάπτυξη».

JP Morgan: Ηπια επιβράδυνση και όχι ύφεση στις οικονομίες

Επιβράδυνση (soft landing) της παγκόσμιας οικονομίας είναι το πιο πιθανό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία. Η πορεία αυτή θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την ζήτηση για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ανέφεραν σε ανάλυσή τους την Τρίτη οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morghan Chase & Co. Οι αγορές μπορούν να ωφεληθούν από την φορολογική στήριξη στην Κίνα, τον σχεδιασμό ενεργειακής στήριξης στην Ευρώπη και το χαμηλό επενδυτικό αίσθημα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ