Νέα
 • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
 • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Κοντόπουλος: Αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα του ΧΑ στην κρίση

Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην περίοδο της κρίσης και στις αναταράξεις των διεθνών αγορών παρουσιάζει το Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννο Κοντόπουλο και επισημαίνει τις συγκρατημένες απώλειες του Γενικού Δείκτη Τιμών το 2022, σε σχέση με την πλειοψηφία των διεθνών αγορών.

Επίσης τονίζει την ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2021, επισημαίνοντας το ρεκόρ 15ετίας στη λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών το 2021.

Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε στους πέντε βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου:

 1. Ενίσχυση της συναλλακτική δραστηριότητας,
 2. Αύξηση εσόδων από τις υφιστάμενες και νέες ανταγωνιστικές υπηρεσίες
 3. Βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου
 4. Βέλτιστη εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών
 5. Εστίαση στην ψηφιακή καινοτομία (Η Ελλάδα ως κόμβος FinTech)

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών εστίασε και στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την κινητοποίηση κεφαλαίων με εξίσωση Ελλήνων και ξένων επενδυτών στη φορολόγηση τόκων εταιρικών ομολόγων, μείωση της φορολογίας συγκέντρωσης κεφαλαίων, μείωση φόρου συναλλαγών.

Για την ενίσχυση της ζήτησης επενδύσεων από Έλληνες επενδυτές πρότεινε:

 • Ειδικό αποταμιευτικό λογαριασμό για νέους
 • Επενδυτικό κουμπαρά με δυνατότητα αυτοδιαχείρισης
 • Τήρηση της δυναμικής των ΤΕΑ ως ανερχόμενης κατηγορίας μακροχρονίων Ελλήνων επενδυτών.

Ακόμη επεσήμανε ότι θα δοθούν κίνητρα για εισαγωγή μετοχών στις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και κίνητρα για μείωση κόστους παραμονής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης πρότεινε την εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ μέσω της κεφαλαιαγοράς με χρήση του θεσμού των ΑΕΕΑΠ.

Ποιος είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Κοντόπουλος έχει μακρά και επιτυχημένη διεθνή εμπειρία στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Ήταν Partner, Chief Macro Strategist στο CQS Fund στο Λονδίνο, με προϋπηρεσία σε UBS και Merrill Lynch, ενώ έχει διατελέσει CEO στη Eurobank Asset Management.

Έχει εργαστεί σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις της χρηματαγοράς στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γουολ Στριτ στην Salomon Brothers. Έχει διατελέσει Managing Director σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες επενδύσεων, όπως η UBS και η Merrill Lynch, όπου δημιούργησε και διηύθυνε μεγάλες ομάδες κορυφαίων αναλυτών, χτίζοντας ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο επαφών με μεγάλους και σημαντικούς επενδυτικούς οίκους ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, έχει εργαστεί ως Chief Investment Officer της Eurobank καθώς και ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management. Έχει εργαστεί επίσης και σε καίριες θέσεις σε hedge funds του εξωτερικού με επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Κοντόπουλος είναι κάτοχος τίτλων Ph.D., M.Phil., και M.A στα οικονομικά από το Columbia University και A.B., επίσης στα οικονομικά από το Harvard University.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ