Νέα

Καγκελάριος: Η «αποδοτική» Lamda Development και η πρόβλεψη της Barclays

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Ο δρόμος για την πραγματική χρηματιστηριακή ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι βραδύς και επίπονος. Οι Αμερικανοί αναλυτές περιμένουν προς το τέλος του χρόνου για να δουν πού οδεύει η αμερικανική οικονομία και μετά να καταστρώσουν τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά (2023).

Μπορεί η μεταβλητότητα και οι εναλλαγές «ζεστού - κρύου» να είναι ενοχλητικές για τον μέσο επενδυτή, αλλά είναι εκεί που βγαίνουν λεφτά στις δύσκολες περιόδους. «Κυνηγώντας το 10%» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που περιγράφει τις τάσεις των hedge funds.

«Χρηματιστηριακός ανταρτοπόλεμος» (hit and run) θα ταίριαζε καλύτερα...

Η έλλειψη θετικών ειδήσεων πιέζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δεν μας άρεσε η χθεσινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και γιατί ξεκίνησαν με θετικές προδιαγραφές και γύρισαν πτωτικά και γιατί έλειψε το κίνητρο τοποθετήσεων.

Εδώ και μερικές συνεδριάσεις, οι ευρωπαϊκές μετοχές τροφοδοτούνται μόνο από τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, τα οποία όμως κοντράρονται από τη δύσκολη πραγματικότητα. Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι θα παγώσουμε (ενεργειακό πρόβλημα), ότι θα έχουμε μεγάλη ύφεση (οικονομικό πρόβλημα) και ότι θα έχουμε νέα πολεμικά μέτωπα (ελληνικό πρόβλημα).

Οι αγορές ανεβαίνουν με ελπίδες και προσδοκίες. Και αυτά δεν τα ακούμε. Ο γερμανικός DAX φάνηκε ιδιαίτερα αδύναμος και έχασε και τις 13.000 μονάδες.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Θεωρητικά, η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 840 μονάδες. Αλλά και εδώ τα ξένα funds βρίσκονται σε φάση άρνησης τοποθετήσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Τουλάχιστον χθες αντέδρασαν ανοδικά οι τράπεζες και κάποια μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Σε γεύμα ενημέρωσης της διοίκησης του Χ.Α. προς τους δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους και στις στρατηγικές με τις οποίες η ΕΧΑΕ στοχεύει να κινηθεί στη νέα εποχή.

Εκεί που συμφώνησαν όλα τα στελέχη του Χρηματιστηρίου είναι ότι θα πρέπει να απενοχοποιηθεί η έννοια της μετοχικής επένδυσης. Τόσο από θεσμικούς φορείς όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

Αegean: Αύξηση πληρότητας και επιστροφή στην κερδοφορία

Σημαντική αύξηση κατά 171% κατέγραψε η επιβατική κίνηση της Aegean κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανερχόμενη σε 3,3 εκατ. επιβάτες, από 1,2 εκατ. επιβάτες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Σημαντική ήταν και η βελτίωση στον συντελεστή πληρότητας, ο οποίος ανήλθε σε 79,2%, ήτοι 23 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η προσφερόμενη χωρητικότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο ανέκαμψε στο 86% συγκριτικά με το 2019, με την άρση των περιορισμών.

Η σημαντική αύξηση του πτητικού έργου και η ανάκαμψη της ζήτησης συνέβαλαν σε αύξηση κατά 201% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 327,3 εκατ. από 108,6 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Παρά τον υπερδιπλασιασμό του κόστους καυσίμων (σε σχέση με το 2019), ο Όμιλος το δεύτερο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη προ φόρων 17,7 εκατ. και κέρδη μετά από φόρους ύψους 10,8 εκατ., από ζημίες 33,9 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Πλαστικά Θράκης: Μεγάλη υποχώρηση μεγεθών για δύο λόγους

Σε δύο βασικούς λόγους αποδίδεται η μεγάλη μείωση των μεγεθών των Πλαστικών Θράκης στο α' εξάμηνο 2022 σε σχέση με το α' εξάμηνο 2021. Ο βασικότερος είναι ότι το 2021 έδωσε τεράστια ώθηση στις πωλήσεις και στο μεικτό περιθώριο κερδοφορίας η πώληση μασκών, η οποία αδράνησε το α' εξάμηνο 2022. Ο δεύτερος λόγος είναι το κόστος ενέργειας του ομίλου που αυξήθηκε δραματικά.

Ο Όμιλος παρουσίασε Κύκλο Εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 212,7 εκατ., μειωμένος κατά 9,2% σε σχέση με τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, οι οποίες ανήλθαν σε 234,3 εκατ., ενώ τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 20,1 εκατ. σε σχέση με 62 το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων προϊόντων προστασίας από τον COVID-19.

Συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι με το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπου υπάρχει άμεση συγκρισιμότητα, τα Κέρδη προ Φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων έχουν υπερδιπλασιαστεί, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 133%, καταδεικνύοντας τη σημαντικά αυξημένη κερδοφορία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και του εξαιρετικά αυξημένου κόστους α’ υλών, ενέργειας και μεταφορικών.

Premia: Αυξάνει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και τα μεγέθη της

Η Premia κατέγραψε στο α' εξάμηνο αύξηση εσόδων, λειτουργικής κερδοφορίας και κερδοφορίας μετά φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2021.

  • Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 83% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2021, χωρίς να ενσωματώνουν πλήρως τα έσοδα από τις νέες επενδύσεις.
  • Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 9,5 εκατ. έναντι 3,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2021 με την αύξηση να οφείλεται τόσο στα αυξημένα κέρδη από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία καθώς και στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα.
  • Τα Προσαρμοσμένα EBITDA (Adjusted EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 3,0 εκατ. έναντι 1,0 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τα κέρδη από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία να ανέρχονται σε 6,5 εκατ. Έναντι 2,6 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2021.

Στην αύξηση του χαρτοφυλακίου βοήθησε και η άντληση 100 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο που εισέπραξε.

Lamda Development: Το real estate και οι αποδόσεις του έχουν ζήτηση

Απέδωσε αρκετά καλά η μετοχή χθες, ποντάροντας αφενός σε θετικά αποτελέσματα α' εξαμήνου αλλά κυρίως στην ωρίμανση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου και ιδιαίτερα του ελληνικού. Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα funds για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε εταιρείες real estate αυτή την περίοδο του υψηλού πληθωρισμού. Επίσης μαθαίνουμε ότι και συνταξιοδοτικά ταμεία αναζητούν real estate αυτή την περίοδο.

Barclays: «Αρκούδες στους πάγους»

Η Barclays προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 2,8% το 2022 σε μόλις 2,2% το 2023, με ανάπτυξη 0,2% στις ΗΠΑ, -1,1% στη ζώνη του ευρώ και 4,5% στην Κίνα, φέρνοντάς την κοντά σε παγκόσμια ύφεση.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ