Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η καλή συνεδρίαση των τραπεζών και το «μικρό γαλατικό χωριό»

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες (οι 3 μεγαλύτεροι) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τους. Το ζητούμενο δεν ήταν η πτώση, αλλά η τεράστια μεταβλητότητα. Από την έναρξη μέχρι τις 21.30 ώρα Ελλάδας, οι αμερικανικοί δείκτες είχαν αλλάξει 2-3 φορές τάση και ένταση μεταβολών.

Μικρές πτώσεις, μικρές ανόδους και μεγάλες πτώσεις. H πτώση εκείνη την ώρα για τον Dow Jones ξεπερνούσε το 1,5% (πάνω από 400 μονάδες).

Αιτία βέβαια της πτώσης, η εκτίμηση για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη FED (75 μονάδες βάσης) αλλά και οι φόβοι για είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση από το δ' τρίμηνο 2022. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι (επενδυτικών τραπεζών) που θεωρούν ότι ίσως αποφευχθεί η ύφεση, τουλάχιστον στο δ' τρίμηνο 2022. Ραντεβού μαζί της από το 2023.

Ευρωπαϊκές αγορές: Είσοδος σε ύφεση και το «μικρό γαλατικό χωριό»

Εκεί που είναι ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση είναι στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το 80% των ερωτηθέντων αναλυτών και επενδυτών (θεσμικών) θεωρούν ως βέβαιη την είσοδο μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης σε ύφεση στο δ' τρίμηνο 2022. Λέτε να είμαστε εμείς το «μικρό γαλατικό χωριό» που θα τη γλιτώσει;

Χρηματιστηριακά πάντως, ο DAX προσεγγίζει καθοδικά τις 12.000 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC έχασε τις 6.000 μονάδες και κινείται προς τις 5.900 μονάδες. Ουσιαστικά εξανεμίζεται το ράλι του 2021.

ΕΚΤ: Βήμα βήμα οι αυξήσεις επιτοκίων

Επαναλήφθηκε η ρήση της κυρίας Λαγκάρντ και χθες σχετικά με αυξήσεις επιτοκίων ανάλογα με τα δεδομένα (data) που θα φτάνουν στην ΕΚΤ. Όπερ σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα γίνονται μήνα - μήνα και ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα είναι λιγότερο επιθετική από τη FED στο θέμα των επιτοκίων γιατί θέλει να κρατήσει ψηλά την ανάπτυξη.

Goldman Sachs: Yπάρχουν ευκαιρίες στην Ευρώπη

Oι τράπεζες, η ενέργεια, οι βασικοί πόροι και η αυτοκινητοβιομηχανία διαπραγματεύονται με μονοψήφιους δείκτες P/E, με αυτές τις αποτιμήσεις να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση τόσο με την αγορά όσο και με τον δικό τους μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ κινούνται επίσης με μεγάλα discounts έναντι των αντίστοιχων στις ΗΠΑ –μεγαλύτερα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ευρώπη.

Αυτά λέει η Goldman Sachs.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Στα ρηχά και πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο. Γλιτώσαμε την πτώση, αλλά δεν καταφέραμε να επιστρέψουμε προς τις 840 μονάδες. Τώρα θέλουμε να αποφύγουμε την πτώση και στη σημερινή συνεδρίαση. Καταφέραμε να κρατήσουμε για αρκετές συνεδριάσεις αλώβητα τα επίπεδα των 830 μονάδων.

Η στήριξη παραμένει στις 820-825 μονάδες και τα επίπεδα αυτά θα δοκιμαστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας -έτσι τουλάχιστον λένε οι επαγγελματίες της αγοράς.

Μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης: Αξίζουν μια δεύτερη ματιά

Στην κατηγορία των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπάρχουν τίτλοι που εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές. Κατασκευαστικές με αυξημένο ανεκτέλεστο και είσοδο σε ενεργειακά projects, εταιρείες τεχνολογίας με εξωστρέφεια, τρόφιμα, εμπόριο, real estate έχουν μικρά «διαμαντάκια» που μπορούν να υπεραποδώσουν σε καλές περιόδους ή να μην υποχωρήσουν πολύ σε άσχημες περιόδους.

Να θυμίσουμε ότι η έκθεση των ξένων στην ελληνική μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνά το 13%. Βέβαια δεν έχουν και εμπορευσιμότητα, αλλά θα πρέπει να το δουν αυτό οι επενδυτές.

Τράπεζες

Καλή συνεδρίαση για τις ελληνικές τράπεζες η χθεσινή. Επιασαν τα επίπεδα τιμών προ της τελευταίας διόρθωσης. Το ζητούμενο είναι να καταφέρουν να τα κρατήσουν σήμερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τέλος του γ' τριμήνου θα βρει τις ελληνικές τράπεζες σε μια πολύ ενθαρρυντική κατάσταση. Για το δ' τρίμηνο οψόμεθα...

Epsilon Net: Εκτίναξη των μεγεθών της το α' εξάμηνο

Για την Epsilon Net σας είχαμε προϊδεάσει. Φαινόταν ήδη από το 2021 ότι πήγαινε για πολύ ψηλά. Συνεχείς εξαγορές και εκτίναξη μεγεθών. Στα χθεσινά αποτελέσματα α' εξαμήνου 2022, οι αυξήσεις στις πωλήσεις, EBITDA και καθαρά κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν το 70%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα, παρά τις ιδιαίτερες διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες, επιβεβαιώνουν και στην τρέχουσα περίοδο τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου για:

  • επικέντρωση στη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων,
  • συνεχή εξέλιξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων με στόχο την παροχή «all in one solution» για κάθε τομέα δραστηριότητας,
  • υψηλά ποσοστά οργανικής ανάπτυξης που στηρίζονται στα επαναλαμβανόμενα έσοδα και την αξιοποίηση του υφιστάμενου πελατολογίου,
  • δυναμικό σχέδιο στοχευμένων εξαγορών, για την περαιτέρω ενίσχυση της πελατειακής βάσης & τη διείσδυση σε κάθετες αγορές.

Cenergy

Ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα α' εξαμήνου η Cenergy. Μαθαίνω ότι θα είναι «από καλά έως εξαιρετικά», και από τις κινήσεις και τις συνεργασίες στο εξωτερικό δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Εκτός βέβαια εάν επηρεαστεί από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άνοδο του δολαρίου. Θα δείξει.

H σχετική παρουσίαση και ενημέρωση προς τους επενδυτές και τους αναλυτές θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Noval Property

Και αυτή ανακοινώνει αποτελέσματα α' εξαμήνου και θα είναι αυξημένα. Εχει ενισχυθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και οι πρόσοδοι από την εκμετάλλευσή τους. Η απόδοση του ενεργητικού θα είναι διψήφια αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε.

Γενικότερα οι εταιρείες real estate έχουν δυναμική ανάπτυξη αλλά και αμυντική στάση απέναντι στην πληθωριστική καταιγίδα.

Attica Bank

Η κατάσταση ανάμεσα στους μετόχους είναι μπλεγμένη, το management θέλει χρόνο και οι ζημιές συνεχίζονται. Οι ελπίδες για την εξυγίανση της Attica Bank και τη μελλοντική της βιωσιμότητα ήταν μεγάλες, αλλά φαίνεται ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος (μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία) για να ορθοποδήσει η τράπεζα.

Εκτός εάν υπάρχει και plan B...

ΕΧΑΕ

Η μετοχή του χρηματιστηρίου διολίσθαινε προς τα χαμηλά 2ετίας, αλλά αντέδρασε καθώς βγήκαν αγοραστές και αποτελεσματικό market making.

Xρειάζεται μια τονωτική ένεση η μετοχή. Γι' αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράζουν χαμηλά, ίσως είναι μια επιλογή.

Space Hellas: Τι γλώσσα μιλάς;

Συγχαρητήρια για τη βράβευση και την εξωστρέφεια, αλλά ακόμη προσπαθούμε να διαβάσουμε την πρώτη παράγραφο στην ελληνο-αγγλική.

Αντιγράφουμε: «H SPACE HELLAS τιμήθηκε ως Merit Winner στην κατηγορία “Public/Private Partnership Award (Public Sector)” για το έργο “Development of an integrated system for collecting and processing Passenger Name Records (PNR) data for the establishment of the Hellenic Passenger Information Unit (HPIU), in the Hellenic Police Intelligence Directorate (HPiD)» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής “WCIT 2022”, στο Πενάνγκ της Μαλαισίας, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022».

Eυτυχώς που η δήλωση του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας Σπύρου Μανωλόπουλου λίγο παρακάτω στο Δελτίο Τύπου ήταν πιο σαφής και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι επρόκειτο για έργο για την Eλληνική Aστυνομία.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ