Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εχασε και τις 820 μονάδες στο «βωμό» των υψηλών επιτοκίων

Πηγή: Eurokinissi

Η «ανάκαμψη αδύνατη» σήμερα στα χρηματιστήρια, αφού οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων δεν βοηθούν την ανάπτυξη των οικονομιών, ούτε και είναι δεδομένη η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, αν και έδειξαν ότι μπορεί να κινηθούν οριακά θετικά, πέρασαν γρήγορα σε αρνητικό έδαφος. Ενδεικτικά, στις 17.20 ώρα Ελλάδας στην Αμερική o Dow Jones υποχωρούσε 0,23%, ο S&P 500 κατά 0,35% και ο Nasdaq κατά 0,89%.

Στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν εντονότερα πτωτικά, αφού οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να «χτυπήσουν» τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο γερμανικός δείκτης DAX στις 17.20 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε κατά 1,37%, ο CAC μειώνονταν κατά 1,35%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 υποχωρούσε 1,36% και ο ιταλικός MIB υποχωρούσε 0,71%, με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι αγορές περιμένουν και κάποιες δηλώσεις από την πλευρά της ΕΚΤ, προκειμένου να ισορροπήσουν τις αντιδράσεις από τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε τις πτωτικές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών. Μία εξέλιξη διόλου απρόβλεπτη καθώς το 60% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ανήκει σε ξένους επενδυτές.

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 817,61 μονάδες με υποχώρηση 1,05%. Εάν θέλουμε να παρατηρήσουμε κάτι, είναι ότι οι 820 μονάδες στήριξης δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τον Γενικό Δείκτη και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να βρεθεί προς τις 800-810 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών ήταν 48 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 43 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,22% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,18%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (1,67%), Πρώτων Υλών (0,23%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,81%), Εμπορίου (-20,7%), Ταξιδιών (-1,77%), Τηλεπικοινωνιών (-1,68%). Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,62%.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, EUROBANK, ETE και Alpha Bank.

H τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αύριο Παρασκευή, θα δείξει εάν δούμε μία «αναστήλωση» των μετοχικών αξιών και μία ισορροπία στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης ή θα συνεχίσει η παρατεταμένη φθορά ενόψει μίας -σχεδόν βέβαιης- εισόδου οικονομιών μεγάλων κρατών σε φάση ύφεσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ