Νέα
  • ΓΔ: 791.42 -0.88%
  • Τζίρος: 65,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ποιοι ρευστοποιούν σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ - Ιστορικό ρεκόρ για τις εισηγμένες

Πηγή: Eurokinissi

Με νέα πτώση απάντησαν οι αμερικανικές αγορές στις αυξήσεις επιτοκίων της FED. Όπως γράψαμε και χθες, ο λόγος δεν ήταν τόσο το 0,75% (ήταν ήδη γνωστό), αλλά η αδιαφορία της FED ως προς το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μπροστά στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού.

Κυνικό; Όχι τόσο εάν σκεφτούμε ότι χθες η κυρία Γκεοργκίεβα (επικεφαλής του ΔΝΤ) είπε ξεκάθαρα ότι η ακρίβεια (πληθωρισμός) θα οδηγήσει τον κόσμο στους δρόμους.

Η ύφεση θα πλήξει κυρίως επιχειρήσεις και αγορές. Και η ανεργία δεν θα βγάλει τον κόσμο στους δρόμους; Ρωτάμε εμείς. Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δώσει στίγμα εάν θα κοπάσουν οι ρευστοποιήσεις ή θα πάμε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα πιθανός των αρχών 2021.

Ηδη ο Dow Jones έχει υποχωρήσει στα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 30.000 μονάδων και ο S&P 500 είναι κάτω από τις 3.800 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Εδώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη απ’ ό,τι στην Αμερική. Το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτροχιάζει τους προϋπολογισμούς. Επίσης, πολλά αμερικανικά κεφάλαια αποτραβιούνται από την Ευρώπη, ενώ και μεγάλα funds και επιχειρήσεις ρευστοποιούν τίτλους για να αποκτήσουν ρευστότητα.

Ο γερμανικός DAX οδεύει πλέον προς τις 12.500 μονάδες, ο CAC βρίσκεται στις 5.900 μονάδες και ο ιταλικός MIB (που αντιπροσωπεύει την ιταλική οικονομία με τα τόσα προβλήματα) βρίσκεται στις 21.800 μονάδες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., ακολουθώντας την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελβετίας.

Kρίση στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων σε επίπεδα που βρίσκονταν πριν από δύο δεκαετίες. Οι επενδυτές πουλούν γιατί δεν θέλουν να βρεθούν με ομόλογα μέσα σε περίοδο ύφεσης.

Το ελληνικό 10ετές έφτασε την Τετάρτη να διαπραγματεύεται με απόδοση κοντά στο 4,5%, για να υποχωρήσει τελικά στο μέσον της ημέρας στο 4,42%. Το αντίστοιχο 10ετές ιταλικό ομόλογο, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα εν όψει των εκλογών στο τέλος της εβδομάδας, βρίσκεται πέριξ του 4,2%.

Το 10ετές γερμανικό ομόλογο αγγίζει το 2% από αρνητική απόδοση που είχε προ έτους, το 10ετές γαλλικό έχει φτάσει στο 2,54% όπως το αυστριακό και το 10ετές βελγικό στο 2,58%.

ΧΑ: Σε χαμηλό δύο μηνών ο Γενικός Δείκτης

Στα επίπεδα 20 Ιουλίου (ή πέριξ αυτών) βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης μετά και τη χθεσινή του διόρθωση. Για όσους θεωρούν ότι η μικρότερη πτώση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη, ας τους πούμε ότι οι Ευρωπαίοι διόρθωσαν έχοντας φτάσει οι δείκτες τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ουσιαστικά επιστρέφουν σε πιο λογικά επίπεδα. Αντίθετα, εμείς οδεύουμε σε υπερπουλημένα επίπεδα. Με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία α’ εξαμήνου και την κεφαλαιοποίηση που έχει το ελληνικό χρηματιστήριο, το μέσο p/e διαμορφώνεται σε περίπου 8,2.

Αποτελέσματα: Ιστορικό ρεκόρ για α’ εξάμηνο έτους στις εισηγμένες

Ρεκόρ κερδοφορίας α’ εξαμήνου εμφανίζουν οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών μέχρι στιγμής ανεβάζουν τα κέρδη 46 εισηγμένων (κυρίως από μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση) στα 5 δισ. ευρώ, με υπερτριπλασιασμό (276%) σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021, ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 5,3 δισ. ευρώ μετά και τις ανακοινώσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η θεαματική εκτίναξη της κερδοφορίας αποδίδεται κυρίως στην επιστροφή των τραπεζών σε κέρδη, την άνοδο των διυλιστηρίων και της ενέργειας αλλά και όλων σχεδόν των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και κλάδων όπως το real estate, η τεχνολογία, ο τουρισμός και οι μεταφορές, οι υποδομές.

Viohalco: «Από τις Βρυξέλλες με αγάπη»

Ανακοίνωσε αποτελέσματα 6μηνου η Viohalco, τα οποία εξέπληξαν θετικά. Ο όμιλος έχει τα καλύτερα αποτελέσματα της 10ετίας. Αναλυτικότερα, τα κύρια οικονομικά στοιχεία

  • Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,597 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 45% έναντι 2,489 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
  • Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 355 εκατ. ευρώ έναντι 196 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
  • Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε 412 εκατ. ευρώ έναντι 253 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ έναντι 137 εκατ. Ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ελλάκτωρ: Προχωρά στην εξαγορά του παλαιού ομολογιακού δανείου

Αντλώντας πάνω από 700 εκατ. ευρώ μέσω κλειστού ομολογιακού δανεισμού, η Ελλάκτωρ προχωρά σε εξαγορά του παλαιού ομολογιακού δανείου της ύψους 670 εκατ. ευρώ περίπου. Πιο συγκεκριμένα, προέβη στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ., διάρκειας 18 μηνών, το οποίο καλύφθηκε στο σύνολό του από Eurobank με σκοπό τη μερική χρηματοδότηση της αποπληρωμής πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών (Ομολογίες) του διεθνούς ομολόγου εκδόσεως της θυγατρικής της ELLAKTOR VALUE PLC (Εκδότρια), συνολικής ονομαστικής αξίας 670 εκατ., λήξης την 15η Δεκεμβρίου 2024.

Η εξ ολοκλήρου θυγατρική της, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., προέβη επίσης στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 275 εκατ ευρώ.

ΟΤΕ

Η ισχυρή υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ ουσιαστικά καταδεικνύει ότι πίσω απ’ αυτήν βρίσκονται ξένα funds. Δεν υπάρχει κάτι συνωμοσιολογικό ή κερδοσκοπικό σ’ αυτό. Απλώς οι ξένοι επενδυτές σε περιόδους κρίσεων ρευστοποιούν θέσεις ή μέρη αυτών σε περιφερειακές αγορές που έχουν παρουσία.

Ενδεχομένως οι διορθώσεις αυτές να είναι ευκαιρίες εισόδου για μακροπρόθεσμους επενδυτές.

ΟΠΑΠ

Εδώ ρευστοποιούσαν και ξένα funds αλλά και κάποιοι που είχαν επανεπενδύσει τα μερίσματά τους.

Είναι κάποιοι από τους κινδύνους που πρέπει να υπολογίζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

AS Company: Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας

Το α' εξάμηνο του 2022 οι πωλήσεις του ομίλου παρουσίασαν σημαντική αύξηση 61,97% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην εταιρεία (εγχώρια αγορά).

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBIDTA) ανήλθαν σε 2,180 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,006 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 116,66%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 0,691 εκατ. ευρώ, έναντι 1,172 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2021 σημειώνοντας μείωση 41,07%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 0,535 εκατ., έναντι 0,954 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας μείωση 43,92%, που οφείλεται στη επίδραση της αρνητικής αποτίμησης των χρεογράφων.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο

Χθες, συνήλθαν σε αυτόκλητη Έκτακτη Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης στην έδρα της εταιρείας με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, ήτοι η εταιρεία ALLIANZ SE, η οποία εκπροσωπεί 26.539.907 μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η Γενική Συνέλευση, με ομόφωνη απόφαση, αποφάσισε τη διαγραφή του συνόλου των κοινών, ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας, ήτοι 26.539.907 μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,63 ευρώ εκάστη, από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5 του ν. 3371/2005 και την υποβολή σχετικού αιτήματος προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Φουρλής

Υποχώρηση της μετοχής χθες (στα 2,66 ευρώ) και με μεγάλους όγκους στις συναλλαγές της. Οι αναλυτές θεωρούν μία καλή τιμή εισόδου πάνω από τα 2,5 ευρώ.

Ο όμιλος παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ