Νέα
  • ΓΔ: 910.18 -0.82%
  • Τζίρος: 24,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση μεγάλης μεταβλητότητας - Υποχώρησε κατά 0,67% ο ΓΔ

Πηγή: Eurokinissi

Εντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές με αντίρροπες τάσεις και ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια Αμερικής και Ευρώπης προκαλούν οι νέες εκτιμήσεις για την αποδυνάμωση της ανάπτυξης και τα ενδεχόμενα ύφεσης, ενώ στην Ευρώπη ειδικότερα, οι αγορές ομολόγων εξετάζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τις πιθανές επιπτώσεις (οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές) στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Πάντως η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στα ίδια, σχεδόν, επίπεδα με τα ελληνικά (πέριξ του 4,6%) δείχνει τον προβληματισμό των αγορών για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, αλλά και ευρύτερα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Παντως η έκθεση του ΟOΣΑ που παρουσιάστηκε σήμερα δείχνει επιβράδυνση ανάπτυξης σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία αλλά όχι ύφεση. Ισως να ήταν και ένας λόγος που αντέδρασαν θετικά οι αγορές.

«Γύρισαν» οι ευρωπαϊκές αγορές

Μία έκλαμψη ανόδου στις αμερικανικές αγορές (και ειδικά στο Nasdaq) μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος οδήγησε σε επιστροφή αγοραστών και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να έχουν γυρίσει οι δείκτες θετικά.

Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,34%, ο S&P 500 αυξάνονταν οριακά (0,08%) και ο Nasdaq είχε άνοδο 0,95%.

Στην Ευρώπη, ο DAX αυξάνονταν κατά 0,42% στις 12.355 μονάδες (μετά τις 17.00), ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,22% και ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 1,01% μετά τα πρώτα τηλεφωνήματα από την ΕΕ προς την ιταλική πλευρά και την ανακοίνωση της ΕΕ.

ΧΑ: Διαδρομή προς τις 785 μονάδες και επιστροφή πάλι προς τις 792,7

Την χρηματιστηριακή νευρικότητα των ξένων αγορών είχε εντονότερη το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης μετά την αρχική ισορροπία κοντά στις 800 μονάδες, μπήκε σε ένα έντονο πτωτικό κανάλι με ρευστοποιήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σε όλους σχεδόν τους κλάδους (πλην της ΔΕΗ που αντιδρούσε ανοδικά), αλλά το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών έφερε ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Tελικά, το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 792,73 μονάδες με υποχώρηση 0,67%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα εκτός από τις ρευστοποιήσεις ξένων χαρτοφυλακίων είχαμε και ρευστοποιήσεις από εγχώρια ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 20 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,63% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,96%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (1,92%), λόγω Coca Cola HBC, Πρώτων Υλών (1,15%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (-3,28%) λόγω της νέας υποχώρησης των τιμών πετρελαίου από μειωμένη ζήτηση, τηλεπικοινωνιών (-2,18%), συνεχίζεται το «ξεφόρτωμα» ΟΤΕ, Υγείας (-1,97%), Κατασκευών και υλικών (-1,62%), Τεχνολογίας (-1,43%).

Οι τράπεζες περιόρισαν τις αρχικές τους μεγάλες απώλειες και έκλεισαν με μικρή μεταβολή (-0,08%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ