Νέα

Καγκελάριος: Η «επιστροφή» του ΟΤΕ μετά από καιρό και οι επενδύσεις του Μυτιληναίου

Πηγή: Eurokinissi

Εντονα πτωτικά οι αμερικανικοί δείκτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η ορατή εξήγηση είναι τα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα που βγήκαν χθες. Μας προβλημάτισε η βίαιη υποχώρηση του Nasdaq, δηλαδή σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

Οτι ο κλάδος (τεχνολογία) ήταν μια «φούσκα» ήταν εμφανές σε όλους, ειδικούς και μη, όμως τώρα που ο Nasdaq καταγράφει απώλειες πάνω από 30% από την αρχή του χρόνου ψάχνουμε μήπως η υπερβολή είναι προς τα κάτω. Κοινώς, «ή του ύψους ή του βάθους» ο δείκτης τεχνολογίας.

Dow Jones: Πληθωρισμός, μειωμένη κατανάλωση και πλήγμα στις κατασκευές

Ο Dow Jones (και αυτός) σε έντονη καθοδική πορεία προς χαμηλότερα επίπεδα. Ξέραμε ότι οι 30.000 αποτελούσαν μια στήριξη για περισσότερο από ένα τρίμηνο. Τώρα που χάθηκαν οι 30.000 μονάδες (και πιθανόν και οι 29.000) ψάχνουν οι αναλυτές την επόμενη και δεν τη βρίσκουν, αφού η άνοδος μετά τον Απρίλιο 2020 ήταν κατακόρυφη.

Τα επίπεδα Μαρτίου 2020 (πέριξ των 22.000 μονάδων) είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σήμερα είμαστε στα ίδια επίπεδα με αρχές Νοεμβρίου 2020. Ομως τι πληγώνει περισσότερο τις μετοχές του Dow Jones; Μα, κυρίως η μείωση της κατανάλωσης και η πτώση του housing (κατασκευές κατοικιών).

S&P VIX: Σε ύψη-ρεκόρ ο δείκτης «φόβου» μετά τη χθεσινή άνοδο 7%

H στήλη ασχολείται αρκετά συχνά με τον δείκτη μεταβλητότητας S&P VIX γιατί ουσιαστικά δείχνει την επενδυτική ψυχολογία. Χθες ο δείκτης εκτινάχθηκε κατά 7%, φτάνοντας στις 32 μονάδες, μία αντίδραση που βλέπουμε σε περιόδους πανικού. Σε εποχές αισιοδοξίας κυμαίνεται κάτω από 20 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές: Το θρίλερ συνεχίζεται και γίνεται σίκουελ

Το γνωστό ανέκδοτο που καταλήγει «το διάλειμμα τέλειωσε, μέσα τα κεφάλια» θυμίζει η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Μία «ανάσα» την Τετάρτη και πάλι βούτηξαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οπως γράφαμε και προχθές, τα προβλήματα των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι της αμερικανικής οικονομίας.

Εάν απειληθεί η Γερμανία και η Γαλλία με ύφεση, σκεφτείτε τι έχει να γίνει με τις μικρότερες και πιο ευάλωτες οικονομίες. Η Ιταλία είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση που έχει και μεγάλα προβλήματα αλλά και τεράστιες δυνατότητες. Μιας και αναφερόμαστε στην Ιταλία, ανώτερα στελέχη επενδυτικών ομίλων στη γειτονική χώρα θεωρούν ότι η προσέγγιση Μελόνι σε Ντράγκι είναι ανέφικτη αυτή την περίοδο. Δεν πρόκειται να την αφήσουν ο Σαλβίνι και οι συνοδοιπόροι του, αλλά ούτε ο Ντράγκι θέλει να εμπλακεί αυτή την περίοδο. Θα έχει πολλά επεισόδια το θρίλερ.

Γενικός Δείκτης: Μικρή πτώση από τα χαμηλά

Η χθεσινή υποχώρηση προς το τέλος της συνεδρίασης δείχνει ότι οι εγχώριοι επενδυτές δεν θέλουν να πουλήσουν και οι μετοχές πέφτουν κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια (funds ή Ταμεία) που απομακρύνονται από περιφερειακές αγορές. Εκτίμηση της στήλης είναι ότι οι 780 μονάδες αποτελούν ισχυρή στήριξη, όπου θα εξαντληθούν οι πρώτες εφεδρείες πωλητών. Υπό κανονικές συνθήκες βέβαια (όσο μπορεί να θεωρηθούν κανονικές συνθήκες αυτές που βιώνουμε).

Το θετικό ήταν ότι η χθεσινή πτώση ήταν μικρή και στο τέλος της συνεδρίασης. Το αρνητικό είναι ότι έγινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Τι είναι ο κάβουρας, τι το ζουμί του».

ΟΤΕ

Μια καλή συνεδρίαση μετά από αρκετό καιρό για τη μετοχή του ΟΤΕ. Εδώ φαίνεται ότι οι εντολές πωλήσεων μάλλον εξαντλούνται. Βέβαια η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν πραγματικά έχουμε «παύση πυρός» από ξένα funds ή απλώς μια «εκεχειρία». (Ολο πολεμικές ορολογίες είναι ο Καγκελάριος σήμερα...)

Μυτιληναίος

Το ότι ο όμιλος επενδύει και οι επενδύσεις του θα ωριμάσουν τα επόμενα χρόνια είναι το βασικό σενάριο που συγκρατεί τη μετοχή και δημιουργεί και νέους αγοραστές. Μια καλή συνεδρίαση χθες, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες διεθνώς ήταν άσχημες. Επιχειρηματικά, ο όμιλος κρατά εφεδρείες ρευστότητας στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε διεθνώς ακόμη πιο άσχημα.

Δομική Κρήτης

Οι πληροφορίες την φέρνουν κοντά σε εξαγορά της από τον κ. Δημ. Κούτρα (πρώην βασικό μέτοχο και αντιπρόεδρο της Ιντρακάτ, πρώην μέτοχο στην Ελλάκτωρ και στέλεχος της Ακτωρ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούτρας θα ηγηθεί σε κοινοπρακτικό σχήμα με ισχυρό όμιλο από την Κύπρο με έντονη δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή που επιθυμούσε εδώ και καιρό να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Η μετοχή είχε άνοδο πάνω από 10% χθες με συναλλαγές πάνω από 120 χιλ. μετοχές. Φήμες ότι θα βοηθήσει και η Παγκρήτια Τράπεζα ελέγχονται ως μη ακριβείς.

Δυναμική ανάπτυξη για τον Ομιλο REDS - Κέρδη πριν από την πώληση του McArthur Glenn

Σημαντική βελτίωση οικονομικών μεγεθών και κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2022 για τη θυγατρική της Ελλάκτωρ. Ο Όμιλος εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2022 έσοδα ύψους περίπου 4,2 εκατ. έναντι ποσού 2,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε περίπου 2,9 εκατ. έναντι 1,3 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021 και το EBIT για την τρέχουσα περίοδο σε 2,0 εκατ. έναντι 0,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 0,9 εκατ. έναντι ζημιών προ φόρων 0,6 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,4 εκατ. περίπου, έναντι ποσού ζημιών 0,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Στην τρέχουσα περίοδο τα έσοδα του Ομίλου προέρχονται αποκλειστικά από την εκμίσθωση ακινήτων της θυγατρικής ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ. Το επόμενο τρίμηνο (δ' τρίμηνο) θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για τη χρήση 2022, αφού θα δείξει εάν και πόσο έχει επηρεαστεί από την κρίση.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΑΣ

Μία ακόμη περίπτωση που οι εταιρείες αυξάνουν τους τζίρους τους αλλά μειώνουν τα κέρδη τους. Σε επίπεδο Ομίλου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13.092.000 ευρώ έναντι 12.669.000, αυξημένος κατά 3,34 % σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021.

Το μικτό κέρδος σημείωσε μείωση της τάξεως του 2,34% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και διαμορφώθηκε σε € 6.276.000 έναντι 6.426.000 του α’ εξαμήνου του 2021. Τα αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε κέρδη € 1.785.000, έναντι κερδών € 3.406.000.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)* ανήλθαν σε κέρδη € 23.000, ενώ μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε ζημίες ύψους € 412.000, έναντι κερδών € 962.000 κατά το α' εξάμηνο του 2021.

Αlpha Bank: Χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την «πράσινη μετάβαση»

O κ. Καλαμάκης, ανώτερος διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, τόνισε σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την «πράσινη μετάβαση»: «Προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις σε αυτή την μετάβαση αλλά και να ανταποκριθούμε στις κανονιστικές απαιτήσεις, στην Alpha Bank έχουμε υιοθετήσει στην πιστοδοτική διαδικασία το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης».

Συμπλήρωσε δε ότι «στην τράπεζά μας ορίζουμε τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις ως πιστοδοτήσεις που στηρίζουν επενδύσεις για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ή ως δανειοδοτήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της περιβαλλοντικής απόδοσης των επιχειρήσεων σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά που απαιτεί το νομικό πλαίσιο».

«Η Alpha Bank εφαρμόζει ειδικά κριτήρια για να υποστηρίζει τους πελάτες της να επιλέγουν βιώσιμες επενδύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τον κλάδο τους, ενώ αναπτύσσει ένα δυναμικό οικοσύστημα συνεργατών που βοηθά τους πελάτες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των χρηματοδοτήσεων, από ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέχρι τις πιο σύνθετες συμφωνίες».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ