Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο χειρότερος μήνας του 2022 ο Σεπτέμβριος για τον ΓΔ - Επιβεβαιώνονται οι «αρκούδες»

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ο πληθωρισμός (ετήσιος) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 10% δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης. Βέβαια το 10% προέρχεται κυρίως από τον χαμηλό πληθωρισμό ορισμένων κρατών όπως η Γαλλία (υποχώρησε στο 6,2%) που συμπαρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα τον μέσο όρο. Πρωταθλητές σε πληθωρισμό είναι οι 3 χώρες της Βαλτικής. Προφανέστατα έχει σχέση με το φυσικό αέριο και την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Οσο για την Ελλάδα, με 12,2% ήμαστε στα «πάνω πατώματα» της λίστας. Αυτό που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση είναι ότι ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου (μηνιαίος) ήταν 3% και ήμασταν πρώτοι στην Ευρωζώνη.

Επιτόκια ευρώ: Ερχονται νέες μεγάλες αυξήσεις τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι δύσκολος μήνας. Οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης αναμένεται να επηρεάσουν τα κόστη λειτουργίας σε επιχειρηματικό επίπεδο. Οι αναλυτές και οι επενδυτές αναμένουν να δουν μία μεγάλη (τουλάχιστον 75 μ.β.) αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ετσι υποστηρίζει το Bloomberg και κάτι ξέρει περισσότερο από εμάς.

Αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές

Ξεκίνησαν διερευνητικά και εξελίχθηκαν έντονα πτωτικά οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες. Τρολάραμε τις «αρκούδες» (Ρουμπινί, Ελ Εριάν κ.ά.) ότι πέφτουν έξω, αλλά οι εξελίξεις τούς επιβεβαιώνουν. Ο τεχνολογικός DAX καταγράφει απώλειες περίπου 35% από την αρχή του χρόνου και η πτώση δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Γενικός Δείκτης: Σεπτέμβριος, ο χειρότερος μήνας του 2022

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες μέσα στο 2022 τον Σεπτέμβριο με -7,41%, ενώ από την αρχή του χρόνου υποχωρεί κατά -11,24%. Εάν το δούμε συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές που χάνουν (μεσοσταθμικά) πάνω από 20%, είμαστε καλά.

Εάν το δούμε από πού διόρθωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές (από τα ιστορικά υψηλά τους) και από πού εμείς, μάλλον δεν είμαστε καλά. Ολα στη ζωή είναι θέμα οπτικής. Τον Σεπτέμβριο μόνο δύο μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν ανοδικά. Η Autohellas (2,1%) και ο Sarantis (1%), από εκεί και κάτω μόνο αρνητικά πρόσημα βλέπαμε. Σε επίπεδο κλάδων, Εμπόριο (-13,54%) και Πετρέλαιο (-12,81%) είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι Τράπεζες (-8,13%) βρίσκονται ψηλά στη λίστα των κλαδικών υποχωρήσεων.

Δομική Κρήτης

Νέα μεγάλη άνοδος για τη «μετοχή των ημερών» με 9,81%. Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της από επιχειρηματικό σχήμα με επικεφαλής τον κ. Κούτρα.

REDS: Εγκρίθηκε από την Ε.Κ. η δημόσια πρόταση της Ελλάκτωρ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλλε η εταιρεία RB ELLAKTOR HOLDING B.V. για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας REDS με τιμή 2,48 ευρώ / μετοχή.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 1,462 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 439,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Συγκριμένα:

  • Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 420,4 εκατ. έναντι €248,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
  • Ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα 93,8 εκατ. έναντι 69,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021 κυρίως λόγω της αυξημένης κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους μετά την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.
  • Στον τομέα της ενέργειας τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 1,0225 δισ. έναντι 125,0 εκατ. την προηγουμένη περίοδο, σε συνέχεια της αύξησης της παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και λόγω της πλήρους ενοποίησης των εταιρειών ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (από 14.02.2022) και ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.
  • Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) του Ομίλου ανήλθε σε 218,1 εκατ. έναντι 136,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, με το σχετικό περιθώριο (προσαρμοσμένο EBITDA margin) να διαμορφώνεται σε 14,9% σε σχέση με 31,0%, αντικατοπτρίζοντας το διαφορετικό μείγμα εσόδων.

ΟΛΠ: Η κρουαζιέρα έφερε σημαντική ανάκαμψη στα μεγέθη

Αύξηση κατά 29,3% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ Α.Ε. κατά το α' εξάμηνο του 2022, ανερχόμενος σε 93,1 εκατ. ευρώ έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Ο τομέας της κρουαζιέρας σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 182,1% και ο τομέας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτας Ι) σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 53,6%, παρουσιάζοντας κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αντίστοιχα, κατά το α' εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022 η ΟΛΠ Α.Ε. σημείωσε σημαντική αύξηση και στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 33,2 εκατ. ευρώ έναντι 20,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021, σημειώνοντας αύξηση 59%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 25,9 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας θετική μεταβολή 72% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το έτος πριν την πανδημία, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση 31,9% και τα κέρδη είναι αυξημένα κατά 63,15%.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου του 2022, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η στρατηγική ανάπτυξης του Λιμένα Πειραιώς, την οποία υλοποιούμε συστηματικά στη βάση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδίου ανάπτυξης με άμεση θετική επίδραση σε όλες τις δραστηριότητες του λιμένα, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα, οδηγεί σε εξαιρετικές επιδόσεις και δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Εταιρείας. Συνεχίζουμε το έργο μας με πυξίδα το όραμά μας, σύμφωνα με το οποίο ο Λιμένας Πειραιά είναι σταθερά ένα λιμάνι πρότυπο για όλο τον κόσμο με ανοδική πορεία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι το 3,5% από τα συνολικά έσοδα της εταιρείας εισπράττεται από τους παραλιμένιους δήμους Πειραιά, Σαλαμίνας, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.

ΕΚΤΕΡ

Πήρε αρκετά έργα το α’ εξάμηνο 2022 (αυξήθηκε το ανεκτέλεστο) αλλά τα μεγέθη της συρρικνώθηκαν λόγω κρίσης.

Τα μικτά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού € 728.282,13 το α’ εξάμηνο του 2022, έναντι κερδών ποσού € 1.904.570,53 το α’ εξάμηνο του 2021. Η μεταβολή οφείλεται τόσο στη μείωση του κύκλου εργασιών, όσο και στο μικρότερο περιθώριο κέρδους στα έργα που εκτελέσθηκαν κατά την τρέχουσα περίοδο.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώνονται σε κέρδη ποσού € 747.340,62, ενώ ταυτίζονταν με της μητρικής το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Η ανωτέρω μεταβολή οφείλεται τόσο στη σύνθεση των έργων, αλλά και της γενικότερης αύξησης των τιμών του συνόλου των πόρων, απόρροια τόσο της πανδημίας του Covid-19, όσο και της ενάρξεως του πολέμου στην Ουκρανία.

Intracom Holdings

Mία γνωστή κατάσταση. Αύξηση τζίρου, μείωση κερδών ή εμφάνιση ζημιών. Μία από τα ίδια για τον όμιλο Ιντρακόμ. Πωλήσεις της τάξης των 126,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Intracom Holdings το α' εξάμηνο του 2022, με το αποτέλεσμα προ φόρων (ΕΒΤ) του ομίλου, ωστόσο, να είναι ζημιογόνο (-46,3 εκατ. ευρώ). Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 191,3 εκατ. ευρώ.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Απέκτησε και market maker

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών δυνάμει σχετικής αποφάσεως της, η οποία ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου 2022 ενέκρινε την απόκτηση από το Μέλος του Χ.Α. «MERIT ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ» της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εταιρείας προς ενίσχυση της ρευστότητας και εμπορευσιμότητάς του.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ