Νέα
  • ΓΔ: 1410.94 +0.23%
  • Τζίρος: 0,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η τάση του Μυτιληναίου και η δυναμική αντίδραση του ΟΤΕ

Η χθεσινή αντίδραση των αμερικανικών δεικτών ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαν να περιμένουν οι επενδυτές ανά τον κόσμο. O Dow Jones εκτινάχθηκε κατά 700 και πλέον μονάδες, ο S&P 500 αυξάνονταν κατά 2,5% με το 95% των μετοχών του να κινούνται ανοδικά και ο Nasdaq είχε άνοδο 2,23%.

Πού οφείλεται αυτή η χρηματιστηριακή ευδαιμονία; Σε δύο λόγους. Πρώτον, οι περισσότερες μετοχές ήταν υπερπουλημένες (βάσει και των μεγεθών α’ εξαμήνου) και, δεύτερον, τα αδύναμα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής (manufacturing) έχουν αυξήσει τον αριθμό των αναλυτών και επενδυτών που περιμένουν να «γλυκάνει» η FED και να μην αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια και «πνίξει» την οικονομία.

Εάν έχουν δίκιο θα φανεί στο επόμενο διάστημα.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία (στην Ευρωζώνη) τους απαγόρεψαν να καταγράψουν μεγάλη άνοδο. Το ζητούμενο είναι να συνεχίσουν ανοδικά και σήμερα προκειμένου να «ζεσταθούν» οι επενδυτές.

Αρκετό «ξύλο» έχουν φάει οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, ίσως θα δικαιούνταν λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Credit Suisse: Θα είναι η Lehman της Ευρώπης;

Δεν μας έφταναν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, ξέσπασε και η πρώτη συστημική κρίση με τα CDS της Credit Suisse να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη (ιστορικά υψηλά).

Πολλή δουλειά έπεσε στην ΕΚΤ και στον SSM. Πάντως εάν καταρρεύσει η ελβετική τράπεζα, θα κλάψουν πολλοί σε Ευρώπη και Αμερική. Βάλτε άλλο 10% κάτω τα χρηματιστήρια από τα παρόντα επίπεδα.

ΧΑ: Επιστροφή-έκπληξη πάνω από τις 800 μονάδες

Ευχάριστη έκπληξη η άνοδος πάνω από τις 800 μονάδες, δυσάρεστη έκπληξη η αξία συναλλαγών για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το πρωί που άνοιξε η αγορά, όλα έδειχναν ότι θα δοκιμάσει τις στηρίξεις των 785 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, όμως αντί να κατρακυλήσει, εκτινάχθηκε πάνω από τις 800 μονάδες κλείνοντας στο υψηλό ημέρας των 804 μονάδων.

Ομως αυτή η άνοδος δεν κρίνεται πειστική αφού έγινε με μόλις 39 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα σε 7-8 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για την επενδυτική ψυχολογία ήταν πολύ καλό που είδαμε το «8» μπροστά. Τώρα επιστρέφει το παλιό σενάριο. Στήριξη στις 800 μονάδες, αντίσταση στις 820. Και είναι όλοι ευτυχισμένοι σαν το ανέκδοτο με τον Χότζα.

Mυτιληναίος

Μεγάλη άνοδος (4,36%) στη μετοχή που αποδίδεται στην υπερβολική πίεση. Μόλις αντέδρασαν οι ξένες αγορές, η μετοχή επέστρεψε πάνω από τα 14,5 ευρώ και μπορεί το τέλος της εβδομάδας να τη βρει πάνω από τα 15 ευρώ.

Η τάση είναι ανοδική, λένε οι χρηματιστηριακές, αλλά και η μεταβλητότητα μεγάλη.

ΟΤΕ

«Μη φοβού» φώναζαν οι χρηματιστές τις προηγούμενες εβδομάδες όταν η μετοχή πιεζόταν από τις ρευστοποιήσεις των ξένων.

Χθες ήρθε η αντίδραση και με μεγάλο τζίρο (άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ) που αντιστοιχούσε στο 14% περίπου της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας.

ΟΛΠ

Μία μετοχή που είχε πιεστεί ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα, έδειξε χθες την «αντίδραση ελατηρίου» και εκτοξεύθηκε πάνω από 5%.

Ο τομέας της κρουαζιέρας σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 182,1% και ο τομέας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτας Ι) σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 53,6%, παρουσιάζοντας κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία του.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η εξαγορά και απορρόφηση της ΗΡΩΝ (ενέργεια) εκτίναξε τα μεγέθη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυξήθηκε η προϊοντική διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου που πλέον είναι κατασκευές, παραχωρήσεις και ενέργεια.

Ετσι μειώνεται ο συστημικός κίνδυνος. Υψηλή ρευστότητα καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις, ενώ το ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Νοval Property: Αναχρηματοδοτεί το παλιό ομολογιακό δάνειο

H Noval Property στις 03.10.2022 προέβη στην ολοσχερή αναχρηματοδότηση του από 21.04.2015 κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (ΟΔ) της Εταιρείας με την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., στη μερική αποπληρωμή της από 29.07.2014 υπ’ αρ. 45358 Σύμβασης Πίστωσης Ανοιχτού (Αλληλόχρεου) Λογαριασμού (ΣΠΑΑΛ) επίσης με την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., μέσω των κεφαλαίων του Πράσινου Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε η Εταιρεία στις 06.12.2021 και το οποίο διαπραγματεύεται στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Τα εν λόγω δάνεια σχετίζονται με την ανέγερση του εμπορικού πάρκου «MARE WEST» στην Κόρινθο, το οποίο πιστοποιήθηκε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη περιβαλλοντική βαθμονόμηση BREEAM In-Use Commercial v6.

Το ποσό της αναχρηματοδότησης ανήλθε σε 6,13 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ανωτέρω αναφερόμενο ΟΔ και περιλαμβάνει ποσό κεφαλαίου 6,05 εκατ. ευρώ και αναλογούντες τόκους ποσού 82,4 χιλ. ευρώ και σε 5,65 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ανωτέρω αναφερόμενη ΣΠΑΑΛ και περιλαμβάνει ποσό κεφαλαίου 5,6 εκατ. ευρώ και αναλογούντες τόκους ποσού 49 χιλ. ευρώ περιόδου λήξης 03.10.2022

ETE: Eπενδυτικό newsletter

Αξιοσημείωτη ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, με ισχυρή υπεραπόδοση των υπηρεσιών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με την ευρωζώνη, αυξήθηκε περαιτέρω το Σεπτέμβριο του 2022, στο 105,1 από 101,7 τον Αύγουστο (αναθεωρημένα στοιχεία), στο υψηλότερο σημείο από το Μάιο, με ταυτόχρονη αύξηση όλων σχεδόν των κλαδικών δεικτών εμπιστοσύνης, με εξαίρεση τη βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι ο ESI για την Ελλάδα παρέμεινε αρκετά υψηλότερα από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης (105,1 έναντι 93,7), για 9ο συνεχόμενο μήνα, υπερβαίνοντας σημαντικά το μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ώθησης προήλθε από τις υπηρεσίες και συγκεκριμένα από τους κλάδους παροχής καταλύματος και μεταφορών, οι οποίοι κεφαλαιοποίησαν την εκτόξευση της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών το 3ο τρίμηνο.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε οριακά για 2ο συνεχόμενο μήνα -από χαμηλά ωστόσο επίπεδα- λόγω κυρίως μικρής βελτίωσης της εκτίμησης των νοικοκυριών για τη γενικότερη χρηματοοικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες, στον απόηχο ανακοινώσεων νέων μέτρων στήριξης (ΔΕΘ) -ενώ η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κυρίως λόγω της ανθεκτικής ζήτησης τους προηγούμενους μήνες.

Η κάμψη της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία αντανακλά πρωτίστως την κατάρρευση των προσδοκιών για τα επίπεδα παραγωγής τους επόμενους μήνες -χαμηλό 2 ετών- παρά την ενίσχυση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό αλλά και την υψηλή τιμολογιακή τους ισχύ.

Εurobank: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας

Εάν οι πιέσεις παραμείνουν έντονες τους επόμενους μήνες και στον βαθμό που αυτές θα ενσωματωθούν στις προσδοκίες, θα μεταφραστούν σε πιέσεις στην αγορά εργασίας και θα αυξηθεί ο κίνδυνος για σπειροειδούς τύπου (δηλαδή αμοιβαία ανατροφοδοτούμενες) αυξήσεις μισθών και τιμών (wage -price spiral).

Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές βρίσκονται σχετικά κοντά στην κορύφωσή τους, οι πιέσεις στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας διατηρούνται σχετικά υψηλές.

Ωστόσο, το κλειδί για την εξέλιξη του πληθωρισμού αποτελεί ο βαθμός στον οποίον οι πιέσεις θα μεταδοθούν στην αγορά εργασίας. Ως προς αυτό, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι σχετικώς καθησυχαστικά.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ